Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Båtsfjord Brygge – äventyr längst upp i norr!

Båtsfjord ligger längst i norr på Varangerhalvön öster om Nordkapp. Det är ett litet fiskesamhälle med ungefär 2200 invånare.

Samhället är helt uppbyggt kring fisket och är en av Norges största fiskehamnar där de riktigt stora fiskefartygen som fiskar ute i Barents levererar sin fångst. Det har tidigare inte funnits någon fiskecamp i den här delen av Norge men nu har Båtsfjord Brygge valt att utöka sin verksamhet och satsa på fisketurism och då öppnas ett område som väldigt få sportfiskare fiskat i tidigare.

Vårt besök bokades in redan i höstas och vi såg verkligen fram emot resan till Båtsfjord. På nationaldagen bar det av norrut genom norra Finlands nästan oändliga tallskogar. Sommaren i Norrbotten var sen i år och det var den även ännu lägre norrut och löven hade inte spruckit ut ännu. När vi kom till Varangerhalvön låg snön fortfarande meterdjup på fjället och sjöarna var fortfarande täckta av tjocka isar, snön låg till och med delvis kvar hela vägen ner till havsnivå trots att kalendern visade juni månad. Men den dagen vi anlände till Båtsfjord kom också värmen till Arktis det var strålande sol och temperaturen kämpade sig upp till tvåsiffrigt.

Båtsfjord Brygge ägs och drivs tillsammans av paret Monica och Frode. För några år sedan köpte de byggnaderna av Fiskedirektoratet och de har suggestivt byggt upp verksamheten med restaurang, pub, hotellrum och lägenheter. Som gäst går att göra det riktigt bekvämt för sig och äta både frukost och middag i restaurangen men det finns också lägenheter för självhushåll. Båtsfjord Brygge ligger i hamnen centralt i Båtsfjord med bara en minuts promenad till närmsta matvarubutik som har riktigt generösa öppettider. Monica och Frode har valt att till denna säsong utveckla verksamheten med en satsning på fisketurism, de har köpt in sex stycken 21 fots smartlinerbåtar med 80 hk fyrtaktsmotorer. Båtarna ligger vid flytbryggan precis nedanför huset och är utrustade med modern elektronik, trackingsystem och VHF radio. Vädret här uppe i norr kan vara kärvt så det gäller att tänka på säkerheten. På bryggan kommer man att ställa i ordning renshus och torkrum för flytoveraller och fiskeutrustning.

Mängder med fisk, valar och tappad storflundra!

Båtsfjord ligger skyddat längst inne i den ungefär en mil långa Båtsfjorden så de dagar när vädret inte tillåter fiske på öppet hav finns ändå en hel del positioner att fiska på inne i fjorden. Det finns också massor med sjöar med röding och den närbelägna Syltefjordselva är en fin laxälv. Så om det skulle blåsa allt för mycket på havet kan detta var ett riktigt bra alternativ att fiska i sötvatten.

Under vår resa hade vi otroligt tur med vädret, första dagen bjöd på strålande sol och svaga vindar! Vi inledde med att fiska på topparna utanför fjorden på kanten till djupbranten och det var mängder med fisk på dessa positioner, oavsett var vi stannade så fick vi fisk och vi kunde drifta en kilometer och ha stim med fisk under båten mest hela tiden. Även när vi drev över djupare vatten så stod det fullt med torsk, sej och kolja i mellanvattnet. Vi utforskade området på jakt efter de riktigt stora fiskarna och öster om Makkaurfyren krokade Crille i en riktig storflundra! Den var helt ostoppbar och vi fick köra efter den med båten men tyvärr slutade kampen med ett snöpligt linbrott. Nära land öster om Makkaurfyren hade vi också sällskap av en grupp vikvalar som ibland kom riktigt nära båten.

Fina flundror i fint väder!

Det helt fantastiska vädret fortsatte även den andra dagen med en gassande sol och ett helt spegelblankt hav! Om inte bergen hade varit täckta av snö så hade vi trott att vi var på sydligare breddgrader då temperaturen var närmare 20 grader. Vi inledde dagen med lite mixfiske ute på djupkanten och fick en del torsk och sej och uer vid nedsläpp på djupare vatten. Sedan ägnade vi större delen av dagen åt hälleflundrafiske. Utanför Vesterneset fick David en 117 cm flundra på en agnad sej. Flundran var riktigt välmatad, många av de fiskar vi fått är i extremt god kondition, så det verkar finnas gott om mat. Flundran fick bli resans matfisk och den visade sig väga närmare 23 kilo, nästan 4 kilo mer än vikt enligt tabell!

Vi fortsatte vidare till Makkaurgrunnen och stannade vid en 27-meterstopp i utkanten av grundet. När vi gled av grunden ner mot lite djupare vatten krokade Micke i en flundra modell större på ca 40 meters djup. Den var inte alls intresserad av att samarbeta utan rusade i full fart ner mot djupare vatten. Frustrationen var påtaglig när 1 mm flourcarbon brast, resans andra storflundra som tappas på grund av materialfel. Vi gjorde en ny drift över samma topp och bara 75 meter ifrån stället där det högg första gången hugger det återigen på Mickes jigg. Denna gång gick det bättre och vi kunde mäta in en riktigt fin flundra på 144 cm utanför båtkanten innan den fick simma ner i djupet igen. På sjökortet finns det konstigt nog nästan inga namn alls på grunden och topparna, så denna topp fick namnet ”Micketoppen”.

Storflundraeldorado!

Den tredje fiskdagen gjorde sig Arktis påmint och temperaturen hade sjunkit minst 10 grader jämfört med gårdagen och det var mulet och lite mer vind. Vi fiskade större delen av dagen öster om Makkaurfyren, hela sträckningen från Makkaurfyren till Korsneset och även in i Sandfjorden är riktigt intressant för hälleflundra. Tidvattnet gör att det blir väldigt strömsatt utanför uddarna, helst kring Korsneset var det otrolig fart i vattnet. Loddan hade kommit in till kusten så det var full aktivitet i havet med stora fiskstim, valar som simmade kring båten och tusentals dykande fåglar! Utanför Molvika fick Micke ytterligare en riktigt stor flundra som mätte hela 148 centimeter! Området utanför Båtsfjord verkar vara ett eldorado för den som är på jakt efter stor hälleflundra! Flundran hade slukat jiggen och vi fick försiktigt lyfta in flundran i båten för att lyckas få lös kroken. Efter några snabba bilder simmade den kvickt vidare ner i sitt rätta element. De stora flundrorna är viktiga för beståndet och är inte någon delikatess på matbordet, vi rekommenderar att alla större hälleflundror återutsätts. Skonsammast för fisken är att den inte tas in i båten utan mäts och fotas vid båtkanten.

Myllrande djurliv

Det är ett kargt landskap på de är nordliga breddgraderna, men man förundras över vilket myllrande djurliv som ändå finns här. Det är inferno av tusentals fåglar, förutom stora mängder måsfåglar såg vi bland annat havsulor, lunnefåglar, skarvar, tordmule och ejder. Varangerhalvön är känt för fågellivet vilket lockar många fågelskådare. Bland annat så övervintrar ovanliga fåglar som praktejder och alförrättare inne i Båtsfjords hamn. Vi såg också sälar och tumlare och vi har aldrig tidigare sett så många valar som vi gjorde på den här resan. Under den tid vi var i Båtsfjord var det vikvalar kring uddarna utanför fjorden hela tiden, det var troligtvis loddastimmen som lockad in valarna på riktigt grund vatten. De befann sig riktigt nära land där det bara var 20-30 meter djupt. Vikvalarna var ungefär 7-10 meter långa och det är verkligen en fascinerande upplevelse att få betrakta dessa fantastiska djur på nära håll.

20 kilostorsk och val på flötmete!!

Sista dagen var det lite mer blåsigt under förmiddagen och bara någon enstaka plusgrad. Vi driftade efter hälleflundra några hundra meter utanför Vesterneset över ca 25 meters djup. Vi hade lagt ut en flötmetad sej strax bakom båten och det hände inte mycket under långt tid men så plötsligt börjar flötet snabbt åka sidledes genom vattnet. Naturligtvis så hoppades vi på att en hälleflundra tagit agnet men bara sekunder senare bryts ytan av en vikval och vi inser att det är valen som fastnat i agnet. När linan rusar av rullen så fanns inget alternativ annat än att kapa av linan direkt. Vikvalen var uppskattningsvis kring 8 meter lång med en vikt på säkert över 6 ton, så det var inte så mycket att sätta emot. Det var minst sagt en helt overklig situation att få en val på kroken och vi fick en riktigt bra fiskehistoria med oss hem! Vi fick också möjlighet att betrakta valen på nära håll under en lång stund, en fantastisk upplevelse!

I övrigt så blev det mycket torsk på krokarna under det sista fiskepasset, Micke hade verkligen rätt känsla för storfisk under denna resa och stod även för största torsken en fantastiskt fin 20-kilos fisk. Efter våra dagar i Båtsfjord kan vi konstatera att det är enorma mängder fisk i området av många olika arter, vi fick torsk, sej, hälleflundra, lubb, kungsfisk, havskatt och kolja. När det är så mycket fisk så gäller det att dimensionera fisket efter stor fisk om man inte skall fiska sig trött på ”matfisk”. De som fiskar med pilk och upphängare och lättare utrustning kommer att få massor med fisk men troligtvis inte de största exemplaren. Under vår korta resa fick vi några riktigt fina fiskar särskilt hälleflundrorna verkar vara storvuxna. Det är inte ofta som man fiskar i ett område där så få sportfiskare fiskat tidigare och där det finns så lite information om fisket. Vi kan summera en resa full av upplevelser och vi kommer att följa framtida fångstrapporter med spänning. Det är en dryg månad sedan vår resa och vi nås redan av rapporter om fler stora hälleflundror från Båtsfjord. Ett stort tack till Monica och Frode för dessa trevliga dagar i Båtsfjord.

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Båtsfjord Brygge ››

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.