Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Arnøy Brygge

Christer och David på väg utDrömresa till Arnöy Brygge!

Tiden mellan årets andra och tredje resa gick fort och inför denna resa hade vi inte hunnit med några noggranna förberedelser vilket annars är normalt då vi åker till Norge. Denna gång så bar det av till Nord Arnöy, en vacker ö mycket strategiskt belägen söder om Bodö.

Då det var semestertider och vi befann oss på lite olika håll så sammanstrålade vi i Arvidsjaur där vi handlade och packade in oss i en bil. Vi var lite osäkra på körtiden och det visade sig att vi hade tagit i lite för mycket marginal, så det blev en två timmars väntan på färjan i Sund som skulle ta oss över till vår slutdestination. Färjan tar 45 minuter och lägger till på Syd Arnöy vilken är det sydligare av de två ”örnöarna”. Inte långt ifrån färjeläget finns också en liten butik där man kan kompletteringshandla. För att komma över till Nord Arnöy kör man över en smal bro som binder samman öarna, efter ytterligare en kilometer så ser man fiskecampen, Arnöy Brygge, som ligger vacker beläget ute på en klipphäll med ett väderskyddat läge på innersidan av ön.

Fiskecampen är helt nybyggd. Campen består av ett större hus med ett par lägenheter och till i år så har man byggt tre stora rorbuer med sängplats för åtta personer i varje rorbu. Till varje rorbu hör det till ett eget torkrum där man kan hänga in flytoverallen på torkning och ställa in sin fiskeutrustning. Det är riktigt hög klass!

Arnøy Brygge

Vid flytbryggan nere vid det stora huset ligger ett drygt 10-tal aluminiumbåtar i storlek 19-21 fot med 60-75 hk motorer. Naturligtvis är båtarna utrustade med ekolod och kartplotter. På bryggan finns det högtryckstvätt för rengörning av båtarna. Det är en fröjd att rengöra båtarna på detta sätt om man jämför med piassavakvasten som många camper erbjuder.

Man har också byggt ett riktigt flott renshus med rinnande vatten, en lång rensbänk och även högtryckstvätt för rengörning av golven. Frysboxarna finns i anslutning till rensrummet. Rensrummet låg en liten bit ifrån bryggan och man fick dra fisklådorna med en bagagevagn dit. Vi funderade lite varför man byggt huset så pass långt ifrån, men det fick sin logiska förklaring. Under vintern kommer man att muddra ur hamnen och flytta flytbryggan längre in så att den ligger i anslutning till renshuset. Det är imponerande vad man satsar på denna camp och det man gör verkar vara riktigt väl genomtänkt.

Dagen innan vi kom hade en grupp tyskar med Volker Dapoz, uppfinnaren av Gigant Jighead, i spetsen lämnat campen. De hade under sin vecka fångat en hel del hälleflundror med tre stycken mellan 40-50 kilo i topp, så vi hade lite att leva upp till. På en av husväggarna hängde också ett gigantiskt torkat marulkhuvud som en påminnelse om vad som finns när nere i djupen.

David med torsk på 25,5 kiloFörsta fiskepasset – Torsk 25,5 kilo och sej 13 kilo i topp!
Första natten sov vi bara några få timmar innan vi steg upp riktigt tidigt för första dagens fiske. Runt Arnöy finns det nästan ett oändligt antal intressanta positioner som man kan fiska på. Vi valde att börja fisket runt Mesjögrunn men där hittade vi bara igen fisk i mindre storlek. Vi sökte oss därefter ut mot öppet hav utanför Fleinvaer. Det var enorma mängder med fisk på en del grundtoppar men mest smått. Men vid ett av de yttersta grunden hittade vi igen fisk i riktigt fin storlek och under ett par timmar före högsta vattenstånd hade vi ett riktigt drömfiske med både stora sejar och torskar. Vi fiskade vid en grundtopp där vi driftade från toppen på ca 40 meter ner mot 80 meters djup. Vi fiskade med stormjiggar som vevades upp genom vattenlagren och attackerades av stridbara storsejar och feta torskar. Crille fick dagens största sej, en riktig fighter på 13 kilo. Flera torskar över 10 kilo fångades också och när David vevat upp en riktig supertorsk på 25,5 kilo så var stämningen på topp i båten. Torsk i den storleken var verkligen inget vi förväntat oss på denna resa. Vilken start! Resan var räddad redan efter första fiskepasset! Att veva stora stormjiggar är ett tungt jobb så efter 12 timmar på havet återvände vi trötta, nöjda och solbrända till hamn.

Micke med flundra 21,5 kiloAndra fiskepasset – Hälleflundra 21,5 kg och sej 15,4 kilo i topp!
Med en väderprognos som visade på lite mer vind så valde vi att sova alldeles för lite innan vi var ute på havet igen, vi ville inte riskera att sova bort fisketiden om det skulle börja blåsa. Denna gång testade vi ett intressant grundområde sydväst om Fleinvaer vid en position som kallas Seiokskallen. Fisken verkade inte riktigt vara på bettet och vi fick bara någon ströfisk men det är ändå en njutning när man får sitta på ett blankt hav i midnattsolens sken och har man bara kroken i vattnet så finns ju chansen. På uppvevning, halvvägs upp högg det så ordentligt på Micke stormjigg. Hugget följdes av en karakteristisk flundrarusning. Efter en härlig fight kunde en fin 21,5 kilosflundra lyftas in i båten och nattens fiske hade gett resultat. Natten blev förmiddag och vi insåg att det inte var någon idé att sova innan nästa tidvattenvändning, så nattpasset övergick i ett dagspass.


Micke med sej 15,4 kiloVi åkte ut till positionen som levererat så bra under gårdagen, men fisket var minst sagt segt. Vi fiskade många timmar med bara en och annan ströfisk, men vi valde ändå att invänta tidvattnet vilket visade sig vara rätt val. Som på en given signal, ett par timmar innan högsta vattenstånd kom fisket igång och återigen fick vi uppleva en sejbonanza med rulltjut då storsejarna kastade sig över våra jiggar. En rad storsejar fick syna ytan och idag var det Micke som var värst med en grann fisk på 15,4 kg!


43 kilo flundraTredje fiskepasset – 146 cm, (ca 43 kg) på riktat hälleflundrafiske!

Tredje fiskepasset ägnade vi helt åt riktat hälleflundrafiske. Vi valde att fiska inne bland holmarna runt Voksholmen där vi fått tipset om att flera stora hälleflundror fångats. Redan efter tio minuters fiske hugger det på Mickes agnade sej, men efter en kortare rusning kliver fisken av. Det dröjer ytterligare ett par timmar innan nästa hugg kommer, denna gång på Davids agnade sej. Denna gång sitter fisken och med ordentligt spöböj pressas en storflundra upp ur djupet. Kampen i sig blir en besvikelse då de riktigt långa rusningarna uteblir och efter stunds tjurande kan vi med gemensamma krafter lyfta in flundran i båten. Fisken mäts till 146 cm och några snabba bilder tas innan flundra återfår friheten och med ett kraftfullt slag med stjärten är fisken utom synhåll. Vikten på flundran uppskattas till ca 43 kg enligt en längd och vikttabell för hälleflundra. Det är otroligt hur väl flundrorna verkar klara återutsättningarna. Det märkprojekt av flundror som pågår på olika håll har visat att flundrorna klarar återutsättningarna väl. Flera märkta flundror har återfångats i bra kondition. Vi uppmanar alla att återutsätta de större flundrorna, de är viktiga för bestånden och är inte någon bra matfisk. Behåll istället de lite mindre flundrorna som också smakar betydligt bättre på matbordet. Någon fler flundra blev det inte för oss denna dag men det var fler på campen som hade haft lyckan med sig och ytterligare en +40kg flundra hade fångats samma dag. Uppenbarligen finns det gott om stor flundra runt Arnöy, vi fiskade runt Voksholmen, andra hälleflundra positioner är bland annat runt Einarsholman och i sunden mellan holmarna i Fleinvaer.

David med uerfångstFjärde fiskepasset - nöjda fiskare metar abborre!
Tre stycken maratonfiskepass tar på krafterna och sista fiskepasset gick därför i ett betydligt lugnare tempo. Vi valde att njuta av livet och meta ”abborre” (kungsfisk) på djupet. Att kunna avsluta på det sättet var ett kvitto på att vi var väldigt nöjda med resan. Vi fick en rad storögda röda ”abborrar”, inga exemplar som kommer att synas i några rekordlistor men likaväl fina välsmakande matfiskar. En och annan vitling blandade sig också i leken, där den största vägde precis ett kilo vilket för arten är en helt okey storlek.

Överträffade förväntningar
För alla er som brukar besöka Saltströmmen är Arnöy Brygge ett självklart alternativ. Det är också enkelt att ta sig till Arnöy även för er som flyger. Det går hurtigbåt från Bodö flera gånger dagligen och skulle tiderna inte stämma går det att beställa transfer, då blir ni hämtade med båt i Bodö. Fiskecampen håller också absolut den högsta klassen bland de platser vi besökt. Sammantaget kan vi säga att Arnöy Brygge vida överträffade våra förväntningar! Tre fiskepass med 25,5 kilostorsk, 15,5 kilossej och +40 kilosflundra i topp, det är världsklass!!

(Vill ni besöka detta paradis nästa säsong så gäller det att snabba på att boka, redan nu börjar det vara fullbokat under långa perioder)
Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.4-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Christer med fin sej på ca 13 kilo

Micke med sej 13,2 kilo

Christer med fin torsk

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

ABU Garcia

Normark

Din Tur

Bokning
För mer information och bokning besök www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00

Läs mer om Arnøy Brygge ››

Text: David Berggren.
Foto: Michael Renström, David Berggren, Christer Renström © 2009

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2009


Havsfiskeguiden