Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Efjord Sjøhus

Havsfiskeåret 2008 – ett världsrekordår!

Under några år har utvecklingen inom det norska havsfisket tagit elefantkliv framåt, 2008 blev verkligen inget undantag då flera världsrekord överträffades. Vi ser hur tekniker och metoder utvecklas i jakten på drömfiskarna och det är roligt att under säsongen följa alla rapporter om storfångster i vårt västra grannland.

Søren Beck med flundra på 202 kilo.Världsrekordflundror!
2008 är antagligen den bästa hälleflundrasäsongen i Norges sportfiskehisoria. Redan i april så lyckades den tyske fiskeguiden Stefan Lühering fånga en gigantisk hälleflundra på hela 194 kilo! Vilket överträffade det gällande världsrekordet med fyra kilo! Fisken fångades på en giant jighead i vattnen utanför Vannöya. Dessa vatten visar återigen att de är heta när det gäller stor hälleflundra. I och med denna fångst så kändes det som om förstaplatsen i årets fångstjournal redan var upptagen, men det visade sig vara ett felaktigt antagande. På Röst och Vaeröy startade säsongen riktigt bra, det fångades en lång rad flundror i vikter mellan 40-80 kilo och 100 kilosgränsen passerades redan 29 april då Daniel Bostedt hade glädjen att få kämpa upp en flundra på hela 122 kilo. Men det skulle dröja ytterligare två veckor innan både världsrekordet och 200 kilosgränsen skulle överträffas. Det var när den danske fiskejournalisten Sören Beck fiskade på den sydliga delen av Nordlandsflaget norr om Vaeröy som det ordentliga hugget kom. Sören fiskade med en hel sej som fiskades sjunkande och stigande genom vattnet, fisken högg över 25 meters djup och kunde efter en brutal kamp lyftas in i båten efter bara en halvtimme. Den enorma fisken vägde 202 kilo och var 246 cm lång och hade en omkrets på 195 cm.

När vi i början av november redan börjat summera en helt fantastisk fiskesäsong så kom rapporterna om fångsten av ännu en monsterflundra. Denna gång var det svensken Ulf Hugsen som besökte Kvalöya väldigt sent på säsongen, ett besök han inte ångrar. Han fiskade i Kvalsundet på 20-25 meters djup då en flundra modell större tog hans jigg. Efter ca 1,5 timmes kamp kunde en 241 cm lång och 196 kilo tung flundra lyftas in i båten. Detta är den tyngsta flundra som någon gång fångats av en svensk.

Som ni redan förstått är årets hälleflundralista den absolut tyngsta hittills. Det krävs en flundra på över 80 kilo för att komma med på 10-i-topplistan och inte mindre än sex flundror passerar 100 kilosgränsen. Förutom platserna Röst/Vaeröy, Söröya, Vannöya, Kvalöya och Saltströmmen som abonnerar på att finnas med på 10 i topplistan så finns det en uppstickare i år. Det är Steigen som i år har med två flundror på tio-i-topp listan. Steigen Sjöhus har besök av många tyska fisketurister och i slutet av juli lyckades dessa gäster med bedriften att med två dagars mellanrum fånga två flundror överstigande 90 kilo!

För att få lite perspektiv flundrafiskets enastående utveckling så behöver man bara titta 5-6 år tillbaka i tiden, då räckte det med en flundra i 30 kiloklassen för att ligga i toppen av fångstlistorna! Under 2008 har det tidigare hälleflundrarekordet på 190 kilo överträffats tre gånger, snacka om rekordår!

Martin Wijnia med uer på 9,02 kiloKungsfisk i världsrekordformat!
Ifjol hittades en position utanför Söröya som levererade kungsfiskar i drömformat. Positionen går nu under det passande namnet "uertoppen". Ingen trodde väl att fjolårets rekordfisk på 8,8 kilo bara skulle stå sig ett år, men det visade sig att de overkligt stora kungsfiskarna fanns kvar på "uertoppen" i år och har växt sig ännu större! Fjolårets toppfisk överträffades två gånger om denna säsong. Värst var Martin Winja som besökte Söröya i september och hans livs första kungsfisk tyngde vågen till 9,02 kg och är också nytt världsrekord! För att komma med på tio-i-topplistan så krävs en fisk på över 8 kilo! Vem kunde tro det för ett par år sedan då toppfiskarna låg kring tre kilo. Alla fiskar på tio-i-topplistan kommer från Söröya och "uertoppen" men det är nog inte osannolikt att fler positioner kommer att hittas under kommande säsonger och det är nog bara en tidsfråga innan vi ser en kungsfisk som tynger vågen över 10 kilossträcket?

Världsrekordlubb!
Anders Jonasson med jättelubbarIbland träffar vi rätt i spekulationerna om framtiden. I fjolårets sammanställning skrev vi att jakten på stora kungsfiskar antagligen skulle generera fler lubbar över 15 kilo framöver. Det visade sig slå in till 100 %. I årets lista har vi fyra lubbar över 15 kilo, alla fångade som bifångst vid uerfiske. I topp stoltserar Anders Jonasson med en lubb på 17,2 kg vilket är nytt världsrekord! Söröya tar även full pott på lubblistan då alla lubbar på årets tio-i-topplista är fångade i vattnen utanför ön.

Stora hösttorskar!
De flesta av havsfiskecamperna sliter med låga gästantal under senare delen av augusti och september. Men fisket är det inget fel på under denna period. Världsrekordet på kungsfisk, flera stora flundror och stora sejar har i år fångats sent på säsongen. När det gäller torskfisket så inföll årets bästa stortorskfiske på Söröya i september. Under några dagar i september var det ett enastående stortorskfiske på positionen Råsa och man fångade inte mindre än tre torskar överstigande 30 kilo! Hur många fler stortorskar hade fångats om det varit fler gäster på anläggningen? Årets torsklista är den tyngsta hittills med fyra torskar överstigande 30 kilo, där
Stortorskar från SöröyaChristoffer Karlssons septembertorsk på 34 kilo väger tyngst. För att komma med på listan krävs en torsk på hela 28 kilo! Med sju torskar på tio-i-topplistan befäster Söröya sin position som Norges stortorskmekka. De övriga tre platserna går till Röst/Vaeröy som levererade tre torskar på drygt 28 kilo styck. Märkbart är att det är bara två av torskarna på tio-i topplistan som är fångade under våren och merparten av torskarna är fångade sent på säsongen.

Ingen 20+ sej
Vad vi vet så levererade inte 2008 någon sej överstigande drömgränsen 20 kilo. Men Timo Kankaanpää som är nummer ett på sejlistan var inte långt därifrån med sin granna sej på 19,85 kilo som han fick utanför Röst i slutet av juli. Som vanligt är det vattnen runt Röst och Vaeröy som står för merparten av de stora sejarna på topplistan. Men från Andörja rapporterades en sej på hela 18,2 kilo och även Steigen har med en sej på 17,8 kilo.

Landfångad bleka!
Det har varit tunt med registreringar av blekor i år. Ifjol var ett bra år med många fiskar kring 8 kilossträcket och två 12 kilosblekor i topp och därför känns 2008 som ett mellanår när det gäller blekafångster. Årets största bleka är en "Megalyr" på 10,75 kilo som fångats från land. Fisken togs på en 32 grams Møresilda.

Johan Jakobsson med storkoljanStora koljor
Toppnoteringarna i koljlistan brukar ligga kring 5 kilossträcket, men i år är det hela fyra registreringar överstigande drömgränsen. De tre största koljorna kommer från Andörja som ofta levererar stora koljor. Största koljan vägde hela 5,7 kilo och fångades i juli av Johan Jakobsson.

Havskatt
Årets största havskatt vägde 15 kilo och kommer inte oväntat från Saltströmmen. Det visar sig år från år att Saltströmmen och området kring Andörja antagligen är de hetaste platserna i Norge när det gäller riktigt stor havskatt. Även i år så har Andörja/Gratangen med tre katter över 10 kilo där den största vägde hela 14 kilo. Förutom hälleflundra så håller området kring Kvalsundet också ett fint bestånd av havskatt och en kisse över 10 kilossträcket finns med på listan i år. En gissning är att det kommer att finnas fler katter på listan från detta område nästa år då en ny fiskecamp öppnar i detta område.

Thomas Rydén med 15+ havskatt Ännu ser vi inga mängder av den hett eftertraktade fläckiga havskatten och i år har vi bara en registrering av en 19 kilos "fläckis" från Söröya. Den fläckiga havskatten trivs ju i kallt vatten och möjligen kan etableringen av fler camper riktigt långt norrut innebära fler fångster av denna art. Vid vårt besök på Ingöya så fick vi positioner på djupbranterna där yrkesfiskarna regelbundet fångar fläckig havskatt så ett riktat fiske på dessa platser kan säkert resultera i en och annan fångad fläckig havskatt.

Övrigt
Årets långalista imponerar inte om man jämför med tidigare års listor, i år var det bara en trio långor över 30 kilogränsen där toppfisken kommer från Langesund och tyngde vågen till 33 kilo.

Under detta år fångades det två riktigt stora marulkar, en på 28,3 kg från Fröya men den största vägde 29,3 kilo och är fångad ute på öppet hav på grundet Alangstaran mellan Söröya och Vannöya, det är mycket ovanligt att så stora marulkar fångas så långt norrut.

Även i år har det fångats några stora rödspättor och i år var Nordnaturs Nisse Sundberg värst med en spätta på hela 3,61 kilo som fångades vid hans besök på Andörja.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.7-2008.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Fångstjournalen 2008 är avslutad
Nu är fångstjournalen för 2008 avslutad. Under början av Januari kommer vi att kontakta alla pristagare via e-mail och priserna kommer att skickas ut så fort som möjligt.

Väl mött 2009


Till slut vill vi på Havsfiskeguiden tacka för året som gått och all den positiva respons vi får för sidorna. Vi vill också tacka alla er som bidrar till att göra havsfiskeguiden till en levande webbsida, tack för nyhetstips, registreringar i fångstjournalen och intressanta foruminlägg!
Vi önskar er alla ett riktigt gott havsfiskeår 2009!

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

Island ProTravel

ABU Garcia

Normark

Din Tur


© Text o redigering:
David Berggren,
Michael Renström 2008Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2008


Havsfiskeguiden