Problem att läsa brevet? Klicka här ››


Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Fångstjournalen

2006 – ett rekordår i norska vatten!
2006 har på många sätt varit ett fantastiskt fiskeår. Havsfisket i Norge tenderar att bli mer och mer populärt och många testar nya tekniker och riktar fisket efter specifika arter vilket ger resultat. Under 2006 har bland annat stora framgångar nåtts inom fisket efter långa, hälleflundra och håkäring.
Se alla inrapporterade fångster ››

Martin Christensen med torsk på 31,7 kilo
Imponerande torsklista
Sista åren har det fångats mängder med gigantiska torskar vid Söröya i samband med skreifisket under våren. Säsongen 2006 var något trögfiskad bland annat beroende på enorma mängder lodda som gjorde att torsken inte riktigt var på bettet. Men trots det så fångades årets två största torskar vid Söröya under vårfisket. Den största fisken fångades av Martin Christensen och vägde enorma 31,7 kilo! Söröya dominerar med åtta fiskar på tio-i-topplistan endast två jiggfångade Röst-torskar tränger sig in på listan, Jan Karlgrens fisk på knappt 29 kilo och Juha Saarinens på nästan 27 kilo! Det har fångats åtskilliga torskar över 20 kilo under denna säsong, närmare 50 fiskar över 20 kilossträcket är registrerade i fångstjournalen. För att plats på årets 10 i topplista måste man fångat en torsk på över 25,6 kilo, imponerande!Långa, 39,52 kilo, fångad av Jörgen LarssonTidernas långafiske

På en säsong brukar det i bästa fall fångas någon enstaka långa över det magiska 30 kilossträcket. Under 2006 ligger hela tio-i-topplistan över drömgränsen! Huvudpersonen bakom årets makalösa långafiske är fiskeguiden Fredric Kullin som med båten Ms Gotland står för hela detta års tio-i-topplista. Genombrottet kom i maj månad då en grupp ledd av tidningen Fiskefebers chefredaktör Jörgen Larsson fick uppleva tidernas långafiske med en serie långor över 30 kilo och en fantastisk toppfisk på otroliga 39,52 kg! Efter detta har ytterligare en rad långor över 30 kilo fångats i vattnen runt Fröya.

Krister Axelsson med Hälleflundra på 111 kiloHälleflundror fler och större än någonsin
Det riktade fisket efter hälleflundra har eskalerat de sista åren. Till för bara ett par år sedan räknades hälleflundran till en drömfisk som man främst fick av slumpen vid fiske efter andra arter. Hur många gånger har man inte fått tipset från lokalbefolkningen att fiska djupt för att få hälleflundra, det är kanske inte så konstigt att man får det tipset eftersom yrkesfiskarna ofta lägger kveitekrok på stora djup. Ökad kunskap, utveckling av utrustning och tekniker visar sig i fångstrapporterna. För att komma in på årets tio i topplista skall man ha fångat en flundra på enorma 61 kilo, det är knappast troligt att det tidigare spöfångats så många stora flundror under en säsong. De flesta av flundrorna fångas på relativt grunt vatten, men undantaget är årets största svenskfångade flundra. Det var Krister Axelsson från Havsfiskeklubben Rolex som under håkäringsfiske på flera hundra meters djup fick en hälleflundra på hela 111 kilo! Detta visar att det faktiskt är möjligt att fånga flundror med spö även på mycket stora djup. I fångstjournalen har 20 flundror över 40 kilo rapporterats! Listan toppas av en flundra fångad av en tysk fisketurist. Andi Bosch hade bara varit i Norge i 21 timmar då jätteflundran bet över hennes svenskepilk, efter fyra timmars hård kamp gav flundran upp och tyngde vågen till hela 138 kilo! Flundran fångades i Langfjorden mellan Gribbestad och Holmsholmen. De flesta anmälda flundrorna kommer från de kända platserna Röst och Söröya. Den största flundran från Söröya fångades av Simon Öhlmer på det berömda grundet Storskalltaren och vägde 78 kilo. Antalsmässigt så toppar Röst årets tio-i-topplista med tre flundror, den största från Röst vägde 87 kilo och fångades av Brian Ahlers. Saltströmmen som länge setts som ett av Norges bästa hälleflundraplatser lyckas i år ”bara” ta 10:e platsen med Henrik Perssons flundra på 61,3 kilo. Ett område som är en doldis och som vi skrivit och tipsat om tidigare är vattnen kring öarna Ringvassöya, Rebbnesöya och Kvalöya som ligger utanför Tromsö. I lokaltidningarna är det ofta notiser om stora flundror som fångas av yrkesfiskare i detta område. I årets lista återfinns flera stora flundror från detta område trots att fisketrycket är mycket begränsat. Under en vecka i maj fångades två 70-kilos flundror, först ut var Knut Larsen med en megaflundra på 79,5 kilo från Skagsundet vid Rebbnesöya, en vecka senare fångade Tim Touronen en mäktig flundra på 73 kilo utanför Kvalöya.

Morgan Brodin med sej på 20,5 kiloSejar över drömgränsen
Röst är känt för sina stora sejar, vilket också årets sejlista visar där de flesta fiskarna kommer från Rösthavet. Det finns nog också ett antal sejar som skulle platsa på tio-i-topplistan men som inte rapporterats. Två Röst-sejar passerar precis drömgränsen på 20 kilo, vilket alltid imponerar!

Havskatt
De flesta större havskatter fångas under försommaren, nio av topplistans fiskar är fångade i maj månad. Andörja befäster sin plats som ett hotspot efter riktigt stora katter med årets två tyngsta fiskar, en kisse på 13,5 kilo fångad av Niklas Waara samt en kisse på 13,2 kilo fångad av Karen Sofie Netland. Som vanligt levererar Saltströmmen många respektingivande katter, sju av fiskarna på tio i topplistan kommer från Saltströmmen.

Drömbleka
En bleka över 10 kilo hör knappast till vanligheterna, men i år lyckades Palle Eriksson med bedriften att fånga en riktig drömfisk på 10,55 kilo vid fiske i Saltströmmen. Även bland blekafångsterna syns Fröyabåten Ms Gotland, med en bleka på 9 kilo. Vi lyfter också på hatten för Micke Wedin för att lyckats med bedriften att två år i rad fånga blekor i stort format. Han följer upp fjolårets bleka på 8,1 kilo med att knipa årets tiondeplats med en bleka på 7,5 kilo, tydligen har han hittat ett riktigt hotspot i Vestfjorden!

Kungsfisk, 3,8 kilo fångad av Casper ChristensenTre kilos kungsfiskar
Som vi upplever det så är det inte så många som fiskar riktat efter stor kungsfisk, kanske är orsaken att det kräver att man fiskar på stora djup vilket för många antagligen är för arbetsamt. Trots det så är det en handfull trekilosfiskar på topplistan, alla fångade vid Söröya. Yrkesfiskarna levererar årligen 10-kilosfiskar så det bevisar ju att de finns. Vi kommer säkert få se en utveckling inom fisket efter kungsfisk och det är nog bara en tidsfråga innan det också börjar synas i listorna.

Svartbuksrocka på 23,25 kiloHåkäring och svartbuksrocka
Håkäringen har vi inte tagit med i fångstjournalen eftersom det knappt förekommit något fiske efter den, men denna säsong har det skett ett genombrott. Återigen är det Fredric Kullin som är pionjären inom det norska djuphavsfisket. Den första expeditionen gjordes i Trondheimsfjorden med Havsfiskeklubben Rolex och då lyckades man med att få upp en häkäring på uppskattningsvis 400-500 kilo. Det riktiga genombrottet kom i oktober, då det återigen var en grupp med Jörgen Larsson i spetsen som ville utforska de norska djupen. Under några blåsiga och regniga dagar lyckades man med att fånga fyra stycken häkäringar med en topp på 4,10 cm och uppskattningsvis 550 kilo. Alla häkäringar returneras därav finns ingen exakt vikt. Expeditionen blev också historisk genom att fånga en svartbuksrocka på 23,25 kilo, det är den första spöfångade svartbuksrockan någonsin.

Övriga arter
Fiske efter rödspätta är för de flesta ett tidsfördriv då blåst omöjliggör annat fiske men årets lista imponerar ändå. Topplistan domineras av ”dasslock” från Andörja och Söröya, vardera har en registrerad spätta över den otroliga 3 kilosgränsen. Den största spättan på hela 3,57 kilo fångades vid Andörja av Niklas Sandström.

Årets koljalista håller högsta klass med två koljor på vardera 5,2 kilo i topp, den ena fångad av Richard Sjölander vid Lyngen och den andra av Roy Johansson vid Andörja. Alla fiskar på tio-i-topplistan överstiger 4 kilo.

Lubb är väl för de flesta inte någon drömfisk men årets toppnoteringar är inget att skämmas för, återigen är det båten Ms Gotland och Jörgen Larsson som spelar huvudrollen med fångsten av en praktfull lubb på 12,75 kilo. Jörgen skuggas av Ulf Stahre som befann sig på samma båt vid samma plats och fångade en lubb på 12,5 kilo. Fiskarna var bonusfiskar under den lyckade häkäringexpeditionen i Trondhemsfjorden.

Årets största marulk fångades vid Fröya av Ulf Dieter Finke, en ”vacker” fisk på hela 16 kilo. Några registrerade ”breiflabbar” kommer också från Röst med en 14 kilosfisk i topp.Havsfiskeguiden önskar ett Gott Nytt Fiskeår 2007. Då kommer listan tillbaka med fler priser. Och kom ihåg att det inte bara är de stora fångsterna som räknas utan alla som skickar in bild med info deltar i utlottningen av priser.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.10-2006.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Utlottning av priser
Bland de över 400 inrapporterade fångsterna i Havsfiskeguidens fångstjournal har vi nu lottat ut priser, vinnarna är;

Resepresentkort 1000 kr
Nordic Sea Angling, Söröya


Patrik Birkedahl
Kjell Åhlin

Veckorabatter 1000 kr
Andörja Havsfiskesenter,
Nord Natur


Morgan Brodin
Curt Burman

Havsfiskefilmen, Magic Of The North, Din Tur

Jarmo Kuisma
Magnus Rapp
Rikard Kindlund
Krister Närhi
Torbjörn Sigleifs
Anders Rönnbäck
Jacob Madsen
Micke Wedin
Frida Hagman
Juha Saarinen

GRATTIS till alla pristagare.
Vinnarna meddelas
per e-post.

Nordic Sea Angling

Nord Natur

Lauksletta, Arnøya

Din Tur

Normark

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Mefjord brygge

Kvitbrygga


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden