Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Jörgen Wrengbro med torsk på 21,3 kilo.Stortorskrepris vid
Mefjord Brygge!

Så var ännu en vinters ihärdigt planerande över, åtskilliga timmar har ägnats framför sjökortet i sökande efter platser och positioner där drömfisken gömmer sig. Senare i sommar så kommer vi att besöka flera nya platser men efter fjolårets succéresa till Mefjord Brygge på Senja var ett återbesök ett givet val för årets vårresa.

Fjolårets resa med massor av stor torsk med tre över tjugo kilo och en 26-kilos i topp gjorde att förväntningarna var högt ställda inför årets resa. Vårens rapporter om ett historiskt bra fiske utanför Senja hjälpte inte till att göra väntan lättare. Under våren kom täta rapporter om enorma fångster där yrkesfiskarna fick köra flera gånger ut på havet för att få med sig all fisk som stod i garnen. Inslaget av stortorsk i fångsterna imponerade, eller vad sägs om stora fångster där hälften av torskarna i fångsterna vägde över 8 kilo! Så under vissa perioder under våren var det nära att man slängde sig i bilen och åkte upp till Senja. Men vår resa var inbokad till slutet av april och den stora frågan vi ställde oss var om den stora mängden torsk fanns kvar?

Fina vyer

Vid ankomsten var den givna frågan till Tommy, hur är fisket? Tommy meddelade att det ”äventyrliga” fisket som varit tidigare i vår ebbat ut och att en del av fisken börjat sin lek och då inte är speciellt bitvillig. Så vi skulle nog få kämpa för att lyckas få de stora torskarna och plötsligt sjönk våra högt ställda förväntningar till en mer rimlig nivå.

Jörgen med 16 kilos torsk.Första dagen: blåsigt!
Torsdagens förmiddagsfiske inleddes med en frisk vind från sydväst men väderprognosen för eftermiddagen hade lovat en avtagande vind och det valde vi att tro på till 100 %. Vi började dagen med att fiska kring Okseneset och Steinen och Fallan, det blev mest ett gungande i den friska vinden och vi testande en rad olika platser. Resultatet efter närmare en hel dags fiske är inget att ödsla någon större mängd ord på. Men framåt sen eftermiddag började vinden äntligen att mojna och vi kunde styra kosan ut på Skreigrunden vid spetsen av Skreigrunnsdjupet. Resultatet lät inte vänta på sig. På en kort stunds fiske hade vi fångat många gånger mer fisk än vad vi fått hittills den dagen. Jörgen som kämpat sig genom första dagen starkt försvagad av förkylning och feber blev ändå dagens man då han använde sina sista krafter till att kämpa upp några torskar över 10 kilo med en grann 16-kilos i topp! Vi kunde glada konstatera att stortorskarna fanns här även i år!

Andra dagen: + 20 på spegelblankt hav!!
För en gång skull visade väderprognosen rätt. Andra dagen blev en fantastisk dag! Under en klarblå himmel kunde vi med jämna mellanrum lyfta upp stortorskarna ur det spegelblanka havet. Med Oksehornans spetsiga snöklädda toppar i bakgrunden är detta den ultimata avkopplingen från den stressiga vardagen. Jörgen levde fortfarande på sin nybörjartur och var värst även denna dag. På sin tredje fiskeresa till Norge blev han medlem i 20-klubben med en torsk på 21,3 kilo!

Den största delen av dagen ägnades åt torskfiske men vi gjorde ett kort avbrott och testade lite djuphavsfiske i Skreigrunnsdjupet. Under en kort stunds fiske fångade vi några mindre kungsfiskar och några vitlingar, innan suget efter storstorskarna blev för starkt och vi återvände till jiggfisket.

Micke med torsk på 20,1 kilo.Tredje dagen; +20 på spegelblankt hav!
Tredje dagen blev en repris av andra dagen. Sol, spegelblankt hav, stora torskar. Micke var värst denna dag med en lång torsk på 20,1 kg!

Efter dessa tre lyckade fiskedagar kan vi återigen konstatera att det tidiga vårfisket i Mefjord håller en mycket hög klass. Av de sex senaste resorna vi gjort till detta område har fem av resorna levererat torsk över 20 kilo, det tycker vi är ett klart godkänt facit! Som tidigare så fiskar vi enbart med jigg för att få de stora torskarna och det är mycket tydligt att jiggfisket sorterar ut den större torsken. Egentligen kan man faktiskt påstå att fisket är ganska ”trögt”, det går ofta långa stunder mellan nappen men fisken man får håller en mycket hög snittvikt. När vi fiskade på torskfältet vid skreigrundsdjupet är uppskattningsvis 25 % av fiskarna vi fångade torskar över 10 kilo och merparten är fiskar mellan 5-10 kilo.

När våren kommer nästa år är det nog troligt att vi återigen sitter på havet utanför Mefjord och tampas med stortorskarna!Ambassadeur 7000i LC Rulltest - ABU Garcia
Ambassadeur 7000i LC.

Under denna resa provade vi ABU Garcias nya räkneverksrulle Ambassadeur 7000i LC och vi fick bara positiva erfarenheter. Rullen känns gedigen som en riktig Ambassadeur skall göra och vi hade inga problem med räkneverket under resans gång. Efter tre dagars hårt fiske på stortorsk så brukar de flesta rullar få något missljud men 7000i:n var förskonad från det. Räkneverket var gediget och ingen fukt trängde in under glaset. Rullen har synkroniserad revspridare, en Carbon MatrixTM slirbroms, två rostfria kullager samt ett korrosionsskyddat IAR lager. Räkneverket är graderat i meter. Rullen känns robust som en Ambassadeur skall göra med ett rejält vevhandtag. BRA KÖP

Specifikationer:
Utväxling: 4.1:1
Linkapacitet: 0,45 mm/270 m
Vikt: 640 g
Besök ABU Garcia ››Mieko Fishing - sportfiske på internet
Mieko Fishing AB grundades av Sven-Olov Larsson. Han är uppvuxen i Överkalix och har alltid haft ett mycket stort intresse i sportfiske efter bland annat gädda och abborre samt havsfisket i Norge. Mieko Fishing har bland många kända varumärken även det egna varumärket Mieko. Mieko erbjuder kvalitativa produkter till rätt pris. Produkterna anpassas till den nordiska marknaden och tillverkas direkt för Mieko Fishing. Samtliga produkter testas och testfiskas självklart noggrant innan de tas in i sortimentet. Mieko Fishing vill genom sitt koncept och engagemang, bli en av de ledande aktörerna på den nordiska sportfiskemarknaden. Företaget har butik i Luleå på Stationsgatan 65A samt e-handelsplatsen www.miekofishing.seHavsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.3-2008.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Island ProTravel

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Mefjord Brygge

Normark

Din Tur

Mieko Fishing

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2008


Havsfiskeguiden