Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Island, ett havsfiskeparadis?

Island, ett havsfiskeparadis?
Island Pro Travel satsar nu stort på havsfiske vid Island. Med bekväma
paketresor och båtar utrustade för den mest kräsne havsfiskare hoppas
man kunna locka havsfiskeentusiaster att ta del av det för många okända
havsfisket i vattnen runt Island
.

Av nyfikenhet kontaktade vi VD:n Andreas Brockmöller och frågade vad Island kan erbjuda oss norgefarare. Vi fick en rapport, nästan för bra för att kunna tro på. Andreas berättade att han fiskat i Norge i många år och fick chansen att för några år sedan besöka Island. Fisket vid hans första besök var helt fantasiskt och han trodde att han haft turen att träffa helt rätt och fått uppleva ett fiske utöver det vanliga. Men det visade sig att denna höga klass på fisket inte var en tillfällighet.

Hälleflundra, 175 kilo.Andreas berättar engagerat om den fisketävling som gick av stapeln tredje veckan i juni ifjol. Ett av lagen som var på plats var Daiwa/Cormoran-Seaangling-Team från Tyskland och de fick uppleva sitt livs fiske. Andre Rossat som ingick i teamet hade agnat med en 1,5 kilos sej och fiskade ca 10 meter ovan botten över ca 50 meters djup då en gigantisk hälleflundra fattade tycke för sejen. Kampen varade i nästan tre timmar och flundran gjorde tolv längre rusningar innan man kunde fästa alla tillgängliga huggkrokar i fisken och med gemensamma krafter lyckades fyra man lyfta ombord den gigantiska fisken. Men flundran hade nog med krafter kvar för att skapa kaos ombord, den knäckte ett spö, slog sönder ett par fisklådor och skickade en kikare överbord innan kampen till slut var över. Fisken var 2,40 lång, 1,15 bred och vägde 175 kilo! En fantastisk fisk som också är det största som fångats på spö vid Island. Naturligtvis är flundror i den storleken inget man skall förvänta sig men faktum är att teamet tappade ytterligare en jätteflundra samma dag. Den flundran drog iväg i en 300 meters rusning och kom sedan enkelt upp till ytan innan den dök till botten och slet sig loss. Fiskarna fick se flundran i ytan och de uppskattar att den fisken var ännu större än den 175 kilos som man senare fångade. Utöver 175 kilos flundran så fångades ytterligare tolv flundror som vägde över 45 kilo under tävlingsdagen, det säger något om vilken nivå flundrafisket har på Island.

Även fisket efter havskatt håller en hög nivå i vattnen runt Island, bara under tävlingsdagen fångade teamet ett 20-tal havskatter över 10 kilo! Den i Norge så hett eftertraktade men sällsynta fläckiga havskatten är också vanlig på Island. Den fångas mycket grundare på Island vilket gör fisket betydligt enklare. Största fläckiga havskatten under säsongen 2007 vägde 28 kg.

Andreas berättar att fisket bedrivs längs kustlinjen på norra delen av Island, gästerna flygs från Stockholm till Reykjavik och sedan vidare till Akureyeri som är den största staden på norra Island. Efter en kortare bussresa når man slutmålet som är några mindre byar längs den glest befolkade kusten. Vidare berättar han att man varit noggrann med att båtarna skall hålla hög klass både för att fisket skall kunna bedrivas effektivt och med tanke på gästernas säkerhet. Båtarna är 25 fot långa och kraftiga dieselmotorer gör att de håller en maxfart på ca 23 knop. Båtarna är fullt utrustade med kartplotter, ekolod, radio och till och med en liten livbåt. Förutom fisket så erbjuder den speciella naturen på norra Island på fantastiska upplevelser. Att få se valar hör till vardagen och ibland kan man till och med få se den gigantiska blåvalen. Fågellivet, med lunnefåglar och den nordiska stormfågeln ramar in en oförglömlig naturupplevelse. Vi ser med spänning och förväntan fram emot kommande säsong och rapporterna från de svenska grupper som då besöker Island.
Besök Island Pro Travel ››Ambassadeur 7000i LCNy räkneverksrulle från ABU!
Under året kommer vi att prova ABU Garcias nya räkneverksrulle Ambassadeur 7000i LC. Rullen har synkroniserad revspridare, en Carbon MatrixTM slirbroms, två rostfria kullager samt ett korrosionsskyddat IAR lager. Räkneverket är graderat i meter. Rullen känns robust som en Ambassadeur skall göra med ett rejält vevhandtag.

Specifikationer:
Utväxling: 4.1:1
Linkapacitet: 0,45 mm/270 m
Vikt: 640 gHavsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.1-2008.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Island ProTravel

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Mefjord Brygge

Normark

Din Tur

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2008


Havsfiskeguiden