Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Buröysund – hällefiske vid Vannöya

Vi har i många år sneglat på vattnen kring Vannöya och varit sugna på att testa fisket kring denna ö.

BurøysundAnledningen till att Vannöya på ett särskilt sätt lockat oss är de många rapporterna om fångster av stora fiskar av många olika arter. Redan för 15 till 20 år räknades denna ö som en av de bättre platserna i Norge för sportfiske i havet. Då började det komma enstaka rapporter om stora spöfångade hälleflundror. På den tiden var hälleflundra fortfarande en mystisk och sägenomspunnen fisk som man skulle ha riktigt tur om man kom i kontakt med. 2004 fångade dansken Thomas Buge Nilsen en 190 kilotung flundra vilket då var en overkligt stor fisk. Idag är vi betydligt mer vana vid rapporter om stora hälleflundror och ser man till hur många hälleflundror över 200 cm /100kg som fångades i området kring Vannöya är det ingen överdrift att påstå att vattnen utanför ön troligen är ett av det bästa områdena om kanske inte det allra bästa området när det gäller stor hälleflundra! Det har inte getts möjlighet för oss att besöka ön förrän nu då vi blev inbjudna till fiskecampen i Buröysund för att fiska några dagar.

20-kilos flundraResan gick av stapeln sista dagarna i juni månad och väderprognoserna inför resan såg inte allt för lovande ut. En ihärdig kall nordöstvind hade plågat kusten i närmare två veckor. Den vidriktningen och en temperatur på bara ett fåtal plusgrader brukar göra att fisket blir trögt. Men som tur var såg det ut att vinden skulle mojna men dessvärre inte ändra riktning, så med den väderprognosen i bagaget hade vi skruvat ner våra högt ställda förväntningar en aning.
Vannöya är en stor ö som ligger ungefär fem mil norr om Tromsö och nås efter en 45 minuters överfart med bilfärja från Hansnes. Från färjeläget på Vannöya är ytterligare en halvtimme med bil innan man når Buröysund som är en liten idyllisk plats som ligger på öns nordöstra sida. Byn har bara ett 30 tal fastboende men desto fler får som vandrar omkring fritt bland husen och vi funderade om vi såg i syne när vi även såg några lamadjur vandra vid sidan om vägen. Men vi fick senare förklarat för oss att det tydligen är någon svensk som håller dessa djur. Det lilla fiskeläget ligger fint placerat direkt ut mot storhavet men ändå skyddad bakom den lilla ön Buröya. Från huset är det en fantastisk vy över Fuglöyfjorden med fågelberget Nord Fuglöy i bakgrunden. Nord Fuglöy är ett av Norges mest kända fågelberg, här häckar Europas största stam av havsörn och det är stora kolonier av lunnefåglar, tordmule och ejder. Fiskecampen består av ett större hus inne i byn, där upp till sju personer har gott om plats. Till huset hör två stycken 21 fots Arvorbåtar som ligger vid flytbrygga några hundra meter från huset. Båtarna har nyligen fått denna placering och planen är att ställa i ordning bra faciliteter för rensning och förvaring i närhet till båtarna.

StortorskVäl framme i Buröysund så möttes vi av fiskeguiden Stefan Lühring som guidat på ön i fem års tid och kan vattnen utan och innan. Under sin tid på ön har han överlista flera hälleflundror över 1oo kg både för egen del och som guide, den största hittills är 194 kg fördelat över 242 cm. Stefan var väldigt generös med att visa oss positioner för olika fiskarter. Han berättade att fisket varit lite trögt sista tiden på grund av de svåra vindförhållandena men att den största flundran hittills denna säsong var på 113 kg. Rekordet för antalet flundror är 31 stycken för en båt på en och samma dag. Några av de positioner han visade är grundtoppar som Snaggrunnen, Jonråsgrunnen och Kusgrunnan -. Längre in kan området kring Rundskjaer vara givande. Då vinden såg ut att mojna kommande dagar så tyckte Stefan att vi skulle bege oss ut till Gåsan vilket är ett stort grundområde drygt 20 km ut på öppet hav. Det är en position som ofta håller stora mängder med fisk och är även ett område där många hälleflundror fångas. Han tipsade också om att testa en position för stor kungsfisk som ligger på vägen mot Gåsan. Där har kungsfisk upp till 8,8 kg fångats. Buröysund ligger i det allra yttersta kustbandet så vid fel vindriktning kan det hända att det inte går att fiska ute på havet men i det skyddade smala Buröysundet går det nästan att fiska oavsett väder. Stefan berättade om ett finskt fiskegäng som haft väldigt otur med vädret och blivit inblåsta och fått ägna sina dagar åt fiske i sundet. De hade trollat med wobbler fram och åter i sundet och fångat flera hälleflundror med en topp på 40 kg. Lokalbefolkningen hade till slut frågat vad de sysslade med när de höll på att åka fram och tillbaka? Dåligt väder behöver alltså inte innebära att man går lottlös.

StorsejFlundrakontakter

Vi kom fram till Buröysund på eftermiddagen men var ordentligt fiskesugna så vi valde att ge oss ut i närområdet för ett kortare fiskepass. Vi åkte västerut genom Buröysundet och började med att fiska mellan Grimsholmen och Vannöya och det dröjde inte länge innan de första torskarna fångades. Vi sökte oss vidare ut mot havet men en hel del gammal sjö låg kvar så det blev ett guppigt fiskepass på grundområdet utanför Grimsholmen. Det var mest torsk som var på taget ute bland dessa toppar. Inför resan så hade sjökortet som vanligt noggrant studerats och vi hade särskilt fastnat för en intressant position kring Grimsholmen. Mellan lilla och stora Grimsholmen bildas en smal tidvattenström och innan för finns en ”grop” med sand som är 20-30 meter djup med omgivande grundare bottnar. Detta kändes som ett riktigt hett ställe för hälleflundra. Så vi valde att avsluta fiskedagen på denna position. I första nedsläpp hinner inte ens en agnad sej nå botten innan en hälleflundra fattar tycke för den men efter en första lång rusning går den fri. Vi fortsätter driften och när vi glider upp längs kanten på andra sidan gropen hugger det igen. Det är ännu en fin hälleflundra som inte kunnat motstå den redan sargade sejen. Flundran kämpar på riktigt bra, men besvikelsen är stor när även denna flundra går segrande ur striden precis utom synhåll bara några meter under båten.

Fina fångster

Kungsfisk  och storsej

Dag två så hade vinden mojnat ordentligt vilket gjorde det möjligt att testa positioner längre ut på öppet hav. När havet helt lugnat ner sig helt var det läge att testa fisket på djupet. Stefan hade tipsat oss om den intressanta positionen för stor kungsfisk. Mellan grundtopparna utanför Grimsholmen och grundområdet Gåsan är det en två till tre kilometer bred ”kanal” med djup över 200 meter som förbinder djupen i storhavet med den djupa Fuglöyfjorden. I denna ”kanal” finns en del toppar på mellan 150-190 meter som är heta positioner för stor kungsfisk. När vi testade en sådan position så förvånades vi över mängden med fisk som visade sig på ekolodet. Ner till 1oo meters djup stod stim av kolja, under dessa gick storsejar och från botten och 20-30 meter upp stod stora stim med kungsfisk. Vi hade ett fint fiske med kungsfisk i vart och vartannat nedsläpp och som varvades med kämpastarka storsejar. Även denna dag avslutade vi på ”vår” hälleposition vilket resulterade i en jiggfångad flundra på 115 cm.

20-torsk20 kilostorsk och 150 cm flundra

Då det var ett sagolikt väder med blankt hav och strålande solsken valde vi att dag tre styra raka spåret ut till Gåsan. Det är ett riktigt intressant grundflak med många grunda toppar. Det stod väldigt mycket fisk i området och många fina torskar fångades under dagen med en 20 kilostorsk i topp. Under dagen fick vi ett sms från Stefan att han fått en 150 cm flundra under dagens fiske. Vi hade dock lite svårt att hitta flundrorna i trängseln mellan alla torskar. Så vi valde att avsluta även denna dag vid Grimsholmen men det resulterar bara i att en flundra i 20 kilosklassen kommer upp och nafsar på jiggen strax under båten. Hela området mellan Buröy och Grimsholmarna är intressant ur hälleflundraperspektiv. Det är sandbottnar och det blir en stark ström när tidvattnet är igång, och rapporter säger att många flundror också fångas utanför fyren på Buröya och även kring Seibåen.

Superfiske

133 cm och 154 cm flundror!

Även den sista dagen fortsatte finvädret och vi fiskade även denna dag ute på Gåsan. Massor av stor torsk fångades. Vi fiskade rätt grunt i jakt på hälleflundrorna men även torsken stod grunt och högg jiggarna så grunt som fyra meter under båten. Vi träffade ett annat fiskegäng som fiskat lite djupare på kanterna av grundet och de hade stött på storsejen utanför grundet med fisk upp till 14 kilo och när de kommit ner under 100 meter hade de fått ett par fina långor upp till 12 kilo som störst. Så området bjuder verkligen på ett varierat fiske efter många arter. Naturligtvis så testade vi också vår hälleposition denna dag något vi inte skulle ångra. Vi kom till strömmen när vattnet var på väg ut och det var fullt ös på vattnet i strömmen. I första driften över 14 meters djup hugger en flundra Davids jigg. Det blir en hård kamp med långa rusningar när flundran drar iväg över den grunda bottnen. Efter en rolig kamp kan en 133 cm (ca 32 kg) flundra säkras. Naturligtvis återfår den friheten. Vi styrde upp i strömmen igen och Micke hinner knappt få ner jiggen innan en flundra hugger på 10 meters djup, men den går snabbt fri. Vi fortsätter driften och Micke får ett telefonsamtal. Under tiden han pratar får jiggen hänga i strömmen och då hugger flundra nummer tre där det är 12 meter djup. Han får snabbt avsluta samtalet då flundran drar iväg i en jätterusning. Det är en riktig kämpastark fisk som gör flera långa rusningar och bjuder på en härlig fight. Till slut kommer den upp till båten och kan mätas till 154 cm (ca 51 kg) innan den åter får glida ner i djupet. Denna halvtimme blev en fantastisk avslutning på en fantastisk resa!

Buröysund

Vi kan konstatera att fisket kring Vannöya verkligen håller hög klass och besöket i Buröysund uppfyllde verkligen våra förväntningar!

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Buröysund ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.