Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Grytøy Havfiske – i storflundrornas revir!

2019 är första säsongen för den nya fiskecampen ”Grytøy Havfiske”, det är ett riktigt bra tillskott till Din turs andra mycket populära camper i samma område.

Som namnet antyder ligger campen på ön Grytøya vilket bara är en kort färjeöverfart från Harstad som är ett samhälle med ca 25 000 innevånare. Färjan går väldigt ofta så resan till Grytøya är mindre komplicerad än till andra öar där färjan går mer sällan.

Vi besökte Grytøy under tre fiskedagar i månadsskiftet maj/juni och vi var den andra gruppen som besökte den alldeles nyöppnade campen. Grytøya Havfiske är en mindre fiskecamp med en boenhet. Det är ett litet hus som ligger vackert till precis nere vid strandkanten alldeles vid färjeläget på ön och med det fiskrika Toppsundet precis utanför stugdörren. Huset har två sovrum med sängplats för fyra personer och är fullt utrustad med alla tänkbara bekvämligheter.

Vid flytbryggan precis nedanför huset ligger en mycket fin aluminiumbåt, en Kassböll 660 med 115 hk motor, den är utrustad med bra elektronik ett ekolod/kartplotter med riktigt stor pekskärm vilket är högre standard än på många andra camper. Båten är också utrustad med vattenpump så att man kan skölja av båten med vattenslang när man är ute på havet vilket underlättar att hålla båten ren.

På husets nedre plan finns ett fint rensrum med rinnande vatten och frysbox och där finns också plats att hänga upp blöta flytoveraller på tork. I och med att det bara är ett hus på campen så har man allt för sig själv, det är ingen risk för köer vid rensbordet och man behöver inte ta hänsyn till andra gäster vilket kan vara skönt! Det kommer också att byggas en rensplats på bryggan utomhus så att man kan stå ute och ta hand om fisken då vädret är fint.

Hälleflundror i rekordformat

Andfjorden är känt för sitt fina bestånd av stor hälleflundra. Det har spöfångats hälleflundra på över 200 kilo i området kring Andfjorden och campägaren berättade att alldeles nyligen levererade en yrkesfiskare en flundra på 220 kilo till grannön. Får några år sedan fiskade vi i detta område och hade då ett fint hälleflundrafiske i området kring Grytøyvaer. Bland hade vi en minnesvärd upplevelse då vi dubbeldrillade två fina flundror kring grundtopparna Medbåen och Innerbåen. Så det var självklart att dessa positioner lockade oss även denna gång. Men denna gång hade vi inte turen med oss på dessa positioner utan det närmsta vi kom var att flötet dök då en flundra smakade på en agnad sej. Däremot så var grundtopparna utanför Grytøyvaer mer generösa och lämnade ifrån sig ett par flundror under vår resa. Det är ett fint område med många grundtoppar där det regelbundet fångas flundror i fint format.

För den mer äventyrlige fiskaren finns exotiska positioner som Steine och Steinavaer långt ut i Andfjorden inom räckhåll. Men man behöver inte åka långt ifrån Grytøy Havfiske utan fisket börjar i Toppsundet precis utanför bryggan. De första besökarna på campen hade fått en 30 kilos flundra i Toppsundet bara ett stenkast från campen. Det fångas också gott om havskatt i sunden och på sommaren kommer också storsejen in i fjordarna.

Fiske på djupet

Det är många stora djup kring Grytøya så det är en ypperlig utgångspunkt för den som vill fiska på djupet. Det fångas en hel del fin uer i närområdet och i den närbelägna djupa Vågsfjorden så har det också sportfiskats Håkjärring med gott resultat. Ifjol så spöfångades det en megastor haj som enligt längdtabellen uppskattades väga över ett ton! Under vår resa fick vi inte chansen att fiska på större djup på grund av att vinden gjorde driften allt för snabb.

Mycket bra flundrafiske

Vi hade lite otur med vädret under vår vistelse då en envis blåst gjorde att vi inte effektivt kunde fiska något annat än hälleflundra på grunda bottnar då driften gjorde att fisket på lite djupare vatten blev svårt. Vi fick främst torsk som bifångst vid hälleflundrafisket så vår resa ger inte någon rättvis bild av fisket efter andra arter än hälleflundra. Men hälleflundrafisket var desto bättre med ett 10-tal fångade flundror under vår korta vistelse. Vi fick någon flundra på flötmete och även en på haspelutrustning men den effektivaste metoden denna gång var aktivt fiskad jigg flundrorna högg ofta i mellanvattnet.

Vi fiskade ”Grytøya-runt” och fick hälleflundra på många olika positioner. Förutom utanför Grytøyvaer även kring Froholman och i Kvensundet. Det området vi lyckades bäst i under vår resa var på de grunda sandbottnarna i och omkring det helt väderskyddade Sandsöysundet. Det var också där som resans största flundra på 137 cm fångades på en Cutbait Herring Green Glow. Vi har för vana att återutsätta alla flundror över 130 cm och i vanlig ordning så säkrade vi flundran vid båtkanten. Men när jiggen skulle tas lös, kunde vi inte se någon sådan? Fiskelinan gick rätt ner i flundrans svalg och vi såg inte ens jiggen. Så vi fick göra ett undantag och låta denna flundra bli mat även om den var i största laget. På rensbordet opererade vi ut jiggen som låg ända nere i matsäcken där den delade plats med en liten havskatt!! Så det var uppenbarligen en riktigt glupsk flundra som inte kunnat motstå frestelsen av en självlysande jigg.

Det var med en positiv känsla vi avslutade fisket den sista dagen och en vecka efter hemkomst fick vi rapporter om att det spöfångats två hälleflundror på strax under två meter ute i Andfjorden. Så vi återkommer gärna till detta område igen. Vi kan varmt rekommendera ett besök på Grytøya, vill ni ha chansen att besöka denna spännande destination gäller det att boka i god tid då platserna är begränsade.

 

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Grytøy Havfiske ››