Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Familjeferie

Huset i ReisaReisa – fiskeferie för hela familjen!
I normala fall präglas våra fiskeresor av mycket fiske och lite sömn och maten intas i all hast utan kulinariska finesser. Denna resa skulle bli mycket annorlunda och det var nu fruar och barn skulle introduceras till Norges underbara värld!

Vår resa till Arnöya för drygt en månad sedan gav mersmak och vi styr nu återigen mot samma område. Denna gång något längre in i Kvaenangsfjorden, till Reisa som ligger vid det smala Maursundet som delar fastlandet från ön Kågen. Maursundet är också ett sund som förbinder den stora Kvaenangsfjorden med Lyngenfjorden. Det intressanta läget gör att det är möjligt att fiska i båda dessa fiskrika fjordar.

Vi anlände till huset i Reisa en lördag eftermiddag i början av juli för en knapp veckas vistelse. Norge välkomnade oss med bästa tänkbara sommarväder. Havet låg blankt som en spegel och nedanför huset badade några flickor i fjorden trots att man nog bör vara vinterbadare för att uppskatta den något kyliga badtemperaturen. Huset i Reisa ligger idylliskt till alldeles vid fjordkanten men ett staket som skiljer tomten från vattnet och långgrunda stränder gör att det är ett mycket barnvänligt område.

Fin KoljaGuldkolja
För att ta vara på det fina vädret bestämde vi oss för att göra en fisketur redan under den första natten detta trots att vi hade en lång bilresa i bakom oss. Första stoppet gjorde vi i Bysundet, en intressant position som vi markerat på sjökortet. Bysundet är ett smalt och grunt sund mellan Lyngenfjorden och fjorden Kjölmangen. Sundet har sandbotten vilket torde innebära att det är en intressant plats för flundra. Vi fiskade relativt grunt och torskarna högg frenetiskt både på jigg och på pilk. Tyvärr var det ingen större storlek på torsken, men fin matfisk i 3-5 kilosklassen och när man fiskar med haspelutrustning på grunt vatten bjuder även dessa fiskar på en rolig fight. Emellanåt träffade vi på stim av kolja och Micke bordar kvällens fisk i form av en fin kolja på 3,2 kilo!

KissekattGuldkatt
Nästa kväll fiskar vi återigen i samma område, denna gång testade vi också Sandnesgrunnen, ett litet grundområde av sand som sticker ut från land en liten bit ut i fjorden. Efter att ett antal torskar och sejar bordats så konstaterade vi att det borde finnas havskatt på denna position. Vinden är svagt nordlig så vi styrde upp mot pinnen som markerar grundet så att vi driftade söderut och vi började fiska på 25 meters djup. Redan efter någon minuts dunsande med pilken i botten hugger det tag ordentligt. Återigen är det Micke som står för kvällens fisk, då vi efter några minuters kamp kan lyfta ombord en riktigt fin havskatt på 7,2 kilo.
Det är alltid roligt när riktat fiske ger resultat!

OmfamningMaursundet
Fisket i Maursundet kan tidvis vara riktigt gott. Ifjol fångade fisketurister en flundra på 27 kilo bara ett stenkast från hamnen. Från hamnen och längs den södra kanten ut mot den västra sundmynningen har många flundror fångats. Fisket i sundet är bäst då vattnet är i rörelse och strömmen i sundet blir tidvis relativt stark. Stimmen med småsej har man vant sig vid när man besöker Norge, men en kväll i Maursundet träffar vi på ett stim av småsej i sådan omfattning att vi helt enkelt måste stanna båten för att bara titta på skådespelet. Överallt runt om oss kokar ytan av fisk och ljudet från sprättande och hoppande fiskar låter som ljudet från en stark fors.
Maursundet ligger relativt skyddat och det är fiskbart i de flesta vädret. Det är också en fördel att det inte blåser så mycket om man vill ta med familjen ut på havet.

Lyngsskjaeret och Lyngsbaen
En av kvällarna låg havet blankt och vi kunde göra en lite längre expedition till Lyngskjaeret och Lyngsbaen två välkända grund i Lyngenfjorden. Kring dessa grund brukar mycket större torsk, sej och även flundra fångas. Vårt besök på dessa positioner blir dock en besvikelse då vår fångst mest består av sej, torsk, havskatt och kolja i mindre format. Men man kan inte lyckas varje gång, trots vårt mindre lyckade resultat är dessa positioner mycket intressanta.

Fiskeferie i Reisa

StorfiskarePerfekt resmål för familjen
Reisa är ett mycket passande resmål för den som vill ta med sig familjen till Norge. Huset är fräscht och fullt utrustat med allt man kan behöva. Vi var tre familjer med på vår resa och vi behövde inte trängas på de mycket generösa ytorna. Det finns tre sovrum i huset, kök och ett stort allrum. Den stora härliga verandan men utsikt över fjorden och de storslagna fjällen användes flitigt under våra soliga och varma dagar. Vi grillade och åt ute och under de ljusa kvällarna kunde man sitta och njuta av en kopp kaffe under midnattssolens sken samtidigt som havsörnen långsamt flög förbi.

Barnen favoritsysselsättning var att promenera längs de långgrunda stränderna och plocka snäckor och stenar. För den som är intresserad av shopping finns möjlighet till detta i Storslett. Damerna i sällskapet gjorde en dagsutflykt dit och utbudet i samhället var klart över förväntan.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.7-2006.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Din Tur

ABU Garcia

Jörgen torskar inte
Mys pys
GPS-positioner
Bysundet
N69 54.829 E20 42.450
Kobbepollgrunn
N69 58.021 E20 58.483
Lyngsbaen
N69 58.921 E20 30.356
Lyngskjaeret
N69 57.126 E20 30.580
Maurnesgrunn
N69 57.945 E21 04.715
Pallen
N69 56.143 E20 57.060
Rakkenesskallen
N69 54.499 E20 29.611
Sandnesodden
N69 56.495 E20 46.051
Storsteingrunn
N69 56.742 E20 57.640

 

Resväg

För dig som tar bilen så kör man till Karesuando och sedan upp till Kilipisjärvi i Finland. Vid Skibotn svänger man höger och kör E10:an norrut och svänger sedan vänster mot Skjervöy i korsningen med RV853. Vägstandarden är bra på den finska sidan och även i Norge går det betydligt fortare än man är van vid då det är få 60 sträckor efter E6:an
.

För mer information
och bokning besök
www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00
 

© Text o foto:
Michael Renström &
David Berggren 2006


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden