Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Megatorskar vid Mefjord Brygge!

Megatorskar vid Mefjord Brygge!
Det är något speciellt med vårresorna till Norge, de är alltid lika efterlängtade och det är då man skall fånga fiskarna man drömt om under hela den långa mörka vintern. I år kändes det som om tiden gick fortare än vanligt och plötsligt är det sista helgen i april och vi är på väg.

Vi anländer till Mefjord sen fredag kväll i snöblandat regn. Vädret denna årstid är lynnigt, det kan lika gärna vara soligt och riktigt varmt likaväl som snöstorm så det rekommenderas att behålla vinterdäcken på då man besöker Norge i början av maj. Denna läxa lärde vi oss när vi besökte Steinfjord så sent som under Kristihimmelfärdshelgen för några år sedan. Då hade vi endast sommardäck och överraskades av en snöstorm med flera decimeter snö vilket gjorde att vår hemresa blev komplicerad.

Våran "Rookie" Christer blev snabbt en storfiskareMed vinterdäcken på gick denna resa bra och väl framme vid Mefjord Brygge möter Tommy, campägaren, oss i stugan och han berättar att fisket varit fantastiskt ända sedan februari. Yrkesfiskarna hade fyllt sina kvoter på rekordtid och han berättar också att det var en tysk fisketurist som fått en torsk på 26 kilo förra veckan. Våra redan högt ställda förväntningar skruvas upp ytterligare då Tommy nästan garanterar att vi kommer få massor med stor torsk bara vi tar oss ut på fiskefältet en bit ut på havet. Rådet han gav oss var att fiska högt upp i vattnet för det är där de ”store” finns, på botten är det mest småfisk. Då väderprognosen för lördagen förutspår tilltagande vindar framåt eftermiddagen väljer vi att ställa klockan på 04.00 för att inte missa möjligheten att ta oss ut på storhavet.

Dag 1; Megatorsk!
Fiskesuget är enormt så klockan behöver inte ens ringa för att vi skall vakna i rätt tid. Trots bara några få timmars sömn är det ingen som har svårt att stiga ur sängen. Det är alltid samma spänning när man vaknar och blickar ut över fjorden, hur ser vädret ut? Denna morgon ligger fjorden nästan stilla och vi inser snabbt att vi kommer få chansen att komma ut på havet och se om fisket verkligen är så bra som Tommy lovat. Frukosten intas i rask takt och snart är båtarna lastade och vi är på väg ut på havet. Båtarna på Mefjord Brygge är suveräna, 19 fots Kvaernöy aluminiumbåtar med 40-80 hk fyrtaktsmotorer, så på mindre än en halvtimme befinner vi oss ute på fiskfältet. Det går inte att ta miste om var man skall fiska, ute på havet ligger ett 30-tal båtar inom ett rätt begränsat område. Det är både yrkesfiskare i sina ”sjarkar” och mindre små öppna båtar med fritidsfiskare. Det fiskar med juksa men garnen ligger också tätt så det gäller att vara observant så man inte fiskar fast i dem. Fisket bedrivs i området vid den nordliga spetsen av skreigrunnsdjupet ca 3-7 kilometer utanför udden Oksehornan. Tydligt är att torsken samlas här för vi kan bara se fiskebåtar inom detta väldigt begränsade område. Avståndet från Mefjord Brygge är ca 10 kilometer så det är en helt ypperlig utgångspunkt.

Micke med torsk över 14 kiloErfarenheterna från tidigare skreifiske som vi gjort i området är att vi fått leta rätt på stimmen för att lyckas och så blev det även denna gång. Förväntningarna är på topp då vi skickar ner grejerna för första gången. Det krävs några nedsläpp innan Micke som förste man spränger tiokilosgränsen med en torsk på 12,4 kilo. Elektroniken visar sig bli helt avgörande för att lyckas med fisket, så det är tur att båtarna är utrustade med väl fungerande ekolod och kartplotter. Tekniken är att hela tiden hålla koll på lodet och så snart ett stim visar sig gäller det att veva upp eller släppa ner för att presentera betet på rätt djup. Chrille är resans ”rookie” och det är första gången han är i Norge för havsfiske, så det är extra roligt för oss all när han redan första dagen spränger 10-kilosgränsen men en vackert tecknad skrei på 10,5 kilo!

Tord med torsk på 15,5 kilo.Jag fiskar som vanligt med stormjigg vilket visar sig vara rätt val. På ca 40 meter över 90 meter djup suger en torsk modell större i sig stormjiggen. Det bjuder inte upp till någon större fight utan det är bara att pumpa upp den så vi blir mycket överraskade då en riktig monstertorsk kommer upp ur djupet. När vi försöker väga torsken i båten visar den elektroniska vågen som klarar 25 kilo bara ”Error”, kontrollvägningen lite senare i hamn visar 26 kilo fördelat över 137 centimeter! Resan var räddad redan efter första dagens fiske!

På grund av tilltagande vindar avslutas första dagens fiske redan vid lunchtid. Dagen summeras med totalt sju torskar över 10 kilo! För att fira dagens lyckosamma fiske bjuder Sune på en riktig brakmiddag, äkta norrländsk blodpalt med lingonsylt! Palt i kombination med en dag på havet visar sig bli för mycket för vår rookie som drabbas av värsta sortens ”paltkoma” och däckar på soffan framför tv:n. Där ligger han medvetslös och vaknar inte för än ett halvt dygn senare. Vi övriga klara att hålla oss vakna en stund till innan palten tar ut sin rätt och vi faller i dvala.

Dag 2; Sovmorgon
Under kvällen och natten tilltar vinden så det blir sovmorgon under söndagen. Vid lunchtid så har vinden lagt sig så att fisket i alla fall kan inledas i fjorden. Fisket i fjorden håller inte samma höga klass som när man tar sig ut på havet, men skreien söker sig ibland ända längst in i fjorden, så träffar man rätt kan fisket i fjorden vara riktigt lyckosamt. Sommartid är fisket i fjorden generellt bättre då många arter söker sig in i fjorden. På eftermiddagen mojnar vinden så pass att vi återigen kan bege oss ut för att tampas med stortorskarna. Även denna dag är stortorsken i farten och under kvällen fiske fångas ytterligare några torskar över 10 kilo. Tord är värst med en fin skrei på 15,5 kg. Fisket avslutas vid 23-tiden på ett nästan spegelblankt hav. Vi beslutar oss för att bara sova ett par timmar för att ta vara på det fina vädret och kunna ge oss ut på havet i gryningen.

Ivar med torsk på 17 kiloDag 3; Tunga lyft igen!
Klockan fem på morgonen sitter vi så återigen ute på havet. Fisket är rätt trögt i starten och vi märker att tidvattnet har mycket stor betydelse. Ett par timmar innan vattnets högsta och längsta punkt är fisket som bäst och i dessa perioder nappar det för fullt och ibland får vi flera torskar över 10 kilo inom bara några minuter. Att norrmännen också fiskar efter tidvattnet inser vi då vi gör en liten längre utflykt längre söderut längst skreigrunnsdjupet. När vi lämnade spetsen av skreigrunddjupet låg där ett trettiotal båtar och när vi sedan återvänder ett par timmar senare är nästan alla båtar som bortblåsta. När sedan vattnet börjar röra på sig igen återvänder en rad båtar och då börjar också fisken hugga igen.

Skreistimmen visar sig tidvis vara rätt stationära genom att titta på kartplottern kan vi drifta över exakt samma position om och om igen, vilket visar sig vara en bra taktik då vi ofta fångar flera fina torskar på detta sätt. Ett öga vilar alltid på ekolodet för att hela tiden se på vilket djup fisken befinner sig. Så blir det plötsligt alldeles rött på lodet på ungefär 30 meter djup och jiggarna vevas upp, återigen tar det tvärstopp för mig. Efter en tung kamp visar sig ytterligare en megatorsk i ytan, denna gång en rund madam på hela 24 kilo! Min andra tjugokilos på en och samma resa, glädjen är enorm!

Sjöjungfru? Nej, David med två över 20 kiloTurbotorsk
Några timmar senare är det så dags igen för ytterligare ett ordentligt napp, jag hade vevat upp jiggen från botten på ca 80 meters djup och stannade på 50 meter när det snabba hugget kommer och efter den första rusningen står räkneverket på 85 meter, fisken har tagit 35 meter lina! Klart att ”flundra” nu finns i tankarna och kampen som utkämpas blir hård, ibland är det helt tvärstopp och fisken gör sitt bästa för att bli kvar där nere. Så det är en märklig känsla av besvikelse som sprider sig när ytterligare en 20-kilostorsk skär ytan! För att slippa simma iland gör jag dock mitt bästa för att dölja min stora besvikelse över att ha fångat en tredje 20 kilos. Turbotorsken vägde 20,2 kilo!

Efter 13 timmar på havet avslutas den sista dagens fiske vid 19-tiden, Sista dagen blir den bästa med åtta torskar över 10 kilo och därav alltså två över 20 kilo! Snacka om hög klass på fisket! Det är ett mycket nöjt gäng som lämnar Mefjord, alla har fått fisk över 10 kilo och för en gång skull fångade vi de där fiskarna vi drömt om under vintern. Mefjord vi syns snart igen!


Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.2-2007.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Tips för Skreifiske

Fiska med jigg
Jiggen visade sig vara överlägsen, de flesta av de största torskarna tog på jigg bland annat alla tre 20 kilos togs på jigg! Vi fiskade mest med 385 gr stormjigg, men även 300 gr ledad jigg funkade bra. Färgerna vi främst använde var vit/tigerrandig och röd/svart.

Fiska högt upp i vattnet
Tommys råd visade sig stämma, de flesta av de större torskarna tog högt upp i vattnet, ofta på ca 30-40 meters djup trots att det var mellan 60 och 90 meter djupt.

Använd elektroniken
Ekolod och kartplotter är ett måste för ett effektivt fiske. Håll koll på ekolodet och fiska på ”torskbulorna”. Båtarna på Mefjord Brygge är utrustade med både ekolod och kartplotter som fungerar perfekt.

Fiska efter tidvattnet
Tidvattnet visade sig ha stor betydelse, fisken var betydligt mer huggvillig då vattnet var i rörelse några timmar innan högsta och lägsta vattenstånd.

Rulle med räkneverk
Då det hela tiden handlar om att presentera betet på rätt djup är en rulle med räkneverk överlägsen annars är det svårt att veta på vilket djup som betet befinner sig.

April - Maj
Fisket kring Mefjord är bra en stor del av året, fiskefältet håller mycket stor torsk hela året men är ni ute efter att fiska lektorsken så bör ni besöka Mefjord i april eller maj. Skreifisket börjar redan i februari men vädret är betydligt stabilare längre fram på säsongen. En fördel är att det under våren är mycket båtar på havet så det känns tryggare även för dem som inte har vanan att fiska på öppet hav.

Mefjord brygge

Din Tur

Nordic Sea Angling

Nord Natur

Lauksletta, Arnøya

Normark

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Kvitbrygga


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden