Dåfjord ligger vackert beläget till på Ringvassöya i Karslöy kommun ca sju mil nordväst om Tromsö. Den lilla byn har drygt 100 invånare och bebyggelsen sträcker sig längs båda sidor av fjorden. Längst in i fjorden så är det på väg att byggas upp en turistanläggning av allra högsta klass under namnet Camp Aurora.
Anläggningen kommer att satsa på fisketurism och som namnet antyder även norrskensturister. Norrskensturismen har vuxit explosionsartat i Tromsöregionen och är ett bra komplement för fiskecamperna som vill ha öppet även under vinterhalvåret. Vi fick möjligheten att göra en höstresa till Camp Aurora och komma på förhandsvisning även om allt inte var helt färdigbyggt ännu.
Högklassig fiskecamp under uppbyggnad
Camp Aurora består av en länga med sju stycken hopbyggda hus av allra högsta klass. De vita moderna tvåvåningshusen ligger alldeles i strandkanten och en väl tilltagen solaltan ligger framför husen. Husen har tre sovrum med sex sängar på nedre plan. Även badrum med dusch och tvättmaskin inryms på nedre botten. Övre plan med högt till tak består av öppen planlösning med fullt utrustat kök och ett trevligt allrum med braskamin. Stora fönster vetter ut mot fjorden och det är också en stor härlig balkong på framsidan. Boendet har allt man kan önska sig och håller verkligen hög kvalité.
Flera båtmodeller i den egna hamnen
Ägarna har påbörjat grävarbetena för en egen båthamn för campens sportfiskebåtar. Vid vårt besök hade fanns några 19 fots Kvaernö aluminumbåtar med 50 hästars yamaha fyrtaktsmotorer. Denna modell av båt är en av de allra vanligaste modellerna på Din Turs camper och den båt vi använt oftast när vi varit på våra resor i Norge. Det är också en modell som vi tycker om, det är en smidig och sjöduglig båt och bränsleekonomin är också riktigt bra, så även om det blir mycket båtåkande förbrukas inte så mycket bensin. Båtarna är naturligtvis utrustade med kartplotter och ekolod. Till nästa säsong utökar man båtflottar och har beställt två stycken större 24 fots båtar av märke Mary fisher med 150 hk motorer och hytt. Detta med tanke på säkerheten för gäster som vill göra längre turer ut på öppet hav. De kommer också att köpa in fyra stycken Kaasböll 660 med hardtop och 115 hk motor. Så det kommer verkligen finnas möjlighet att välja den båt som passar ens förutsättningar och önskemål. I anslutning till båtarna kommer de också att bygga ut fler flytbryggor, ordentliga rensplatser och även ett torkrum där gästerna kan hänga upp sina flytoveraller på tork. Så när allt är färdigt kommer detta att vara en fiskecamp med allt en sportfiskare kan önska sig.
Jätteflundror
Vi besökte Camp Aurora i slutet av september och hade som vanligt siktet främst inställt på områdets stora hälleflundror. Det är många riktigt stora flundror som har fångats av sportfisketurister i vattnen kring Tromsö. Dåfjord ligger mitt emellan de erkänt fiskrika vattnen kring Vannöya och de välkända storflundrasunden som Skagöysundet, Bårdsetsundet och Grötöysundet. Vi har varit bortskämda med väldigt fint väder under många av de resor vi gjort senare år, men denna gång såg väderprognosen allt annat än bra ut på förhand och det visade sig dessvärre att prognoserna stämde. Så vi hade tuffa väderförutsättningar under denna resa. Första fiskedagen inleddes med en stark östlig vind och piskande regn. Det var väldigt passande att just till denna resa ha en helt ny Imax Atlantic Race flytoverall att ”krypa in i”. På väg ut ur fjorden såg vi hur måsarna dök och det visade sig vara makrill som jagade upp småfisk hela vägen upp till ytan. Småsillen sprätte i ytan och vi kunde till och med se hur makrillarna jagade någon meter under ytan. Tacklen hann bara ner strax under båten innan de attackerades av de pigga makrillarna. Vi plockade upp ett gäng vackra silverglänsande projektiler innan vi fortsatte och letade oss längre ut i fjorden. Vi fiskade av en hel del grundtoppar och kanter i området kring Skagöysundet och Micke lyckades lura upp en hälleflundra av mindre modell, men en flundra är en flundra och höjer alltid en stämningshöjare i båten. Under eftermiddagen mojande vinden och det blev helt oväntat sol och spegelblankt hav under några timmar så även under denna resa fick vi en liten stund med riktigt goväder och kunde njuta av de vackra omgivningarna med fjällsidor som sprakande i höstens glödande färger.
Mycket fisk i fjorden
Även andra dagen var det blåst och regn i princip hela dagen men vi kämpade ihärdigt från tidig morgon fram till mörkrets inbrott. Även den här tiden på året går det att ha fiskepass på ungefär 13 timmar vilket duger gott för de flesta. Under dagen kunde vi fiska en del i skydd av Dåvöya men vinden gjorde att vi var begränsade i valet av fiskeplatser och den snabba driften gjorde att det var svårt att fiska på några större djup. Vid Dåvöya fick vi någon större torsk och även lubb i bättre storlek, den största torsken tog på en agnad makrill på 70 meters djup. Vi upplevde att den största mängden fisk faktiskt fanns inne i Dåfjorden. Fisken stod både inne på grundområdena i de yttre delarna men även på djupet inne i fjorden. Det var mängder med makrill, sej och torsk men tyvärr var medelstorleken inte så hög. Vi blev tipsade om att det är vanligare med större fisk i området kring Vannöya och ut mot storhavet, det fångas större mängder med riktigt fin torsk men även storsejen har blivit vanlig i det området. Så är vädret bra kan det vara värt att göra lite längre fisketurer längre ut på havet. Framåt kvällningen så sökte vi oss längre in i fjorden och på 40 meters djup i höjd med Bergneset så hade David ett hugg på en agnad sej utan att lyckas kroka fisken men sekunder senare så tar en flundra Mickes stormjigg i färgen GT. Flundran var i fin kondition och mätte 96 cm! En bra avslutning på en riktig kämpardag.
Hälleflundra inom synhåll från campen
Den tredje och sista fiskedagen visade sig bli den allra tuffaste. Det blåste kulingvindar från tidig morgon ända till sen eftermiddag och fjorden skummade vit hela vägen in till bryggan, ute vid Torsvåg uppmättes 27 meter i sekunden i vindbyarna och även vi i fjorden fick hålla i oss i vindbyarna. Så att ge sig längre ut var inte att tänka på utan vi kunde bara fiska i de allra innersta delarna av fjorden inom synhåll från campen. Men hälleflundrorna fanns på plats även så långt in i fjorden. Vi fiskade omkring en grundtopp där det var sandbottnar och redan tidigt på morgonen hade vi dagens första flundrakontakt, men den gjorde bara en rusning och tackade sedan för sig. Sent på hösten när norrmännen skall fiska sin ”julekveite” lägger de kveitelina inne i fjorden och tydligen har de fått flundror på upp till 80 kilo långt in i fjorden, så den informationen hjälpte oss att hålla uppe motivationen under dagen. Vi kämpade på och mitt i värsta blåsvädret fick David en välmatad flundra på 103 cm, den flundran fick följa med som mat och den visade sig väga 14 kilo alltså ett par kilo mer än vikten enligt tabell. Framåt sen eftermiddag mojande vinden så vi kunde fiska längre ut i fjorden, men det var för få ljusa timmar kvar av dagen för att ge sig iväg på någon längre tur. De stora stimmen av sej och makrill var fortfarande kvar i fjorden. Makrillen stod på 10-12 meter trots att det var 70 meter till botten.
Vi fiskade också av grundtopparna i de yttre delarna av fjorden och på en 12 meters grundtopp hade vi ytterligare en flundrakontakt då en fisk följde efter nästan upp till båtkanten, den nafsade bara efter jiggen men utan att hugga ordentligt. Under höstarna så har Dåfjorden ofta fått besökt av val och späckhuggare som följt med sillen in i fjorden. Valarna har vid något tillfälle varit hela vägen in bland de ankrade båtarna längst in i fjorden. Så om man fiskar sent på hösten kan man om man ha tur få se en skymt av dessa stora fascinerande djur.
Vädret ställde till det för oss på denna resa så vi har inte riktigt kunna utforska området och fiska på de platser vi önskat. Men trots tuffa förutsättningar så fick vi gott om fisk och hälleflundra varje dag! Camp Aurora kommer att bli en riktigt fin fiskecamp när den är färdigställd och blir en bra utgångspunkt för fiske i detta område. Campen ligger väderskyddet och det går att fiska och få fisk även då det blåser kuling och finvädersdagarna har man möjlighet att åka långt ut på storhavet och ta del av det spännande fisket där ute på öppet hav.
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Camp Aurora ››