Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Ingøy Sjøhus

Ingøy SjøhusIngöy – Norges nya hotspot med hälleflundrafiske vid kanten till Nordishavet

I Europas nordvästligaste hörn, längst ut mot Nordishavet, ligger den lilla ön Ingöy. Under en vecka i mitten av juli hade vi förmånen att få besöka denna exotiska plats 71 grader nord nästan så långt norrut i Norge som man kan komma. Här finns Ingöy Sjöhus, en alldeles nyöppnad fiskecamp som
drivs av yrkesfiskaren Thorleif Hanssen och hans familj.


David med flundra på 26,8 kilo.Det främsta målet med vår resa var att fånga den hett eftertraktade hälleflundran. Hittills är det inte så många sportfiskare som besökt Ingöy men de få rapporter vi fått från tidigare besökare vittnade om att det finns gott om hälleflundra och god möjlighet till att fånga både stor kungsfisk och fläckig havskatt på djupbranterna. Tyskarna som testfiskade vid Ingöy ifjol hade fått flundra över 40 kilo och även kungsfisk på över 6 kilo. Vår resa var väl inplanerad så att vi skulle vara i rätt månfas och få stor skillnad mellan ebb och flod för att öka chanserna till att fånga hälleflundra.

Vi lämnade bilen på kajen i Havöysund för att ta morgonfärjan den sista biten ut till Ingöy. Det är en snabbfärja som går mellan Havöysund och Ingöy som tar ca 45 minuter. Det går att ta med sig bilen, men färjan rymmer bara två bilar så vill man ta bilen med sig bör man boka i förväg. Men det finns egentligen ingen anledning att betala för att ta med sig bilen då det inte är många kilometer bilväg på Ingöy, dessutom så tillhandahåller Ingöy Sjöhus ett par minibussar som man kan använda om man behöver åka till butiken på ön eller bara vill se sig omkring. Dimman låg tät då vi lämnade Havöysund så vi kunde inte se speciellt mycket av omgivningarna den första dagen. Stefan, campägarens son, mötte oss på kajen i Inga och körde oss på den gropiga och smala vägen tills dess att vägen tog slut. Där vid vägs ände, på nordöstsidan av Ingöy ligger den helt nybyggda fiskecampen. Den har ett fantastiskt läge med en underbar utsikt mot Nordishavet. Den känns verkligen som om man kommit så långt bort det går att komma, först den långa snirkliga vägen till Havöysund, färjan ut till Ingöy och sist den gropiga grusvägen till vägs ände. Att bara i sig få besöka denna plats är en naturupplevelse utöver det vanliga. Idag är Ingöya det minsta fiskeläget i Finnmark med endast ett 30-tal bofasta, men det är fascinerande att det bott människor på denna karga ö i tusentals år. Under 1500 talet var Ingöyas storhetstid med uppemot 700 bofasta på ön.

Ingøy Sjøhus

Torskfisket är basnäringen på ön. Vilket är lätt att förstå då lektorsken, skreien, finns på plats utanför ön i 7-8 månader om året. Man fiskar den både på sin väg från Barents hav till Lofoten och på sin resa tillbaka efter leken. Thorleif började med att visa oss runt på campen. Campen består av två fullt utrustade stugor, eller kanske man skall säga hus. Det finns sängplatser för sex personer i varje hus, men de är mycket generösa ytor så även om man är sex personer så finns det gott om plats i huset. Kajen ligger bara strax nedanför husen och där finns också en stor byggnad som bland annat inrymmer frysrum, torkrum för kläder, rensrum och plats för att förvara fiskeutrustning. Så man behöver varken bära fisk eller utrustning upp till husen vilket är ett klart plus. I frysrummet hängde en 15 kilos fläckig havskatt som hjälpte till att höja fiskefebern till en nivå som antagligen är skadlig för hälsan. De fläckiga havskatterna fångas främst på djupbranterna nordväst om Fruholmen där också stora kungsfiskar fångas. Thorleif jobbar som yrkesfiskare vilket är en klar fördel då han har full koll på fisket. Så efter en kopp kaffe och en rad tips om olika fiskeplatser var det äntligen dags att göra sig färdiga att ge sig ut på havet för första fiskepasset.

Christer med 15+Första fiskepasset –
mängder med fisk

Campen har fyra fullt utrustade Kvaernö 19 fots aluminiumbåtar med 50 hk fyrtaktsmotorer, dessa båtar är ”standard” på många av de camper som är
anslutna till DinTur och vi gillar dessa båtar skarpt. Naturligtvis har båtarna ekolod och kartplotter. Första nedsläppet gjorde vi strax utanför Gåsöya, det tog inte många sekunder innan första torsken hade tagit en av våra jiggar. Det visade sig vara enorma mängder fisk ute på grunden bara strax utanför campen, vi testade positioner som Roosmaalan, Boen, Beskallen med flera och det var lika mycket fisk överallt. Vi gjorde upp till tre kilometer långa drifter med mer eller mindre konstant spöböj. Vi fiskade uteslutande med jigg för att som vanligt sortera bort de mindre fiskarna, men fisken var riktigt på hugget så även mindre torskar och koljor högg frenetiskt även på de största jiggarna. Det var en hel del torsk i 5-10 kilosklassen men vi fångade också koljor i 3 kilosklassen samt en mindre hälleflundra. Det kan nämnas att det också finns mängder med havskatt runt ön, vi fiskade med jigg en bit upp i vattnet och undvek katterna ganska effektivt så vi fick bara någon enstaka. Men våra stuggrannar som fiskade med pilk vid botten fick uppemot ett 10-tal katter på varje fiskepass. Crille som till slut tröttnade på att fånga fisk i medelstorlek gjorde sig besväret att agna med hel sej och belönades med första fiskepassets största torsk, en grann 15 kilos! Efter att ha fileat fångsten stupade vi i säng tidigt på lördagsmorgon, men eftersom väderprognoser visade på sol och stilla hav valde vi att bara sova några timmar för att inte slösa bort det fina vädret.

Fiskepass 2 – hälleflundrafiske
David med flundra på 26,8 kilo.Redan första fiskpasset hade vi fått den matfisk vi behövde, så nu kunde vi helt inrikta oss på målet för resan, hälleflundra! Vi fiskade större delen av dagen i området väster om Trollsundet. I detta område har det tydligen fångats en hel del hälleflundra, men vi hade ingen framgång i detta område. Vi testade även att fiska rödspätta på den grunda sandplatån öster om Trollsundet, men det resulterade bara i rödspätta i mindre format. Men för den som är intresserad finns säkerligen förutsättningar att hitta bra positioner för detta fiske också. På väg tillbaka efter en lång dags fiske, gjorde vi ett sista nedsläpp nordväst om Gåsöya bara fem minuters båtfärd från fiskecampen. Vid midnatt, på spegelblankt hav i midnattsolens sken så hugger det äntligen. Flundran har inte kunnat motstå den hela sej som David agnat på jigghuvudet. Efter en tuff kamp utbryter jubel och lite tumult i båten då en fin flundra kan lyftas över relingen, en hel dags flundrafiske hade till slut gett resultat. Flundran vägdes sedermera till 26,8 kilo och visade sig bli resans största flundra, men som tur var långt ifrån den sista.

David och Micke med hälleflundrorFiskepass 3 – mera flundra
Sporrade av gårdagens framgång stod naturligtvis hälleflundrafiske på schemat även denna dag. Vi testade mer i Trollsundet under perioder då det var ström i vattnet, det visade sig vara en lyckträff. Jiggfiske med haspelspö och 130 grams stormjigg visade sig vara hypereffektivt! Första flundran som fångades på denna utrustning var en riktig fighter som högg strax under båten, den vägdes till 14 kilo. För er som inte testat detta fiske kan det rekommenderas varmt, det är riktigt roligt att kämpa med flundror i 10 kilosklassen på lättare utrustning. Det blir ordentliga rulltjut när flundrorna drar iväg i sina snabba och långa rusningar. Ibland kommer de snällt upp till båten bara för att vända tillbaka ner till bottnen igen. Under detta fiskepass kom det verkliga genombrottet då vi under en period hade flundrakontakter och tappade flundror titt som tätt. Ibland stod vi med böjda spön samtidigt i båten, det hör verkligen inte till vanligheterna vid hälleflundrafiske. När så vattnet stannade på sin högsta punkt avtog också huggperioden och vi kunde summera detta korta fiskepass med tre fångade flundror 14 kilo, 11 kilo och 9,5 kilo. Vi hade fått uppleva ett fantastiskt fiske och dessutom i ett fantastiskt väder. Det är ett tufft fiske att kasta med tunga jiggar så trots det fina vädret valde vi att ta halvtidsvila med mat och några timmar sömn innan vi skulle köra ett längre kvälls/nattpass.

Christer med 20 kilos flundra Fiskepass 4 – Djuphavsfiske och flundra
Nattpasset inleddes med några timmars djuphavsfiske på positioner väster om Fruholmen. Fruholmen räknas som Norges blåsigaste plats, så det var en speciell upplevelse att passera fyren på ett absolut spegelblankt hav med midnattsolen skinande från en molnfri himmel. Vi testade att fiska kring Raasa där tyskarna tidigare fått stor kungsfisk på djup mellan 100-250 meter. En och annan irriterande liten lubb vevades upp från dessa djup. När det så äntligen hugger på något större så visar det sig vara en 13 kilos torsk som vevats upp från 160 meters djup, sällan man blir så besviken att få en 10 plussare. När tiden för inström närmade sig valde vi överge djuphavsfisket och återgå till flundrafisket i Trollsundet. Som ”vanligt” var flundrorna i farten då det var ström i vattnet. Vi fångade snabbt ett par flundror och hade flera kontakter. Crille som valde att fiska med vanligt havsfiskespö och 385 grams stormjigg hade inte alls lika mycket att göra som vi som fiskade med haspelutrustning. Men skam den som ger sig, till slut högg det ordentligt för honom och han fick upp värmen ordentligt under en utdragen kamp. Till slut kunde vi lyfta ombord en flundra som vägde prick 20 kilo! Det var den största flundran vi fick i Trollsundet. Generellt så var det otroligt stor skillnad mellan att fiska med havsfiskespö och stor jigg jämfört med att kasta med haspel. Under samma period som vi hade riktigt huggbonanza med haspelutrustningen kunde det i princip vara helt stendött med havsfiskeutrustningen, det visar på att det gäller att vara aktiv och testa olika fiskemetoder för att lyckas. Trolling hade säkert också funkat, vi testade inte det i någon större utsträckning men vi fick åtminstone ett par flundror då vi med jiggarna i vattnet förflyttade oss en bit i strömmen.

Micke med flundraFiskepass 5 – flundra repris
En repris av tidigare fiskepass, strålande sol, stilla hav och full fart
på flundrorna. Tre stycken mellan 10-14 kilo landades. Trollsundet är verkligen en fantastisk fiskeplats. Strömmen gjorde att vi driftade mellan 2-4 kilometer i timmen på en sträcka av ca två kilometer. Varje gång vi fick, tappade eller hade flundrakontakt lade vi in en markering i kartplottern, det skapade ett intressant mönster av prickar på sjökortet. Det visade sig att vi fick flundra och hade flundrakontakter efter hela den två kilometer långa sträckan, men det framträdde också tydliga platser där vi hade fler kontakter. Under våra fiskedagar i sundet fick vi BARA flundror, inte en enda annan fisk. Att vädret på Ingöy växlar fort var Thorleif noga med att påpeka flera gånger, detta är både positivt och negativt. Även om det är bra väder är det viktigt att var observant på väderomslag, men även om det blåser kuling på morgonen kan havet ligga spegelblankt på eftermiddagen. Fördelen med Ingöy är också att det är en liten ö, även om det blåser hårt på yttersidan kan det vara i princip spegelblankt i Trollsundet. Ingöy Sjöhus har också ett utmärkt läge med skydd av skärgården som ligger på utsidan av ön och av den lilla ön Gåsöya strax utanför campen. Alldeles vid Gåsöya finns fina fiskeplatser som man kan fiska på även om det skulle blåsa.

Fiskepass 6 – ösregn och galna flundror
Dubbelhugg på flundraVårt sista fiskepass var verkligen ett fiskepass för de tjurskalliga. Det regnade precis hela dagen och trots flytoverallerna letade sig vattnet in hela vägen in till kalsongerna. Men skam den som ger sig. Detta fiskepass var flundrorna helt vilda, vi fick flundra både på inström, utström och när vattnet stod stilla. Totalt landade vi tolv flundror, men de var i mindre storlek denna dag, mellan 3-9 kilo så de återfick friheten och simmande pigga tillbaka i sundet. Vi vill verkligen trycka på att det är viktigt att återutsätta de mindre flundrorna för att inte riskera att påverka det finna flundrabeståndet i sundet. Blöta, trötta och glada kunde vi så summera en fantastisk resa. Totalt fångade vi 22 hälleflundror under vår resa, där största vägde 28,6 kg. Rapporterna vi fått efter vår resa visar att detta inte var en engångshändelse, rapporter från fiskare som besökt Trollsundet efter oss har haft liknande upplevelser. De har även fått lite större flundror i 20-30 kilosklassen i sundet och på sandplatån öster om sundet. Men förutom det fantastiska flundrafisket så bjuder Ingöy på högklassigt fiske efter de flesta arter. Trots att vi inte satsade på torskfisket fick vi flera 10 plussare med en topp på 15 kilo. Mängden fisk som finns utanför Ingöya är nog det mesta vi varit med om, så risken att bli utan fisk även för den mest okunnige havsfiskare borde vara obefintlig. Resan till Ingöya var verkligen något som satte avtryck i fiskesjälen, vi hoppas verkligen att vi får chansen att återvända till denna underbara ö inom inte en allt för avlägsen framtid.



Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.4-2008.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Som en perle ligger du
Ingöy ute i Nordishavet
Fjell og holmer, skjaer og flu
Gir deg ly for nordostkavet
Fisken i det dype vann
Naering gir til slitets mann
Og fra himmelen der naer polen Stråler midnattsolen

Storuer

David, besviken djuphavsfiskare!!

Badestampen

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Mefjord Brygge

Normark

Din Tur

Island ProTravel
Så reser du till Ingøy
Följ E10:an över Karesuando till Alta.
Med bil från Alta; E6:an till Olderfjord. Vidare efter riksväg 889 till Havøysund. Hurtigbåt från Havøysund till Ingøy. Värden möter upp vid kajen. Det finns även möjlighet att ta Hurtigbåt från Alta till Hammerfest. Färjan samverkar med hurtigbåten vidare till Ingøy. Ett tredje alternativ är att ta buss från Alta flygplats till Havøysund och hurtigbåt från Havøysund till Ingøy.

Havsfiskeguiden rekommenderar
Besök Ingøy Sjøhus och upplev något annorlunda. Fisket efter hälleflundra är helt outstanding i området och närheten till de heta fiskeplatserna borgar för upplevelser utöver det vanliga. Ingøy Sjøhus ligger idealiskt till för fiske efter skreitorsk som finns i området 7 månader om året. Har du riktigt tur kan du fånga den åtråvärda fläckiga havskatten.


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2008


Havsfiskeguiden