Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Familjeferie vid Bogøy Feriehus

Bogøy FeriehusFamiljeferie vid Bogøy Feriehus
Detta år gick vår kombinerade familje- och fiskeresa till Bogøy Feriehus i Steigen Kommune. Steigen Kommune ligger längst ut mot havsbandet ganska precis mitt emellan Bodö och Narvik i Nordlands Fylke. Huset som skulle bli vårt hem under fem dagar ligger idylliskt till på gården Winsnes vid Hålmaakfjorden. Bernt Winsnes som nu driver jordbruket och hyr ut huset är fjärde generationen jordbrukare på gården. Bernt är mjölkbonde så runt huset går kor och kalvar och betar. Det är ett äldre hus men med alla bekvämligheter som man behöver, till och med disk-och tvättmaskin. Utsikten från vardagsrummet ner mot fjorden och med de höga fjälltopparna i bakgrunden är helt fantastisk!

5 kg prima laxHålmaakfjorden är en tröskelfjord där tröskeln bara är ca fyra meter på djupaste stället och själva fjorden är ca 40 meter djup. Fiskemöjligheterna i den lilla smala fjorden är rätt begränsade, men för den vill testa att trolla efter lax och havsöring är möjligheterna till fångst goda! En liten laxförande älv rinner ut längst in i fjorden och under vår vistelse så såg vi flera hoppande laxar och ortsbefolkningen var ute och trollande utmed fjordkanterna varje kväll. Trots att havsfisket i den närmsta fjorden kanske inte är det bästa så är avståndet inte långt till givande fjordfiske, gården ligger bara en kilometer från fjordtröskeln ut i den betydligt djupare Skjettenfjorden där den första bra positionen ligger. Vid fjordtröskeln finns intressanta sandbottnar för den som vill fiska flundra, i detta område fångade en tjeckiskt turist en flundra på närmare 40 kilo ifjol. För några veckor sedan var det polska fisketurister som lyckades bra i denna fjord med 20+ torsk och 15+ sej. Så det finns möjligheter till mycket gott fiske i det absoluta närområdet!

Lax!
Vår första fisketur börjar lite trögt då vi endast fångar sej och torsk i mindre format. Enligt uppgifter som vi fått tidigare så skall Flaggsundet hålla bra med fisk och runt bron mot Engelöya hittar vi en del sej men de flesta var även där i mindre storlek. Vi såg en hel del fisk på lodet och bestämde oss för att testa att köra lite med wobbler för att försöka lura någon sej i större storlek. Det tar bara 10 minuter innan hugget kommer, efter en kort fight kommer något silverblänkade in mot båten. David utbrister, det är ju en lax! Mycket riktigt snart ligger en femkilos silverblank lusad lax i durken! Årets första lax på en havsfiskeresa, snacka om bonusfisk! Dessutom blev det en riktigt god middag!

BlekaraceBlekarace!
Som alltid innebär ju fiske på nya platser en hel del letande efter positioner. En intressant position vi sett när vi studerat sjökortet var Bolsöygalten. Det är en fyr i Sagfjorden där det är en djupbrant från 600 meter ända upp i dagen. Mycket riktigt så visade sig fisket vara riktigt givande på denna position, särskilt på västsidan om fyren. Den effektivaste metoden för dagen var långsam trolling med stormjigg utefter kanten på mellan 30-100 meters djup. Denna metod resulterade i flera fina torskar och sejar där också 10-kilosgränsen passerades. När fisken började komma upp och jaga i ytan böt vi ut den tunga utrustningen mot lättare haspelutrustning. Till en början fiskade vi med 100 grams pilk som direkt resulterade i en bleka på knappa fem kilo. Vi skiftade sedan till att trolla med ytgående wobbler över 10-30 meters djup och det resulterade i ett riktigt blekarace med ett helt knippe blekor i riktigt bra storlek, den största tyngde vågen till prick sex kilo! Blekan är en riktigt stridbar fisk så det var en riktigt roligt upplevelse att känna deras kraftiga hugg och fiska dem på lätt utrustning.

David med fin torskVal i sikte!
Förutom tumlare som vi såg varje dag så fick vi också se skymten av en val i den djupa Sagfjorden, tyvärr försvann den snabbt så vi fick ingen möjlighet att studera den på närmare håll. Men det är alltid roligt då man får se en skymt av dessa enorma djur.

Det finns många möjliga fiskepositioner i området runt Bogöy, vi hade bara möjlighet att testa några få. Förutom Bolsöygalten så höll området runt Rotnesboen mycket fisk. Där hade vi ett givande torskfiske med 10 + torsk. Runt Bolsöy och Husöy är det ett virrvarr av holmar, sund, strömmar och grunda sandbottnar och det skulle förvåna oss om det inte går en hel del flundra i det området. Även uerfisket på djupbranterna i Sagfjorden sägs vara givande. För den som vill fiska på öppet hav är det drygt en timmes resa ut till havsbandet.

Båten är en splitterny öyen 530 utrustad med ekolod och en 25-hästars Honda fyrtaktsmotor. Det är en riktigt trevlig och stabil båt som går fint i vattnet. Båten ligger vid flytbryggan 200 meter nedanför huset. Vid flytbryggan är det också iordningställt en rensplats under tak med rinnande vatten.

Bogöy gav oss en mycket positiv upplevelse, vackra omgivningar, klart godkänt fjordfiske, mycket trevlig och tillmötesgående värd och dessutom är det ett helt fantastiskt väder i Bogöy, vi hade sol och 20-25 grader varmt hela vår vistelse! Men om det är så jämt låter vi vara osagt…


Vid Bogøy Feriehus

Fin sejResväg
Bogøy Feriehus ligger i Steigen kommun och kan nås på flera olika sätt.

Med bil
Från söder: E6 från Trondheim till Fauske och vidare till Tømmerneset, där du svänger vänster och tar riksväg 835 mot Nordfold. Efter ca 40 km tar ni av mot Engeløy och Bogøy. Kör 4,5 km och ta av till höger vid skylt märkt Vinsnes och Bogøy Feriehus. Kör sedan 2 km och ta av till höger och ni ser huset.

Från norr: E6 från Narvik och söderut vidare till Tømmerneset, där du svänger höger och tar riksväg 385 mot Nordfold (som ovan). Ca 60-70 km från Bognes färjeläge.

Med flyg
Flyg till Bodö och hyrbil därifrån. Kör mot Fauske och följ den anvisade rutten ovan. Total körsträcka enkel väg ca 225 km.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.4-2007.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Din Tur

ABU Garcia

Normark

Ludvig med torsk
Uerfångst
Samuel med stor bleka
GPS-positioner
Bolsøygalten
N67 57.241 E15 23.816
Alsvikgrunn
N67 58.581 E15 08.140
Djupkanten
N67 54.486 E15 15.329
Hamarboen
N67 57.736 E15 10.627
Kanten
N67 57.725 E15 12.836
Langgrunn
N67 59.502 E15 21.239
Lundgrunnan
N68 01.165 E15 08.986
Lysgrunn
N67 57.475 E15 14.488
Meskallen
N67 55.372 E15 21.699
Oksoyskjaer
N67 57.682 E15 18.793
Rotnesboen
N67 57.297 E15 18.379

 

Bokning
För mer information
och bokning besök
www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00

© Text o foto:
Michael Renström &
David Berggren 2007


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2007


Havsfiskeguiden