Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Løkta Kystferie

Løkta Kystferie – En trivsam favorit

Bestemorstua vid Løkta Kystferie var utgångspunkt för tre intensiva och väldigt trivsamma fiskedagar, vilka skapade mersmak...

Løkta KystferieAnkomst
Tidig lördag morgon med bilen packad till bristningsgränsen drog vi iväg, som vanligt ordentligt taggade inför årets fiskeresa. Med enbart pauser för kaffe, bensträckare och proviantering av mesost och norskt öl skumpade vi mitt på dagen av färjan på Løkta och styrde kosan mot campen i det pittoreska jordbrukslandskapet. Vid ankomsten mötte värdparet Kåre och Solveig Tønder upp vid Bestemorstua där vi skulle tillbringa de kommande tre dagarna.

Vi installerade oss ganska snabbt och var snabbt överens om att det skulle bli en skön upplevelse att bo i huset som tidigare varit bostadhus, vilket gav känslan av att man var inneboende i en äkta rustik miljö. Resan kunde alltså inte ha börjat bättre och efter att vi fått en guidad tur runt faciliteterna och fått inspektera torkrum, renseri och den båt vi skulle ha var vi mer än nöjda och duktiga fiskesugna!

Möjligheternas camp
Campen kan ta emot 14 personer, varav sex personer kan sova bara ett stenkast från båthuset och bryggan, vilket är nytt inför kommande säsong 2011. Bestemorstua ligger en längre bit ifrån båthuset, men detta upplevdes inte som ett problem då vi var där. Torkrummet inryms i det gamla snickeriet alldeles bredvid huset och den gamla sjöboden nere vid bryggan utgör renseri, vilket också fungerade utmärkt. Tillsammans med goda frysmöjligheter fanns alltså allt som behövs på plats för ett gäng fisketokar.

Lars med torskUnder vår vistelse hade vi en 19 fots Kvaernø med en fyrtaktare som färdmedel på böljorna och det är i vårt tycke en av de bästa båtar vi fiskat från som tillsammans med kartplotter och sunt förnuft borgar för att säkerheten är god då man beger sig ut på havet. På campen finns numera två 19 fots och en ny 22 fots Kvaerno, vilket kommer en fullbelagd camp till nytta.

Om man betraktar Løktas omgivningar på sjökortet inser man snart att fisket går att variera väldigt bra och det finns väldigt många positioner som väcker intresse. För att vara vad vi anser vara innanskärsfiske var bottenstrukturen väldigt varierad med allt från intressanta grundskallar och flata bottenpartier till djup ner mot 300 meter. Under juli månad då vi var där hade torsken gått ut mot utsidan och man väntade att storsejen skulle börja dra sig in i fjordarna.

Om vädret tillåter har man dessutom området öst Lovund med en mängd intressanta positioner inom räckhåll, men här får man rådfråga det sunda förnuftet och väderleksmakarna innan man sätter iväg då det är en bit att köra. Vädret tillät inte oss att undersöka området under vår vistelse, men då området kring Løkta erbjöd tillräckligt så hade vi det vi gjorde.

Fiskrikt område
Uffe med makrillfångstDå vi efter urpackning av bilen och installation hade kokat ihop en snabb måltid var fiskegrejorna snabbt framme och gjordes i ordning, varefter kosan styrdes med långa kliv mot båten. Taktiken var att, då första turen pga. restid m.m skulle bli förhållandevis kort, fiska av en del nära positioner så vi styrde ut genom Sundsvågen i riktning mot pinnen utanför Kobbholmen. Att området håller mycket fisk fick vi snart erfara då vi snart hade fullt upp med att pumpa fisk på relativt moderata djup runt skallarna.

Bland det roligaste fisket på denna tur kom att bli makrillfisket, vilket var riktigt bra. Vi hittade av en flack topp kring 70 m där vi drog en hel del fisk. Sej, torsk och långa verkade trivas bra tillsammans med makrillen runt denna position och vi hade flera trevliga drifter i krabb sjö. Efter att känslan att vi var nöjda drog vi oss ytterligare mot nordost för att fiska av en del positioner runt Mefjordholman där vi hade hyfsat gott fiske, vilket fick lida en del då vinden stökade till det en del för oss med sin oroliga natur.

Efter ett bra kvällspass åkte vi in till campen för att rensa fisk och planera för morgondagen och i den tidiga natten kunde vi vid matbordet konstatera att området lovade gott för den tid vi hade kvar.

Digitalt fiske
TorskfångstAndra dagens fiske utgick vi från positionerna runt Mefjordholman för att fiska oss söderut ner mot Finnkona och Svenskskjaret. Fjorden är på denna sträckning djup och skålformad och vi fiskade därför av djupkanter och grynnor med varierat resultat. Vi fick bra med fisk på vissa positioner, men på en del kunde vi på ekolodet se att det fanns väldigt mycket fisk, som vi dessutom kände då de simmade in i våra linor, vilka inte var ett dugg intresserade av vad vi än hade att erbjuda.

Nu är det ju naturligt att fisken har sina huggperioder även i havet, men fenomenet som vi upplevde det var ändå av det ovanligare slaget. Andra liknande historier hade vi under året fått höra från andra ställen i Norge och den mest samstämmiga förklaring som lagts fram av ortsbefolkningen på de olika platserna var den att våren kommit sent även till Norge detta år, vilket skulle förklara fenomenet. Vi vet fortfarande inte orsaken, men vi upplevde det som märkligt då åtminstone småfisken brukar hugga på det som erbjuds.

Då vi fått bra med fisk under gårdagen och förmiddagen var vi inställda på att jaga de stora bjässarna resten av dagen och vi startade med ett tappert försök på djupare vatten att se om sejen kommit in i fjorden utan framgång innan vi åter fokuserade på grundskallarna. Ranskjaeret är en väldigt intressant position där historier förtäljer om stor kveite, vilket förstås lockade till ett seriöst försök att lura dit en.

Løkta Kystferie

Vi hade ingen tur med kveite-fisket, men drog oförtrutna vidare ner mot Finnkona och Svenskskjaret där det finns ett flertal positioner som gav bra med fisk. Även Svenskskjaret är känt för att ge stor kveite, bl.a. fick vi på en tidigare tur i området veta att kveite på 70 kg hade fångats där så förväntningarna var stora, men vi rönte inte heller här någon framgång med kveiten. Dagens fiske avslutades med att fiska av norrsidan av Løkta västöver samt området vid pinnen från första dagen där återigen den flacka 70 m-skallen gav bäst resultat.

Efter fiskrensning kunde vi avnjuta en sen middag av torsksoppa med vitt vin serverat med norskt öl följt av kaffe och mackor med mesost och hallonsylt. Livet har verkligen sina ljusa stunder!

Makrillrace i liten kuling...
Sista dagens fiske blev en aning kortare än planerat, men ovetandes om detta lades fokus på området runt pinnen som gett bra resultat föregående dagar. Inte helt otippat var vår vän 70 m-skallen första stoppet och gav mycket riktigt en hel del fisk. Trots att vi fiskat av norrsidan av ön dagen före så fanns nyfikenheten kvar och vi drog oss därför västöver igen mot Skipsfjorden i ett tilltagande blåsväder.

MakrillraceNorrsidan gav dock inte mycket denna dag så vi bestämda oss för att puttra vidare in i Skipsfjorden mot Gleinskallen där vi tillbringade återstoden av dagen med ett helt fantastiskt makrillfiske. Grynnan är på ca. 15 m djup och vi låg och hade riktigt roliga drifter över den i nordlig riktning där makrillen högg som galningar ända upp mot tre meters djup. Med klassiska makrillblänken med hugg på varje var det hårdrock på riktigt då alla fiskar ville åt olika håll och att få in dem i båten var stundtals humoristiskt, kanske rent av Youtube-material.

Vinden tilltog ordentligt och det verkade som om fisken bara högg mer frenetiskt ju hårdare det blåste, men vi började hur som helst fundera på att avbryta och då vi fick meddelande från Kåre att prognosen lovade liten kuling bestämde vi oss för att det var dags att åka in och njuta av en skön kväll i Bestemorstua innan morgondagens avresa.

Avresa
MakrillraceVi hann med en hel del under vår korta vistelse vid Løkta Kystferie, men som vanligt finns det otroligt många positioner som vi inte hann besöka, bl.a. området öst Lovund. Roligt är att Kåre och Solveig, som driver jordbruk vid sidan om campen, satsar ordentligt inför säsongen 2011 med fler sängplatser och fler båtar där man gått in för kvalité och säkerhet. Med tanke på omgivningarna och framför allt Bestemorstua tror vi att Løkta Kystferie i framtiden kommer att bli välbesökt av både fiskare och livsnjutare.

Det var också därför vi med en stor portion vemod tackade våra värdar för en fantastisk vistelse och styrde bilen mot färjeläget. Vi kastade några sista blickar tillbaks mot Bestemorstua som verkligen blivit en favoritplats och vi var helt överens om att det var bästa stället vi bott på då det verkligen gav en skön känsla av hemtrevnad. Dyker möjligheten upp åker vi tillbaka!

Vi vill också rikta ett stort tack till Kåre och Solveig som var en stor del av den trivsamma upplevelsen!Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.4-2010.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.


Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

NordNatur

Nordkapp Havfiske

ABU Garcia

Din Tur
Resväg
Bil via Tärna – Hattfjelldal – Mosjøen – Sandnessjøen – färja till Løkta – bil vidare till Løkta kystferiej.

Fisketips
70 m-skallen
N66 12.145 E12 47.222
Gleinskallen
N66 10.040 E12 38.099
Ranskjaeret
N66 08.911 E12 51.471
Svenskskjaeret
N66 06.476 E12 41.163
Finnkona
N66 07.470 E12 44.575
Skjaeret
N66 10.601 E12 48.370.© Bilder, text:
Christer Renström
Ulf Lundmark 2010Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2010


Havsfiskeguiden