Längst ut i kustbandet på Helgelandskusten ligger den idylliska ön Bolga. Den 2,4 km² lilla ön är omgiven av en arkipelag av hundratals små öar och skär och i öster siktas den mäktiga Svartisen, Norges näst största glaciär.
Historiskt sett har fisket varit det huvudsakliga levebrödet på ön men nu är det laxodling som tagit över som den viktigaste näringen. Helgelandskusten är en väldigt vacker kuststräckning, i en tidning röstades den nyligen fram som Norges vackraste. Bolga är en frodig ö med massor av vackra blommor och växter. Tydligen skördas det både äpplen och plommon de år som somrarna är varma, det är inget man väntar sig så här långt norrut på en ö allra längst ut i havsbandet.
I dessa vackra omgivningar ligger Bolga Brygge, en fiskecamp av absolut högsta klass. Ett 10-tal nybyggda boenheter ligger direkt på bryggan och välutrustade båtar ligger förtöjda vid flygbryggan i direkt anslutning till husen. Det är fina båtar, några större Dolmöybåtar men flertalet är öppna 19 fots Kvaernöybåtar. Det har satsats stort på anläggningen, till denna säsong har man byggt ut anläggningen med två nya rorbuer och även utvidgat verksamheten med en restaurang som har öppet för campens gäster och andra besökare.
En pärla långt bort men ändå nära
I månadsskiftet juni/juli fick vi möjligheten att under fem fiskedagar få utforska detta väldigt intressanta område. Det finns näst intill ett oändligt antal platser att fiska på, grunda sandbottnar och sund mellan holmarna varvas med större djup, djupkanter och grundtoppar. Timmar ägnades framför sjökortet innan resan för att försöka hitta de hetaste platserna. Ett så stort utbud av intressanta positioner gör planeringen svår och man måste prioritera eftersom det inte finns tid att fiska på alla platser. Rapporter från ön berättade om att hälleflundrafisket varit givande, bara dagarna innan vår ankomst hade en hälleflundra på över 50 kilo fångats, vilket inte gjorde vårt fiskesug mindre.
Bolga är en riktig pärla som ligger allra längst ut i havsbandet, men samtidigt ligger den väldigt nära. Ön är inte mer än två timmar bort med hurtigbåten från Bodö, vilket gör resan väldigt smidig om man kommer till Norge med flyg. Man kan också ta färjan eller hurtigbåt från Örnes, men vill man ta bilen med sig hela vägen då gäller det att planera resan noggrant eftersom bilfärjan inte går varje dag. Men någon större nytta av bilen har man inte på Bolga, det är bara några kilometer bilväg på ön och Bolga Brygge ligger bara några hundra meter från kajen. Vi lämnade bilen på kajen i Örnes och när vi kom fram till Bolga mötte den nye platschefen Magne Tösse oss på kajen och hjälpte oss med transporten av bagaget till campen.
Hälleflundra i första nedsläpp
Vi klev upp tidigt första morgonen och fiskesugna till max begav vi oss i hög fart till västra sidan av ön. Vinden låg rätt för en perfekt drift i det 15-20 meter djupa sundet mellan lilla och stora grönholmen och i hopp om hälleflundra gjorde vi första nedsläpp där. Jörgen som var vår gäst på denna resa inledde med resans första fisk, strax innan vi gled ut ur sundet högg en hälleflundra på hans jigg, han fiskade med en Cutbait Herring i färgen Real Herring. Hälleflundra i första nedsläpp bådade gott för resten av resan. När vi gled ut ur sundet på djupare vatten kom fler hugg, men denna gång var det torsk som var i farten.
Vi beslutade oss för att snirkla oss ner mellan öarna i arkipelagen, 50 kilosflundran som fångades tidigare i veckan tog någonstans i området kring Snyflaget, där har fler hälleflundror i större format fångats tidigare. Vi lade några drifter i detta område men utan resultat och vi valde istället att söka lyckan ut mot kanten av grundområdet.
Vid Vesholmen blev det action igen, i snabb följd fångade vi tre flundror i storlekar upp till dryga metern innan vi tog en kaffepaus. Efter kaffet lade vi en drift på toppen av Vesholmsryggen och omgående fångades ytterligare en flundra. Fem fångade flundror och vi hade inte ens nått lunchtid första dagen, en riktigt bra start! Vi fortsatte fiskepasset med att åka längre ut mot Tarskjäret och Moholman. Det blåste en del så det var svårt att fiska på några större djup, på grundtopparna så stod en hel del matfisk och på kanten mellan Moholman och Hvalrossskallan träffade vi på ett stim med torsk i skaplig storlek.
Kämpardag i kall nordost vind
Den andra dagen friskade vinden på från nord vilket gjorde att valet av positioner var begränsat till området närmast Bolga. Men det finns som sagt många intressanta sund, kanaler och sandbottnar i området. På grund av vinden kunde vi inte fiska på några större djup och vi fick rikta in oss på att fiska hälleflundra. Vi började dagen kring Melöyvaer, i sundet väster om Henriksöya fångades dagens första flundra. När jiggen släpptes ned igen högg ytterligare en flundra jiggen bara fem meter under båten, men oturen var framme, linan hade trasslat sig kring linspridaren och brast då flundran tog sats i en första rusning. Vi fortsatte sedan söderut och fiskade oss runt hela Bolga. Ytterligare en flundra fångades i ”Grönholmssundet” på samma plats som under gårdagen. Det var en riktig kämpardag, nordanvind är ju sällan positivt för fisket, men trots svåra förhållanden så finns stora fiskbara områden kring ön tack vare alla holmar och sund.
[space height=”20″]
Mixfiske i strålande sol på blankt hav
Den tredje dagen vaknade vi upp till strålande sol och ett spegelblankt hav. Efter att ha nött på efter hällflundra under gårdagen var det dags för lite mixfiske. Vi styrde norrut och började dagen vid Olaryggen där det var fisk direkt, men fisken var i lite beskedligare storlekar så vi valde att fortsätt norrut ut mot Kasholmen fyr. Vid Ternholmslusa var fisken riktigt på bettet, en hel del torsk i bättre storlek fångades. Men dagens största fisk, en fin torsk i 15 kilosklassen kunde glatt simma ner i djupet igen eftersom vi var mer koncentrerade på att fota och filma än att ta in fisken i båten. När vattnet nått sin högsta punkt ebbade fisket ut och vi fick leta efter fisken. Några intressanta positioner för fiske efter större torsk och större sej är det stora grundområdet kring Svebåen. Både topparna och kanterna skall vara givande, men under de få timmar som ägnade där gick fisket på lågfart men det är helt säkert ett hett område vid rätt tillfälle.
Artrikt fiske på djupet
Fjärde dagen började vi med hälleflundrafiske i sunden vid Henriksöya, Micke inledde dagen med en mindre flundra och vi fiskade oss sedan söderut. En position som vi markerat som ”hett” på sjökortet var området kring Trollskjaeren, det är Skjaervaers sydligaste spets som omges av större djup. Den positionen visade sig vara en fullträff, där fick vi uppleva några härliga timmars fiske. Ytterligare en hälleflundra fångades på kanten ner till djupet och på lite djupare vatten stod det torskar i bättre storlek under sejstimmen. Vi testade även att fiska på riktigt djupt vatten och det visade det sig att djupet höll stora stim med kungsfiskar i riktigt fin matstorlek. Vi fick även stora lubbar på djupet och även en fin bleka fångades. Nöjda kunde vi summera en riktigt fin dag på havet.
På Bolga är allt riktigt bra tillrättalagt för att fisket skall bli enkelt och bekvämt. Campägaren har varit med och finansierat en tankanläggning som bara ligger ungefär 100 meter från flytbryggan. Båten parkeras vid tankanläggningen och behöver alltså inte bära bensindunkarna långa sträckor för att fylla på bränsle utan kan tanka direkt i båten om man vill det. På flytbryggan finns det en högtryckstvätt som gör det lätt och bekvämt att rengöra båtarna. Renshuset är i direkt anslutning till flytbryggan så det är inga långa avstånd att transportera fisklådorna. Några hundra meter från campen ligger öns matbutik som har det mesta man kan tänkas behöva. Med andra ord så finns all service för en bekväm fiskeresa.
Andra utflyktsmöjligheter
För den som gör en längre resa till Bolga och kanske tar en vilodag från fisket finns en del andra utflyktsmål. Till exempel rekommenderas en vandring till Ruggesteinen och Bolgbörra. Bolgbörra är ett stort hål genom berget, och från grottöppningen är det vacker utsikt över skärgården. Ruggesteinen är ett stort 60 tons stenblock som ligger i sådan balans att det går att sätta stenblocket i rörelse. För den som vill ha lite mer utmaning kan det vara värt att bestiga den 338 meter höga Bolgtinden och se på utsikten över Helgelands majestätiska fjällvärd och alla de tusentals öar, från Lofotväggen i norr till Rana i Söder.
Hälleflundror på avslutningsdagen
Inför sista fiskedagen hade vi fyllt våra kvoter och det går ju inte återutsätta fisk som man fångar vid det riktigt djupa fisket. Även om det var lockande att fortsätta fiska på djupt vatten, så valde vi att ägna sista fiskedagen åt riktat hälleflundrafiske. Vi började dagen uppe i Sandvaer. Jörgen ville byta jigg och fick Savage Gears Mama Rosa serverad, men han ställde sig skeptiskt till det lite udda färgvalet och ifrågasatte om vi någon gång fått fisk på en rosa jigg. Beviset att färgen funkar dröjde inte länge, vid Sandvaerflua kunde en flundra inte motstå jiggen. Efter en härlig fajt kunde en flundra på 122 cm säkras vid båtkanten.
Det har blivit populärt att flötmeta flundra vilket innebär att man riggar ett agn under ett flöte och låter det sväva några meter ovan botten. Vi testade flötmete under denna resa, vi kan väl inte säga att metoden imponerat än så länge. Efter att ha släpat omkring på flötet i fyra dagar så dök det till sist öster om Sandvaerbåen mitt under kaffepausen. En flundra hade till slut fallit för den agnade sejen och cirkelkroken satt fast förankrad i mungipan. Vi kommer att ge metoden fler chanser vid kommande resor och hoppas på lite bättre utdelning. Vi avrundade dagen på Vesholmryggen där ytterligare två flundror fick syna ytan. Vi kan konstatera att det finns gott om hälleflundra runt Bolga, vid varje tillfälle som vi riktat fisket efter flundra har vi fått fisk. Totalt fick vi 13 hälleflundror under vår resa och då har vi ägnat mycket tid åt annat fiske också.
Vi kan summera en riktigt trevlig resa till Bolga. Som vi nämnt tidigare finns det mängder med positioner att utforska och under vår vistelse har vi bara kunna testa ett fåtal. Det skulle behövas åratal av fiske för att kunna lära sig hela detta område och vi är säkra på att vi kommer att få höra nyheter om fina fångster från detta område i framtiden.
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Bolga Brygge ››