Problem att läsa brevet? Klicka här ››


Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Efjord Sjøhus

Efjord SjøhusEfjord Sjøhus

Detta år gick vår höstresa till en nyöppnad havsfiskecamp i vårt ”närområde”. Andra helgen i september bar det av till den förtrollande vackra Efjorden som ligger 7 mil söder om Narvik.

Efjord är en välkänd fjord bland oss norrbottningar. Det är många som väljer att åka dit, eftersom den är mycket lättillgänglig och många fiskar också från land med gott resultat. Den vanligaste landfiskeplatsen är vid broarna där E6:an korsar fjorden. Där står det ofta människor på klipporna och fiskar i strömmarna under broarna.


Bosse med torskfångstDet är inte bara de som är på jakt efter de vanliga saltvattensfiskarna som besöker Efjord utan en del åker enkom till Efjord för att fiska riktat efter havsöring och lax. Efjorden har rika förekomster av båda arter och det är goda fångstchanser oavsett om man fiskar från båt eller från land. Men under vår resa så riktade vi som vanligt in oss på dem vanliga
saltvattensarterna.

49 kilos hälleflundra!
Efjord är en riktigt smal fjord med en grund fjordtröskel. Fjordtröskeln utgörs av ett skärgårdslandskap, med ett virrvarr av små öar och holmar, sandstränder och strömmar. I detta område fångas det en hel del hälleflundra. Den största hälleflundran som fångats av campens gäster under detta första år vägde 49 kilo! Utanför fjordtröskeln breder den djupa Ofotsfjorden ut sig, på djupbranterna fångas det både kungsfisk och riktigt fina lubbar. Även större havskatter fångas i detta område, främst på våren och försommaren. Havskatter i 10 kilosklassen har fångats av campens gäster denna säsong och även marulk där den största pressade vågen över 10 kilossträcket.

Under vårt korta besök hade vi det bästa fisket kring grunden Storboen och Breifaldet i Tysfjordens mynning. Dessa positioner gav ifrån sig en del torskar i godkänd storlek. Även grunden kring Bremnesskjaer var en av de bättre positionerna, där fick vi en rad fina sejar. Den effektivaste metoden var trolling med rapala. Vi lyckades inte få de riktigt stora sejarna men vi blev informerade om att på kanten till och ända längst in i Bremvika fångas det riktigt stor sej, rekordet denna säsong är en grann sej på 16 kilo.

Djupa fjordarHåkäring?
Ofotsfjoden och Tysfjorden är riktigt djupa fjordar, och när man ser djup på över 700 meter på sjökortet så kan man inte annat än börja fundera på vad som kan gömma sig i dessa djup. Faktum är att det redan för tio år sedan fångats håkäring på spö under riktat fiske i Ofotsfjorden. Det var Sven Dräckes, medlem i Kiruna havsfiskeklubb som under riktat fiske efter håkäring lyckades med bedriften att fånga ett exemplar på över 100 kilo!
Detta efter tips från en yrkesfiskare som hade problem med att han fick håkäring på kveitelina. Oss veterligen har det också fångas en och annan slumpfisk på spö vilket tyder på att håkäringarna finns i området. Det skulle vara intressant att se vad en seriös riktad satsning skulle kunna ge för resultat, kan det vara lika bra som i Trondheimsfjorden?

Efjord Sjøhus
Späckhuggare
Samuel med fin sejSillstimmen kommer in i fjordarna i enorma stim under hösten. Redan när vi var där i september fanns det gott om sill som på kvällen kom ända in mot bryggan. Så för den som vill fiska sill finns goda möjligheter till det. Efter de stora sillstimmen kommer späckhuggare. Det finns en rad företag i området som lever på att ta med turister ut på späckhuggarsafari. Ett alternativ om man vill komma billigt undan kan vara att hyra stuga och båt i Efjord och åka in i Tysfjorden på eget safari. En kombinerad fiskeresa och späckhuggarsafari är säkert en upplevelse utöver det vanliga. Späckhuggarna finns i området från ungefär slutet av oktober.

Familjevänligt
Om man vill ta med sig familjen till Norge så är Efjord ett hett tips. Den smala fjorden gör att det i princip går att fiska i alla väder och boendet är perfekt. Båtarna är 19-fots Kvaernø med 50 hk som borgar för en trygg upplevelse på havet. Om ni är två familjer som skall semestra tillsammans har ni hela campen för er själva med en gigantisk veranda där man kan grilla och ha trevlig gemenskap. Fångsterna under vår resa efterlämnar kanske inga större avtryck i rekordlistorna men naturupplevelsen var däremot svårslagen. Under våra tre fiskedagar fanns det inte ett moln på himlen och havet låg blankt som en spegel större delen av tiden. Upplevelsen att få sitta på havet med Efjordens mycket speciella berg skiftande i höstens alla färger efterlämnade ett avtryck i själen som gör det lite lättare att falla in i sex månaders fiskedvala innan det återigen är dags att låta jiggen singla ner mot havsbotten.

Ett stort tack till värdparet på Efjord Sjøhus för en skön vistelse.Hälleflundra Rapportera in era fångster
För de flesta har nog havsfiskesäsongen tagit slut för länge sedan, men för de riktiga entusiasterna tar det aldrig slut. Ett bevis för att havsfisket kan bedrivas året om med minst sagt bra resultat är den uppseendeväckande fångsten av den 196 kilo tunga hälleflundran som Ulf Hugsen fångade vid Kvalöya i början av november! Många är vi som lagt spöna på hyllan under den tiden på året. Vi återkommer inom kort med en sammanfattning av årets enastående fångster. Det saknas säkert en rad fiskar som platsar på topplistorna, så passa på att rapportera in era fångster i fångstjournalen och delta i utlottningen av en rad fina priser. Känner ni till någon fångst som saknas på tio-i-topplistorna är vi tacksamma om ni tipsar oss om detta så blir årets listor så heltäckande som möjligt.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.6-2008.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Samuel med firre

Bosse med trollingfångad torsk

Positioner
Breifaldet
N68 18.288 E16 02.312
Bremnesskjaer
N68 16.762 E16 07.139
Bremnesskjaer2
N68 16.451 E16 07.397
Fjordoppning
N68 21.591 E16 13.325
Rotvaer
N68 21.536 E15 54.380
Storboen
N68 18.469 E16 01.957
Straumoystraumen
N68 20.000 E16 14.662.

Vägbeskrivning till Efjord Sjøhus från Narvik
Följ E6:an söderut. Efter 62,5 km kommer man till Kjærringsvikbrua. Ta av mot Skarstad just före bron och kör ca 5 km tills du ser skylten Efjord Sjøhus. Sväng in på grusvägen och följ den till vägs ände.

Bokning
För mer information
och bokning besök
www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Normark

Din Tur


© Text o foto:
Michael Renström,
Bo Westerlund &
David Berggren 2008Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2008


Havsfiskeguiden