Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Micke med 26 kilos torskPåskfirande i Mefjord Brygge!
De tre sista åren har vi besökt Mefjord Brygge på Senja med mycket gott resultat. Tiokilos torskar har börjat kännas små och en rad torskar över 20 kilo har också fått syna ytan genom åren.

Även om vi har möjlighet att åka till många andra ställen kan vi helt enkelt inte låta bli att åka till Mefjord Brygge när våren kommer. Detta år tog vi med oss familj och vänner och firade påsk i Mefjordvaer.

Ole Wanggården
Då vi detta år var totalt tio vuxna och barn så hade vi förmånen att få bo i Ole Wang gården. Det är ett stort hus som ägs och hyrs ut av Mefjord Brygge. Huset är nybyggt men i gammal stil och är en exakt kopia av huset som stod på samma plats tidigare. Förr i tiden var detta hus lite av Mejordvaers centrum och inrymde då en butik. Ägaren till butiken hette Ole Wang och sågs ofta sittande på verandan rökandes sin pipa. Huset är otroligt fint och är en perfekt bas om man är ett större sällskap som besöker Mefjord eller om man har med sig familjen. Huset har åtta enkelrum och ligger bara ett par minuters promenad från flytbryggan och renshuset.

Skärtorsdag – 27 kilos i topp!
Ole-Wang gårdenAlla var drabbade av hög fiskefeber, men första morgonen tar alltid lite längre tid innan man fått grejorna i ordning och kan ge sig ut på havet. Vädret var fantastiskt och havet låg blankt som en spegel då vi gasade på ut mot skreigrunnen. Under påsken är det fiskeförbud för yrkesfiskarna, så på fiskeplatsen var det bara en handfull båtar ute med fisketurister och fritidsfiskare . Normalt sett så ligger det massor med garn i området som man måste akta sig så för så att man inte fastar i dem med jiggen under fisket. I och med fiskeförbudet så var alla garn bortplockade så denna gång slapp vi att tänka på detta problem. Som på tidigare resor så är det enbart jiggfiske som gäller, det sorterar ut den större fisken och man undviker också att fiskarna hakas.

Torsten Weinrich med torsk på 27 kilo.Den dryga milen ut till grunnen avklarades i rask takt och väl framme så visade ekolodet massor med fisk. Det tog inte mer än några sekunder efter första nedsläpp innan första torsken satt på kroken, fisket hade börjat! Efter en knapp kvart så ligger den första 10plussaren i båten, en grann 16 kilos torsk. Vi fiskar från lägsta vattenstånd tills vattnet står som högst och fisken hugger i princip konstant under hela denna tidsperiod. Under dessa sex timmar fångar vi inte mindre än femton torskar överstigande 10 kilo. Det blev ingen 20 plussare denna dag, Micke är närmast med en torsk på 18 kilo! Det var också några tyskar gäster på campen och de hade lyckats fånga ett riktigt praktexemplar till torsk som tyngde vågen till 27 kilo!

Micke med torsk över 20 kilo.Långfredag – 26 kilos i topp!
Långfredagens fiske fortsatte i samma stil som skärtorsdagen. Sol, spegelblankt hav och massor med fisk. Detta var Mickes dag, under loppet av en halvtimme hade han pumpat upp två torskar överstigande 20 kilo, där den största vägde 26 kilo! Med sådana mängder fisk så fyllde vi vår 15 kilos utförselkvot på kort tid så merparten av fiskarna fick simma tillbaka till havet igen. Om man tänkt returnera fisken så är det viktigt är att ta det lugnt då man vevar upp fisken och stanna till på vägen upp och låta fisken tryckutjämna så att fisken skall klara av tryckskillnaden.

Antero Laurila med torsk på 26,9 kilo.Påskafton – 27 kilos i topp!
Under påskaftons förmiddag så blåste det mer så det blev sovmorgon och en lugn förmiddag tillsammans med familjerna. Framåt dagen lugnade vinden ner sig och vi gav oss ut för ett kortare fiskepass. Vi driftade snabbt i den friska vinden vilket gjorde fisket betydligt svårare än tidigare. Vi kom också fel i tidvattenscykeln vilket gjorde att fisken inte riktigt var på taget. Men trots det så landades ytterligare några 10 plussare innan vi efter tre timmars fiske återvände till hamn för att äta påskmiddag. Största torsken på campen under påskafton var en riktig ”gris” på 26,9 kilo fångad av Antero Laurila från Kiruna. Under de tre första dagarna fångades det alltså torskar mellan 26-27 kilo varje dag och det är bara 4-5 båtar som fiskar! Detta är absolut Andre Wrengbro med torsk på 18,1 kilovärldsklass! Något som också var absolut världsklass var vår påskmiddag. Vi hade förmånen att ha med oss vår egen stjärnkock André Wrengbro från Oslo som bjöd på en helt fantastisk fiskmiddag. Detta står i absolut konstrast mot våra ”normala” norgemiddagar då man halvsovande efter maratonfiskepass trycker i sig snabbstekt falukorv och pulvermos.

Påskdagen – flundrafiske
Påskdagen bjöd på sämre väder. En stark sydostlig vind och ihållande regn. Så vi beslutade att inte ge oss ut på ”grunnen” utan istället fiska flundra närmare land vid Okseneset. Redan efter tjugo minuters fiske landade vi en liten hälleflundra men det blev också dagens enda. Även en sista torsk över 10 kilo landades innan vi redan efter ett par timmars fiske valde att nöjda återvända till familjerna i hamn. Detta var den sista fiskedagen och vi kan återigen konstatera att fisket utanför Mefjord Brygge är i absolut toppklass! Vi kan bara tacka för ännu en fantastisk fiskeupplevelse och det är nog mycket troligt att när våren kommer nästa år är vi tillbaka igen.


MefjordbilderÄnnu en medlem i hundraklubben!
I vårt förra nyhetsbrev så publicerade vi fjorton av ”hundraklubbens” medlemmar som alla fångat en hälleflundra överstigande 100 kg. Vi har nu fått ett insidertips från en av klubbens medlemmar att det finns en femtonde medlem. Det var Sune Kryger som ifjol fångade en flundra på 169kg vid Röst och välkomnades i sällskapet.

Bokning
För mer information och bokning besök www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00


Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.2-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

Island ProTravel

ABU Garcia

Normark

Din Tur

Tips för skreifiske
Fiska med jigg
Jiggen visade sig vara överlägsen, dessutom skonar den småfisken.

Fiska högt upp i vattnet
De flesta av de större torskarna tog högt upp i vattnet.

Använd elektroniken
Ekolod och kartplotter är ett måste för ett effektivt fiske.

Fiska efter tidvattnet
Fisken var betydligt mer huggvillig då vattnet var i rörelse några timmar innan högsta och lägsta vattenstånd.

Rulle med räkneverk
Då det hela tiden handlar om att presentera betet på rätt djup är en rulle med räkneverk överlägsen.

April - Maj
Är ni ute efter att fiska skrei så bör ni besöka Mefjord i april eller maj.

Text: David Berggren.
Foto: Michael Renström, David Berggren, Jörgen Wrengbro © 2009

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2009


Havsfiskeguiden