2020 var ett år som präglades av pandemin och som påverkat och fortfarande påverkar hela världen. Pandemin förde med sig stängda gränser och det var inte många som kunde åka på sina årligt återkommande fiskeresor till vårt vackra grannland. Vi åker ju normalt ett flertal gånger till Norge varje år men vi hade också räknat bort ett besök i Norge.
Men i september var smittspridningen låg och Norge öppnade plötsligt och oväntat gränsen för oss norrbottningar. I samma veva kom det ett mejl med en inbjudan från Hanses Havfiske. Vi besökte Hansnes för sju år sedan då campen var nyöppnad och naturligtvis var vi sugna på att göra ett återbesök. Pandemin gjorde ändå att vi kände en viss tveksamhet till att resa, men i och med att färdas med egen bil och har möjlighet att köra raka spåret till Hansnes utan att träffa några andra människor överhuvudtaget, skulle vi kunna genomföra resan på ett säkert sätt.
Hansnes Havfiske ligger som namnet antyder i det lilla samhället Hansens som ligger en timmes bilväg nordväst om Tromsö. Den sista timmen slingar sig vägen fram längs de vackra fiskrika sunden som är så signifikanta för Tromsöområdet. Det är från Hansnes som färjan avgår över till den kända ön Vannöya men för att komma till Hansnes så behöver man inte åka färja vilket gör resan smidig utan några väntetider. Att tvingas vänta brukar annars vara plågsamt när man är fiskesugen och längtar efter att komma fram. Hansnes Havfiske består av en större byggnad med flera fina nyrenoverade lägenheter i olika storlekar, men det finns också ett antal hotellrum att hyra. Sedan vårt förra besök har de också utökat campen med ytterligare ett hus vid småbåtshamnen. Båtarna ligger förankrade vid flytbryggan precis nedanför campen. I anslutning till flytbryggan har de också byggt ett fint renshus med rinnande vatten. Hansnes Havfiske har valt att satsa på stora fina 21 fots Arvorbåtar med 115 hk inombordsmotorer, det är robusta båtar med gott om utrymme. Båtarna har styrhytt vilket är riktigt skönt att ha de dagar som vädret är tufft och blåsigt.
Fina torskar och flundror
Det var tre väldigt fiskesugna gubbar som gav sig ut på havet den första morgonen. Det här året har verkligen fått oss att inse betydelsen av våra norgeresor. Resorna är en paus i tillvaron och det är alltid ett äventyr där man får njuta av livet. Vi har tagit det som självklart att kunna åka iväg när vi vill, men det här året har lärt oss att inte ta detta för givet. Troligen kommer den insikten göra att vi njuter ännu mer av framtida resor.
Första dagen så var planen att bege oss österut och fiska runt Karlsöya. Men första stoppet gjorde vi redan på Fauskenesgrunnen vid öppningen av Langsundet, där säkrade vi snabbt dagens middag. Även dagens första flundrakontakt hade vi på detta grund, då en liten flundra följde efter en haspelfiskad Savage Gear Sandeal ända upp till båtkanten. Detta upprepade sig ytterligare en gång i Karlsöysundet, så flundrorna var nyfikna men utan att hugga.
Nästa stopp var Korsnesgrunnen som ligger vid Karlsöyas östra spets. Grundet har en riktigt fin tydlig 20 metersplatå som sedan stupar ner mot större djup så på förhand såg platsen riktigt het ut. Platsen levererade redan i första driften då Micke lyckades lura upp en riktigt fin 118 cm flundra! Det fanns också en del huggvillig torsk som kalasade på betesfisken som fanns på grundet. Ytterligare en nyfiken flundra följde med in till båtkanten innan vi valde att styra lite längre ut. Området mellan Vannöya, Arnöya, Lyngen och Karslöya bildar nästan ett innanhav, ett område med djup ner till under 400 meter som varvas med en del riktigt intressanta grundtoppar. Ryktena säger att det skall vara fint fiske efter både stor torsk och stor sej i detta område. Vi fiskade en hel del på kanterna runt Brosmebakkgrunn och vi hade ett riktigt fint torskfiske i det området med många fina matfiskar. Vi fångade också ytterligare en fin flundra innan vi nöjda avslutade dagen och styrde mot hamn efter att ha fått fiska av oss den värsta fiskeabstinensen.
Tappad storflundra
Den andra dagen valde vi att köra raka spåret tillbaka till Korsnesgrunnen. Efter en kort stunds fiskande dök plötsligt flötmetet som var agnat med hel sej och linan lämnade långsamt rullen. Men det var tvärstopp så vi antog att det var bottennapp som det kan bli ibland då man är ouppmärksam och driver in på grundare vatten, ett flertal gånger har vi blivit lurade på detta sätt. Men så plötsligt la bottennappet i överväxeln och linan sprutade ur en tjutande plågad rulle. Vi blev överrumplade och hann dessvärre inte med att starta båten och köra efter innan fisken rusade ner för djupkanten med ett oundvikligt linbrott som följd. Det var riktigt surt och snopet att minsta en fin fisk på det sättet. Dagen bjöd på ett helt underbart väder med sol och stilla hav. Men det var så pass stilla att drifterna blev långsamma och försvårade fisket. Vi fick ytterligare ett gäng fina torskar vid Brosmebakkgrunn, Stefan fick en riktigt lång torsk på 120 cm, men den var i smalaste laget och vägde bara in på knappa 15 kilo. För några år sedan när vi besökte Vannöya så fiskade vi på grunden utanför Fakken, där var flundrafisket riktigt fint med en 50 kilosflundra i topp! Så det var lockande att testa det området även under denna resa, så vi sökte oss norrut med riktning åt det hållet, men halvvägs dit så möttes vi av en riktigt märklig vindgräns. Vi lämnade ett spegelblankt hav och på bara några hundra meter blev havet riktigt otrevligt och skummade vitt. Det kanske finns en anledning till att det är en stor vindkraftspark på Vannöya precis i detta område. Så vi beslutade oss att återvända till det spegelblanka havet och fick njuta av en riktigt fin höstkväll innan vi vid mörkrets inbrott nöjda återvände till hamn.
Ytjagande flundra
Den tredje och sista dagen valde vi att styra färden mot Helgöya. Vi fiskade på en rad intressanta positioner men fisket var långsammare denna dag. Återigen var det snarare sommar än höst och vi var av helt avsaknad av vind. Under dagen fick vi en och annan mattorsk och tillslut lurade vi också upp en flundra uppe vid Dåfjordtaren. Uppe vi Lenangstaren fick vi vara med om något vi aldrig sett förut. Vi hörde plötsligt hur det plaskade och välvde en bit bakom båten och vi ser konturen av en bekant stjärt daska till i ytan. Vi tittar på varandra och vi är rörande överens, det var en ”Hälle”. Vi har ju hört om iakttagelser då man sett hälleflundra jaga ända uppe i ytan så det var kul att vi också fick vara med och uppleva detta.
Vi hade verkligen en härlig resa till Hansnes Havfiske, vi fick njuta av några riktigt fina höstdagar med fint fiske. Ett besök vid Hansnes Havfiske passar lika bra för de erfarna sportfiskarna som nybörjare och familjer eller kompisgäng och kan varmt rekommenderas.
Läs mer och boka din resa på: Hansnes Havfiske >>