Problem att läsa brevet? Klicka här ››


Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Hestøysund

Uffe med fin blekaHestøysundet – Sejkok och torsktunga

Som en pärla i ett sportfiskemässigt outforskat område ligger fiskecampen Hestøysundet sydväst om Sandnessjøen. I mitten på september hade vi chansen att få besöka värdarna Frid och Stig Kristoffersen och provfiska i detta område.

Fiskeabstinens!
Så hade det blivit dags återigen att återvända till allas vårt favoritgrannland för några dagars fiske. Vi hade avsiktligt förlagt denna resa till mitten på september då en i gänget hade fått tillskott i familjen tidigare under året. Enligt prognoserna skulle vädergudarna inte spara på krutet, men obotliga optimister som vi är drog vi iväg glada i hågen.

Hestöysundet drivs av Stig och Frid Kristoffersen och ligger vackert beläget på Hestøya i Alstahaug kommun, sydväst om Sandnessjøen. Campen som är inne på sitt tredje år har haft god beläggning, mestadels från kontinenten, och nybyggnationer av rorbus under både förra och innevarande året vittnar om att verksamheten går bra.

Hestøysund

Vid ankomsten möttes vi av Frid som visade oss boendet och den båt vi skulle ha. Boendet var bra och båten visade sig vara rent gudomlig! Antioche 650 med en 100 hk Volvo Penta diesel skulle nog göra att vi kunde hålla stånd mot vädergudarna och få kroken i vattnet. Stig råkar vara importör och återförsäljare av Antioches båtar i Sverige och Norge och har följaktligen anammat dessa båtar till campen. Vi tyckte att detta var kanon då det blåste ganska så friskt.

Vi anlände på eftermiddagen och hade bestämt att vi skulle ut i båten innan mörkret för att skaka av oss lite fiskeabstinens så vi tog på flytkostymen, tacklade spöna och drog ut i båten med området kring Brotholman söder om campen som mål. En del torsk kring 3-4 kg högg och vi hade en kort period före mörkret som gav en hel del fisk varav en del grövre hugg. Strax innan mörkrets inbrott träffade vi Stig, som är yrkesfiskare, som var på väg in och han tipsade oss om att platsen vi valt var bland de sämre och föreslog västra delen av Blomsøyråsa från Bukkryggen och norrut där fisket varit väldigt bra tidigare under året.

Blåsväder, torsk och Bullens...
Uffe med torskVi vaknade tidigt följande morgon med ny energi fulladdade av tips och information som vi fått av Stig kvällen före. Fisket har generellt varit bra under året och det har bland annat fångats över 30 hälleflundror med en topp på 52 kg samt riktigt grov torsk där tre var 20+ kg. Området som sådant är enligt Stig lite utforskat vad gäller sportfiske och ser man på sjökortet är området superintressant, speciellt om man är ute efter kveite.

Som vi misstänkte tyckte Stig att vårt besök var en aning för sent då fisket på hösten inte går att jämföra med det på sommaren, vilket är mycket bättre. Speciellt hälleflundran går enligt Stig djupare på hösten och kan vara svår att få kontakt med, men det finns dock en hel del fisk i området även under hösten, vilket vi skulle bli varse.

Oväder på gångVi spenderade dagens fiske i Blomsøyråsa med början vid Bukkryggen som gav en del fina torskar, bl.a. drog Uffe en torsk på 9,5 kg, som visade sig bli resans största, samt en hel del torsk kring 4-6 kg. Ryggen söder om Lilla Skarvøya visade sig vara en intressant plats med torsk, uer och ett par fina hugg som vi misstänkte var kveite. Undertecknad hade ett riktigt fint hugg där det sög till ordentligt, men fighten blev kort då den agnade jiggskallen slets ur fiskens mun. Inspektion av betet visade att ett nytt sätt att flå småsej hade uppfunnits.
Det var tufft fiske i blåsvädret med snabba(!) drifter, men som tur var hade vi rena rama lyxkryssaren, i vars hytt vi kunde ladda batterierna med varmt, svart kaffe och Bullens pilsnerkorv. Under fikapauserna iakttog vi sejkoket i våra omgivningar. Sillen gick in i området och småsejen jagade frenetiskt tillsammans med allsköns mås och trut. Vilket skådespel!

Stig mötte upp vid renseriet i kvällningen och vi passade då på att lära oss hur man tar tillvara på delikatesser som torskkinder och tunga på traditionellt vis. Det visade sig bli en suverän avslutning på dagen med dessa sprödstekta tillsammans med en annan delikatess, norskt öl.

Torsk på gångVindtrolling och megasejkok...

Morgonen efter hade vi Blomsøyråsa i sikte igen och vi kunde genom fönstren se att det blåste på ordentligt jämfört med föregående dag. Hela östra kanten fiskades av under dagen samt Buøygrunna med ett flertal torskar kring 3-4 kg som resultat och en hel del uer. Det anmärkningsvärda med detta område var att vi fångade uer på allt från 15 m ner till kring 100 m!

Vi har nog aldrig sett så mycket småfisk på en och samma gång och det antar vi hör till årstiden. Sejkoket under dagen var helt makalöst då det kokade precis överallt av sej som jagade sill och vi gjorde vårt bästa för att fiska av vattnet under denna fiskmassa, men det var helt omöjligt. Vi tippade att vi säkerligen kunde ha fyllt båten med sej flera gånger om på rekordkort tid.

Vi trollade av, läs drev i vinden, stora områden, men utan fisk av grövre kaliber. Denna dag var det småsejen som dominerade utbudet och det var synd att vi inte hade en videokamera med oss i båten för det hade verkligen varit något för Mitt i Naturen eller dylikt.

Sista passet!
Sista dagens fiske hade vi planerat låta ske på de platser vi tidigare haft kontakt med lite större fisk samt ett par nya platser. Som vanligt hade vi fina känningar vid Bukkryggen och Lilla Skarvøya och vi fick en ny bekantskap då vi hittade makrillstimmen. Dessa fiskar som vi bestämde oss för att kalla för Mini-Marlin är en helt galen fisk att få på!

Mini-MarlinEn rolig episod var när Uffe helt plötsligt sa att han trodde att linan gått av och moloket började veva in löslina. Efter 20 m fick han kontakt med fisken som visade sig vara en smällfet makrill på dryga kilot som i hugget hade kört rakt upp med halvkilospilken plus tackel. Helt galet! Vi fick fler makrillar samt en del torsk och sej under denna sista dag

Sammanfattning
Tyvärr kunde vi inte ta oss ut till områdena mot Lisøyråsa som Stig hoppades att vi skulle få chansen att fiska av, pga. den starka vinden som bara växte sig starkare under vår vistelse, men vi kände oss ändå nöjda då vi lade till vid bryggan för sista gången. Vi hade tagit oss ut varje dag och vi hade haft ett gott fiske även om vi inte kommit i kontakt med de riktigt stora.

Vi lämnade Hestøysundet med en stark känsla av att vi skulle vilja komma tillbaka under sommarperioden och verkligen utforska området ännu mer, eftersom vädret inte tillät detta denna gång. Campen kan rekommenderas och tonvikten lägger vi på båtarna, vilka vi tyckte var helt fantastiska. Förutom den Antioche 650 vi hade finns en till, samt tre stycken Antioche 550 vilka har vanliga utombordare och det finns sängplatser för minst ett tjugotal personer. Renseriet ligger bra till alldeles vid flytbryggan och frysar finns tillgängliga i varje enskild rorbu. Saknar man livsmedel eller dylikt finns en lanthandel en kort promenad bort.

Antioche 650

Området är som sagt väldigt lite utforskat vad gäller sportfiske enligt Stig och området verkar enligt vad vi anser vara spännande för den som jagar kveite. Det har i år fångats 12 stycken i sundet ett hundratal meter från campen och ett tyskt gäng fångade under sommaren 6 stycken i Hestøysundet på västra sidan av ön.

Vi vill framföra ett stort tack till våra suveräna värdar Frid och Stig som var väldigt
hjälpsamma på alla sätt och vis!!

Rapportera era fångster i fångstjournalen och få Gulp som premie!
Säsongen är nu över för de flesta och många är ni som gjort fina fångster i de norska vattnen. Vi vill gärna ta del av era fångster och ser gärna att ni rapporterar era fångster i fångstjournalen så att vi kan ge en så heltäckande bild som möjligt av havsfiskeåret som gått. Om ni inte gjort fångsten själv men känner till några storfiskar som inte finns med på våra tio i topplistor får ni gärna tipsa oss om detta.

ABU har sponsrat oss med en låda Gulp som vi kommer att fördela ut bland de 20 första som rapporterar in sina fångster från och med vecka 46. Glöm inte att skriva e-postadress så att vi kan kontakta er.

Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.6-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Christer med makrill

Antioche

Marcus poserar med makrill

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

ABU Garcia

Normark

Din Tur

Resväg
Bil via Tärna – Hattfjelldal - Mosjøen – Sandnessjøen – Søvik – färja till Austbø (måste säga till att man ska till Austbø) – bil vidare till Hestøysund. (137NOK enkel väg bil + 3 pers.).

Fisketips
Bukkryggen och djupkanten norrut i Blomsøyråsa, sundet öster om Lilla Skarvøya och Oskjaeret, hela Lisøyråsa samt grunden utanför Guløya är platser som är värda uppmärksamhet om vädrets makter tillåter. Stig som tillhandahållit dessa tips är själv en verksam yrkesfiskare.

Bokning
För mer information och bokning besök www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00

Läs mer om
Hestøysund ››

Text: Christer Renström.
Foto: Christer Renström, Ulf Lundmark © 2009

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2009


Havsfiskeguiden