Jag slår på Wikipedia för att se om jag kan använda termen arkipelag i sammanhanget. ”En ögrupp är ett antal öar som ligger nära varandra. Om antalet öar är betydande kan termen arkipelag användas.”
Jag har aldrig under mina besök i nordnorska hav och fjordar under 18 års tid sett något liknande. Platsen vi besökte heter Blomsø Fiskeferie och ligger två timmar sydväst om Mo i Rana. Sjökorten studerades som vanligt långt innan resan som gick av stapeln i mitten av augusti, området är spännande med massor av öar och sund men även områden med större djup. Platsen är definitivt en arkipelag bestående av flera hundra öar. De flesta utspridda i flera grupper i nord-sydlig riktning med djupare ”fåror” emellan.
Ägaren Guttorm Blomsø möter upp när vi anländer på onsdagskvällen. Anläggningen har bara varit i gång sedan 2011, men känns funktionell och utrustad med allt som behövs. Här finns ett hus för 6 personer samt en lägenhet för 4 personer som ligger en trappa upp ovanpå frysrummet. Rensrummet är stort och praktiskt, kanske på grund av att Guttorms pappa redan på 40-talet bedrev fiskhandel här. Han köpte årligen upp 350-400 ton fisk av lokala fiskare. Sedan har familjen även bedrivit laxodlingar här på 80- och 90-talet. Nåväl, efter att ha tillbringat kvällen med att rigga all utrustning och förberett oss inför första fiskedagen, blir det ju av någon anledning lite tävling inblandat också när man har sina söner med sig. Vi bestämmer att de som fått största fisken, juniorlaget eller papporna, får bestämma var vi äter middag på hemresan.
Uppe med tuppen ser vi ut genom fönstret och möts av en tät dimma, det är maximalt 100 meters sikt. Vi fikar rejält och tar oss ut i okända vatten. Som om inte de många öarna och skären vore nog i dagsljus, i en den täta dimman får vi verkligen köra på gps till 100 procent . Vi åker söderut och provar alltefter några platser som Guttorm tipsat om. Vi får fisk lite då och då och storleken verkar öka ju längre vi åker, eller är det en kombination med att tidvattnet är på väg som ökar fiskens aktivitet? Runt store Guløya får juniorlaget ett gäng finare torsk på ca 40 m djup och Bengt får en fin lubb. Först på eftermiddagen lättar dimman och fantastiskt vackra vyer tonar fram. Vi fiskar uteslutande med Svenskepilk och Stormjigg.
Andra dagen börjar också med dimma och vi beger oss söderut med tanke att prova nästa ”fåra” i sydostlig riktning. Det blåser lite mer, och efter ett olyckligt elfel i båten tvingas vi åka hem till anläggningen och byta båt. Därefter byter vi taktik och kryssar västerut mellan öarna tills vi kommer utanför Skålvær mot Mefjordholman. Det är väldigt grunda vatten och vi fortsätter vidare västerut och sedan söderut utanför Yttre Jargrunnskjæret. Om denna dag kan man säga att vi inte behövde tillbringa så mycket tid i rensrummet, utan vi fick en mysig kväll med god mat som juniorerna lagat.
Lördag morgon, äntligen är morgondimman borta. Efter några diskussioner om fiskeplatser åker vi återigen söderut för att prova några platser som Guttorm ringat in och som vi inspirerats att testa. På väggen i rensrummet sitter nämligen en hel del bilder uppe på fina fångster, trots att det bara är andra året verksamheten bedrivs. En hälleflundra på 72 kg imponerar, samt bilder på många fina torskar finns också där. I gästboken i lägenheten läste vi också om ett gäng som haft ett lyckad resa och fått inte mindre än 10 st hälleflundror under besöket. Guttorm berättar att de flesta hälleflundrorna fångas under juni och juli vilket verkar vara den bästa perioden för hälleflundra i detta område.
Vi fiskar oss igenom de olika platserna och fram på eftermiddagen stannar vi till i passagen mellan Hanslarsøya och Sledeholmen. Där visar lodet på mängder av fisk och så är fallet. Vi driver mellan öarna ett antal gånger och får riktigt bra med fisk. Alexander får en fin bleka på en gul gummimakk. Blekan är en riktig stridbar fisk som bjuder på en bra fight. Vi får även en hel rad finare torskar. Andra arter vi får är makrill, uer, lubb och sej. Bästa platsen hittade vi nog under sista dagens sista timmar. På denna resa hade vi störst framgång med fiske med Svenskepilk, särskilt om man agnade med sej. Vi summerar att denna plats har ohyggligt många fina fiskeplatser att utforska, samtidigt krävs det mycket tid för just det. Vi är nöjda med vår resa och särskilt roligt är det att få ha introducerat juniorerna till det fantastiska fisket i Norge!
Blomsø fiskeferie är helt klart värt ett besök. Boende och båtar (vi hade en Anitoche 18,5 ft/50 hp med hytt) håller toppklass. Campen kommer inom kort att utökas med ytterligare en 4-bäddsstuga. För att ta sig hit måste man åka färja sista biten, men det går runt åtta turer på vardagarna så det är inga problem. Ytterligare en fördel är att det är sällan som hård vind ställer till problem då du alltid kan hitta öar som skyddar.
Och hur gick det med fisketävlingen?
När vi åkte hem på söndag käkade vi middag på Frasses grill i Arjeplog…
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Blomsø Fiskeferie ››