Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

För 8-9 år sedan så uppmärksammade vi att det under några år i följd kom rapporter om fångade jätteflundror från sunden utanför Tromsö.

Det fångades stora flundror varje år kring Kvalöya trots att avsaknaden av fiskecamper i närområdet gjorde att det var väldigt få sportfisketurister som besökte och fiskade på dessa platser.  I de lokala tidningarna skrevs också om yrkes- och fritidsfiskare som fick många stora hälleflundror under sitt fiske.  Detta sammantaget gjorde att vi ställde oss frågan om detta var ett revir för stora hälleflundror som väntade att upptäckas av en större sportfiskeskara?   Det var först när den svenske sportfiskeguiden Per Jonasson något år senare etablerade sin guideverksamhet i området som det avslöjades vilka hemligheter som doldes i sunden.  Fram till idag är det många gäster som har fått sin dröm om storflundran uppfylld.   Även en del lokala norrmän drabbades av ”hälleflundrafeber” och i dagsläget finns det ett gäng skickliga norska sportfiskare som känner till området mycket väl och som har fångat många riktigt stora flundror.  Så idag vet vi svaret på frågan vi ställde för några år sedan, idag räknas detta området som ett av de absolut bästa när det gäller möjligheten att fånga riktigt stor hälleflundra.

1301_04Trots att det fångas många riktigt stora flundror i området så finns ingen garanti för att man skall lyckas fånga dessa. Fiskar man i området med sikte inställt på stor hälleflundra får man vara beredd på att ”nöta” och många är de dagar som sportfiskare besviket kammat helt noll.  Men träffar man rätt går det att få uppleva ett fiske utöver det vanliga.  Det mest extrema som vi hört talas om var nog en septemberdag för ett par år sedan då några båtlag i området fångade flera stycken flundror över och omkring 100 kg! Men att få vara med en sådan dag är få förunnat!

 

Michael in actionNy fiskecamp

Vi har aldrig fiskat i detta område tidigare, men när nu Hansnes Havfiske öppnat så fick vi chansen att besöka denna intressanta fiskecamp.  Campen ligger placerad i Hansnes,  i de yttre delarna av det långa och smala Langsundet.  Här har campägarna Dan och Wibeke  köpt en byggnad som ligger alldeles vid strandkanten i närheten av färjeläget i Hansnes.  Byggnaden har tidigare varit restaurang och pub och nu bygger man om den till topputrustade lägenheter.  De har också valt att satsa på ordentliga båtar, i dagsläget har man två stycken Arvor 215 med 115 hk dieselmotorer och en ordentlig hytt.  Båtarna känns väldigt säkra, de är inte lika snabba som aluminiumbåtarna men en marschfart på närmare 20 knop räcker gott.  Med snåla dieselmotorer blir bränsleekonomin också betydligt rimligare än med stora bensinmotorer.  Något som vi gillade skarpt var att man i båtarna också hade installerat en elektrisk vattenpump, vilket gör att det bara är att spola av däcket under fiskepasset, vilket gjorde det väldigt lätt att hålla rent.  Det är första gången vi sett en sådan installation på någon hyrbåt, riktigt bra!

 

Hansnes Havfiske

 

Hansnes Havfiske är under utveckling och målet är att ha flytbrygga och renshus rakt nedanför huset vilket kommer att bli riktigt fint då allt finns samlat vid fiskecampen.   Vi är övertygande om att detta kommer att utvecklas till en fiskecamp av riktigt hög klass!

Med öga för fiskeDan är själv fiskeintresserad och vi fick en mycket bra introduktion både av fisket i området och av båtarna.  Att få en bra introduktion är något som saknas på många camper, men det är väldigt mycket värt då man kommer som gäst till en ny plats.  Vi fick veta att en grupp med danska sportfiskare precis lämnat campen efter tio dagar fiske.   De hade åkt hem nöjda efter att ha fångat flera stora flundror med en topp på hela 195cm/113 kilo!

Fisket efter hälleflundra bedrivs både inom och utomskärs, vill man besöka de heta positionerna i de yttre delarna kring Grytöya, Nord Kvalöya och Hattöya blir det snabbt långa avstånd och man bör vara beredd att åka båt och kostnaden för det extra bränslet. Men man behöver inte nödvändigtvis åka långt för att hitta flundrorna, även i Langsundet finns fina positioner där det fångas det hälleflundra.  En rolig episod var när en bofast i Hansnes ställde sig på färjekajen för att fånga lite fisk till katten, men fick en hälleflundra på 12 kilo!

Några intressanta positioner i närheten som levererat stora hälleflundror är Fauskenesgrunnen och Våttegrunnen. Fisket efter torsk och stor sej på kanterna till dessa grund brukar också vara riktigt givande.  Under perioder kan kanterna kring våttegrunnen leverera riktigt stor sej, bästa fiskelyckan på denna position brukar man ha vid stigande vatten.  Ännu en position för torsk och sej är Seibåen på innsidan av Vannöya.   Har man inget emot att lägga lite tid på båtkörning så är det också möjligt att göra långturer helt ut på öppet hav i området utanför Vannöya där fisket kan vara riktigt givande efter många arter.

Christer jamarDå området är vida känt för sina stora flundror är det lätt att vi lägger fokus på den arten men Hansnes erbjuder ett gott fiske efter många arter.  Bland annat har det visat sig att det finns bra positioner för stor havskatt, bara i år har flera havskatter på mellan 10-15 kilo fångats.   Rödspättor i rekordformat fångas också. Kvalsundet är en av de säkrare positionerna för dessa rödprickiga plattfiskar.  Större torsk och sej fångas ofta runt Vannöya.  I djupen kring Vannöya finns också riktigt stor kungsfisk, exemplar i rekordvikter upp emot 8 kilo döljer sig i dessa djup.  Om man inte helt snöat in på hälleflundrafisket så finns det med andra ord möjligheter för ett riktigt varierat fiske.

Hansnes Havfiske ligger strategiskt placerat och i och med att campen ligger skyddad i det smala Langsundet så är fiske möjligt i princip alla väder.  Det är också smidigt att ta sig till campen då det inte är några färjor man behöver anpassa sig till.

GoväderVi besökte campen under tre dagar de sista dagarna i juni och möttes av ett fantastiskt sommarväder med full högsommarvärme.   Vi träffade dessvärre en period då det var liten aktivitet och dåligt sikt i vattnet så vi ställdes verkligen på prov för att lyckas med fisket.  Två fiskepass ägnade vi på innersidan och en dag fiskade vi lite längre ut mot Bårdsethsundet och Grötöysundet.   Vid Vannöya hittade vi en position som levererade många havskatter med fin snittvikt och Våttegrunn levererade en del torsk med någon i lite bättre storlek. De hälleflundror vi fick var i mindre storlek så vi väntar fortfarande på att få upptäcka de stora giganterna. Vi hoppas att fånga dem vid något kommande besök i området.

Vi tackar Wibechee och Dan för ett trevligt besök och önskar dem lycka till med uppbyggnaden av Hansnes Havfiske!

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Hansnes Havfiske ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.