Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Fångstjournalen 2007

2007- ett år med fantastiska fångster i norska hav!
Så är ännu ett år till ända och vi kan se tillbaka på ännu en fantastisk
havsfiskesäsong, med många spektakulära fångster. Utvecklingen av havsfisket tar ett steg framåt för varje år som går och varje säsong görs framsteg inom det norska havsfisket, där 2007 verkligen inte är något undantag.
Se alla inrapporterade fångster ››

Björn Olovsson med Uer på 8,8 kilo
Overkligt stora kungsfiskar
I fjolårets sammanfattning av havsfiskeåret 2006 menade vi att det bara var en tidsfråga innan riktigt stora kungsfiskar skulle börja synas i listorna. Men inte kunde vi ana att man skulle vara tvungen att få en kungsfisk på över 5 kilo för att platsa på årets tio-i-topplista. Björn Olovssons troféfisk på hela 8,8 kilo har blivit godkänd som nytt norskt rekord och med största sannolikhet godkänns den också som nytt världsrekord. Alla kungsfiskar är fångade på en och samma plats bara 25 minuters båtfärd utanför Söröya, på en position numer benämnd med det passande namnet "uertoppen". Djupet man fiskat på är inte mer än ca 150 meter. Denna plats upptäcktes av en slump då man fiskade med hel sej i förhoppningen att få stor torsk men upp kom istället dessa overkligt stora kungsfiskar. Hur många sådana platser lär det finnas i de nordnorska vattnen som bara väntar på att upptäckas av utforskande sportfiskare?


Olle Öst med lubb på 14,6 kiloTung lubblista

Årets lubblista är riktigt tung, det krävs en lubb på hela 10 kilo för att ens komma med. Som bifångst vid fisket efter kungsfisk så landades en rad stora lubbar, en handfull pressade vågen över 10-kilossträcket. Det visar att det även finns stor lubb långt norrut bara man skickar ner grejerna lite djupare än vid normalt torskfiske. Troligtvis kommer jakten efter stor kungsfisk även generera stora lubbar framöver, sannolikt kommer vi att få se fler lubbar som tynger vågarna över 15 kilossträcket framöver. Flera stora lubbar kommer från Trondheimsfjorden däribland årets största lubb som fångades av Olle Öst. Han fångade en jättelubb på hela 14,6 kilo vid djuphavsfiske som egentligen var riktat efter håkäring.

Esben Andersen med torsk på 34,68 kiloTorsktrio över 30 kg!
Årets torsklista är mycket imponerande, tre megatorskar över 30 kilo och för att överhuvudtaget komma med på listan krävs en torsk på minst 26 kilo! Det är som vanligt Söröya som är outstanding, i år kommer åtta av de tio största torskarna från vattnen kring Söröya vilket för övrigt är samma resultat som ifjol. Årets skreifiske runt Söröya levererade mängder med stor torsk men de allra största uteblev, alla de åtta största torskarna är sommartorskar vilket imponerar. Den största torsken vägde 34,68 kilo och fördelades över hela 154 cm och fångades av Esben Andersen i mitten av juli, den nästa största torsken vägde 31,6 kilo och fångades av Lars Snäckerström i slutet av juni. Den kanske mest överraskande megatorsken fångades av Birger Svensson under vårfisket i fjorden Lavangen. Lavangen ligger några mil norr om Narvik och är ”hemmaplan” för många av oss norrbottningar och många har blivit introducerade till havsfisket i denna fjord, så det är nog många som lyfter extra mycket på ögonbrynen över denna enorma torsk på hela 31 kilo! Undertecknad är glad över att knipa tiondeplatsen med den 26 kilos torsk som fångades med jigg under Havsfiskeguidens skreifiskeresa till Mefjord Brygge på Senja i månadsskiftet april/maj.

Stefan Johansson med flundra på 143 kiloGigantiska hälleflundror
Årets hälleflundralista är tyngre än ifjol, för att komma med på listan krävs en flundra på minst 67 kilo! Flundrorna på årets tio-i-topplista är fångade på många olika platser. Årets största och enda flundra över 100 kilo fångades av Stefan Johansson vid ett besök hos Lovund Rorbuer utanför Mo i Rana. Flundran högg på en svartvit jigg vid fiske över ca 40 meters djup. Efter en lång och segdragen kamp kunde den 234 cm långa och 143 kilo tunga hälleflundran tjudras fast vid båtrelingen och väl inne i hamn behövdes en kran för att lyfta upp flundran på land. Detta är troligen den största hälleflundra som fångats av en svensk och den tredje största som fångats på spö i Norge.

Även i år har det hälleflundrafiskande paret Jarmo Kuisma och Annelie Olsson besökt Kvalöya utanför Tromsö med gott resultat. Jarmo klämmer sig in på 10:e platsen med en fin jiggfångad flundra på 67 kilo men är bara nummer två i familjen då Annelie var ett strå vassare då hon kämpade upp en mäktig 80 kilos flundra. Detta borde antagligen vara den största hälleflundra som fångats av en svensk kvinna. Som vanligt kan man inte undgå att notera att det varje år rapporteras om stora flundror från området runt Kvalöya och Rebbenesöya detta trots att det är relativt få sportfiskare i detta område, det visar återigen att området har stor potential! Söröya är ett betydligt mer välbesökt resmål och det har fångats många stora flundror under säsongen men bara en platsar på tio-i-topp listan i år, men det är en bjässe på stadiga 92 kilo som fångades av Jon Franzen i slutet av Juli. (en videosnutt från fångsten finns här ››)

Wildwaters satsning på Röst har inneburit fler gäster på ön och under denna säsong har det sannolikt fångats fler och större flundror än någonsin tidigare i detta område. Under en period i maj så var flundrafisket helt på topp och det var också under det tidiga fisket som de största flundrorna fångades. Röst bidrar med tre flundror på mellan 70-80 kilo till tio i topplistan. Enligt Wildwaters egen statistik så har närmare 800 flundror fångats under säsongen, de flesta har återutsatts och ca 200 flundror har också märkts och deltar i ett forskningsprojekt. Att flundrorna klarar en återutsättning har redan konstaterats då flera märkta flundror återfångats.

Bernt Blättrich med långa på 40 kiloDe flesta flundror fångas på grunt vatten men emellanåt fångas också flundror vid fiske på djupare vatten. I år så fångades en flundra på hela 78 kilo under djuphavsfiske med Fröyabaserade guidebåten M/s Gotland. Torsvågs havsfiske på Vannöya är en större fiskecamp med många utländska besökare och här fångas det många stora hälleflundror varje år, den största i år vägde 93 kilo och fångades av en litauisk gäst. Saltströmmen som historiskt sett alltid varit ett hotspot för hälleflundra bidrar med en flundra på 68,3 kilo till årets lista.

Nytt norskt långarekord!
2006 var ett rekordår där 30 kiloslångor inte var något ovanligt, därför kändes 2007 som ett bakslag då det bara var några enstaka långor som passerade 30 kilossträcket. Men en av dem gjorde det ordentligt. I april fiskade Bernt Blättrich utanför Knushaug på Dolmøy när han fick sitt livs fisk, en långa på hela 176 cm och som flera timmar senare vägde prick 40 kilo på krönt våg. Denna fisk har godkänts som nytt norskt rekord.
Wolfgang Skor med marulk på 31 kilo
Respektingivande marulkar
Det är rätt ovanligt att stora marulkar fångas på spö och det norska rekordet på 57,5 kilo som sattes 1996 ter sig omöjligt att överträffa, men i år har i alla fall flera stora exemplar av detta bredkäftade havsmonster fångats. Den största marulken på hela 31 kilo fångades av en tysk fisketurist vid Dolmöya. Vi är vana att de största marulkarna just kommer från områden runt Fröya men i år kommer flera stora exemplar längre norrifrån. Största svenskfångade marulk står Jonas Rassmussen för, han besökte Flakkstadvåg Havsfiske på Senja i början av september och fångade en respektingivande marulk på 26,8 kilo. Drygt en och en halv månad tidigare besökte Patrik Nilsson samma plats och fångade en marulk på 19,6 kilo! Uppenbarligen verkar det finnas stora marulkar i området runt den stora Andfjorden.

Bleka på 12 kilo fångad av Crille PerssonFantastisk blekasäsong
Vattnen runt Fröya och Hitra har i år översvämmats av stora blekor. Alla fiskar på årets tio i topplistan kommer från detta område. Största blekorna i år väger hela 12 kilo, alltså bara 0,8 kilo från det norska rekordet. Wobbler har visat sig vara en effektiv metod för att locka de största blekorna till hugg. Fortsätter antalet stora blekor att öka så är det nog mycket möjligt att vi snart få se ett nytt norskt blekarekord.

Femkilo kolja
Som vanligt så ligger de största koljorna i femkilosklassen, det är dock långt till det norska rekordet som är hela 7,4 kilo! Årets största kolja väger prick 5 kilo och fångades av Mikael Dalman då de var på fiskeresa till ön Tomma. Att Andörja är ett hotspot för kolja vet vi sedan tidigare, i år kommer hälften av koljorna på tio-i-topplistan från detta område.


Mikael Dalman med kolja på 5 kilo
Nytt havskattrekord?
Årets havskattlista är nästan en kopia av 2006, det krävs en katt på 10 kilo för att ta sin in på listan och den största är katten är ca 13,5 kilo. Ett par av norges hetaste havskattplatser är Saltströmmen och vattnen kring Andörja, i år dominerar de fullständigt med nio av de tio största katterna på listan. Det är bara Lyngenfjorden i Troms som klämmer sig in med en 10-kiloskisse. Det finns dock en exceptionell fångst som inte är med på listan. I slutet av juni fångade en belgisk fisketurist en havskatt på hela 22,8 kilo utanför Hasvik på Söröya. Skulle detta vara en grå havskatt så överträffar den det norska rekordet med råge. Men utifrån bilderna har det diskuterats om det är en grå havskatt eller en fläckig havskatt, men oavsett art så är det en fantastisk fin fångst!

Thomas Olsson med sej på 20,24 kiloGrå sejsäsong!
Förutom årets toppfisk på över 20 kilo så är årets sejlista rätt grå. Av någon anledning så rapporteras det in få sejar, trots att sejar på 17-18 kilo inte borde vara något att skämmas för. Mörkertalet är antagligen stort och mest sannolikt så borde tio i topplistans minimigräns vara på runt 18 kilo. Men faktum är att Röst, storsejens mekka, har haft en sämre säsong är vanligt. Med en invasion av svenska sportfiskare var förväntningarna högt satta men tyvärr infriades inte dessa. Det har fångats mängder med sej i 12-13 kilosklassen, men det är endast ett fåtal fiskar kring 18 kilo som fångats. Historiskt sett är det mer ovanligt att de största sejarna fångas så långt norrut som Söröya, men i år fick även gästerna där uppleva ett sejrace a la Röst. Första veckan i augusti var det några båtar som fiskade ute på det kända stortorskgrundet ”Storskaltaren” då man överraskande träffade på ett stim med storsej. Under några timmar drog man 20 talet sejar över 10 kilo i snitt per man. Camprekordet på sej behöver man inte längre skämmas över då det numer lyder på 16,9 kilo. Årets största sej är ett magnifikt exemplar på 20,24 kilo som fångades på jigg av Thomas Olsson. Bjässen fångades i början av september vid ett besök i Saltströmmen, det visar att saltströmmen fortfarande är en storsej-arena att räkna med.

Övriga fångster
Den första spöfångsten av svartbuksrocka som gjordes ifjol har inspirerat fler att försöka fånga denna art. Flera har lyckats och bäst lyckades Jonas Botilsrud som i Trondheimsfjorden fångade en rocka på hela 49 kg, vilken också blivit godkänt som nytt norskt rekord. Det blir även allt vanligare med fångster av havsål i norska vatten och det har fångats flera ålar runt och över 20 kilossträcket. Det nya norska rekordet lyder nu på 23,3 kilo!Till slut vill vi på Havsfiskeguiden tacka för året som gått och all den positiva respons vi får för sidorna. Vi vill också tacka alla er som bidrar till att göra havsfiskeguiden till en levande webbsida, tack för nyhetstips, registreringar i fångstjournalen och intressanta foruminlägg! Vi önskar er alla ett riktigt gott havsfiskeår 2008!Havsfiskeguidens Nyhetsbrev Fångstjournalen-2007.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Utlottning av priser
Bland alla de inrapporterade fångsterna i Havsfiskeguidens fångstjournal har vi nu lottat ut priser, vinnarna är;

Resepresentkort 1000 kr
Nordic Sea Angling, Söröya

Mikael Wikström
Mickael Johansson


Resepresentkort 1500 kr
Din Tur

Martin Wijnia

Veckorabatter 1000 kr
Andörja Havsfiskesenter,
Nord Natur

Robert Häll
Peter Widmarks


Veckorabatter 1000 kr
Lyngen Havfiske & Tursenter,
Nordiskt Äventyr

Ola Westin
Joakim Sjöbeck


Prenumerationer
tidningen Fiske-Feber

Christer Renström
Göran Härkönen
Marcus Carlsson
Sune Nyberg
Jonas Rasmussen
Dan Källman
Tord Jonzon
Mikael Dalman
Joakim Kareståhl
Jesper Hagberg


Havsfiskefilmen, Magic Of The North, Din Tur
Kristoffer Hallin
Steve Björklund
Anders Dyrinder Pettersson
Ivar Keinström
Göran Larsson


GRATTIS till alla pristagare.
Vinnarna meddelas
per e-post.

fiske-feber Nordic Sea Angling Din Tur Nordiskt Äventyr NordNatur

Fångstjournalen 2007 - Topp 5

Hälleflundra
Stefan Johansson
143,00 kg
Litauiskt besökare
93,00 kg
Jon Franzen
92,00 kg
Kristian Keskitalo
80,00 kg
Annelie Olsson
80,00 kg
 
Torsk  
Esben Andersen
34,68 kg
Lars Snäckerström
31,60 kg
Birger Svensson
31,00 kg
Mats Rönnlund
29,00 kg
Lukas Karlsten
28,65 kg
   
Sej  
Thomas Olsson
20,24 kg
Lars Nygre
18,10 kg
Mattias Pettersson
17,80 kg
Peter Björkman
17,10 kg
Leif Eriksson
17,00 kg
   
Uer  
Björn Olovsson
8,80 kg
Peter Andersson
8,50 kg
Björn Olovsson
8,18 kg
Carl-Åke Johansson
8,04 kg
Lennart Hameltz
7,30 kg
   
Lubb  
Olle Öst
14,60 kg
Björn Olovsson
14,00 kg
Fredrik
13,20 kg
Anders Jonasson
13,00 kg
Mattias Thorén
12,50 kg
   
Långa  
Bernt Blättrich
40,00 kg
Okänd
32,00 kg
Per Engström
29,00 kg
Johan Fredriksen
27,50 kg
Truls Mostue
26,00 kg
   
Marulk  
Wolfgang Skor
31,00 kg
Jonas Rasmussen
26,80 kg
Patrik Nilsson
19,60 kg
Kent Jonsson
19,58 kg
Sam Pålsson
19,00 kg
   
Bleka  
Crille Persson
12,00 kg
Okänd
12,00 kg
Jan Johansson
8,80 kg
Knut Wrang
8,70 kg
Eddy Ericsson
8,30 kg
   
Kolja  
Mikael Dalman
5,00 kg
Björn Edberg
4,90 kg
Henry Karjalainen
4,44 kg
Lennart Karlsson
4,30 kg
Artur Olsson
4,30 kg
   
Havskatt  
Peter Widmarks
13,40 kg
Björn Sjöqvist
13,00 kg
Rune Adielsson
12,50 kg
Finsk gäst
12,10 kg
Janus Epro
11,40 kg

För mer utförlig fångstrapport och fler arter, se hela fångstjournalen ››
Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2007


Havsfiskeguiden