Målet för årets höstresa var fiskecampen Loppa Haugen i den lilla byn Sør-Tverrfjord i ett område väster om Alta i ett område som kallas ”Loppa”.
Sør-Tverrfjord ligger på fastlandet men det finns ingen fast vägförbindelse dit utan man måste ta färjan från Öksfjord och efter en två timmars båtfärd anländer man hamnen i Syd Tverfjord. Vi har fiskat i detta vackra och glest befolkade område två gånger tidigare. Första bekantskapen med Loppa gjordes för några år sedan då vi besökte Öksfjord och något år senare hade vi förmånen att få återkomma då vi gjorde ett besök vid Sandland Brygge. Det var två riktigt bra resor trots att vädret under dessa resor inte var helt optimalt. Första resan rivstartade med elva hälleflundror på första fiskepasset och på andra resan fiskade vi bara fem minuter innan första flundran låg i båten och som sedan följdes av många fler. Så det var med högt uppskruvade förväntningar som vi sista helgen i september återigen styrde kosan mot Loppa.
Campägaren Jan Harald Thomassen är uppvuxen i Sør-Tverrfjord men har bott i södra Norge i större delen av sitt liv. Han är nu pensionär och har då flyttat tillbaka till byn och har valt att satsa på fisketurism. Loppa Haugen är ingen stor fiskecamp, utan består i nuläget av ett större hus som tidigare varit en förskola. Huset har iordningsställts för fisketurister och ett sällskap på upp till åtta personer har gott om utrymme i huset. Huset ligger ett par hundra meter upp efter fjällsidan med en fantastisk utsikt över fjorden. Båten, en 19 fots Kvaernö med 50 hk motor, ligger förtöjd vid en flytbrygga, rakt nedanför huset. Vid båtplatsen finns det en liten butik, men öppettiderna är begränsade så det gäller att planera inköpen om man behöver inhandla något. Vid butiken finns också bensinpumpen som tar betalkort, så den är öppen dygnet runt, vilket är ett stort plus! Till kommande säsong kommer ett renshus att byggas direkt på flytbryggan och i en byggnad bredvid flytbryggan kommer frysmöjligheter och förvaring för fiskeutrustning och flytoveraller finnas. Allt för att göra det så bekvämt som möjligt för gästerna. Det finns också planer på att utvidga campen med ytterligare boenheter och båtar.
Åter till paradisgrunn
Vår favoritposition i området är ett hotspot öster om Silda. Det är en ”undervattenrygg” som sträcker sig ungefär två kilometer ut från Silda i höjd med Ivervaer. Ryggen är ca 30 meter djup och det stupar brant ner till nästan 400 meters djup. På ett vanligt sjökort så ser denna plats inte alls märkvärdigt ut, men på ett detaljerat sjökort ser man positionens potential. Ett grund med närheten till stora 300-400 meters djup känns helt rätt. På denna position har vi fått många stora torskar där de största varit över 20 kg, även havskatter finns på positionen med framförallt så är den en plats där det finns gott om hälleflundror. Vad vi vet har hälleflundror upp till 222 cm fångats på den här sidan av Silda så de riktigt stora finns i området. Positionen saknar namn på sjökortet så under vår första resa kallade vi den internt för Paradisgrunn vilket vi också skrivit om i tidigare reportage. När vi frågade Jan på Loppa Haugen om lite fisketips så nämnde han detta område och på frågan om vad position enheter så blev svaret att fisketuristerna kallar den ”Paradisgrunn”, så tydligen har vårt namn på positionen fått spridning i sportfiskekretsar. Jan tipsade också om Sloppegrunnen som ligger tvärs över fjorden bara några minuters båtfärd från campen, där det fångats flundra på upp till 80 kilo och Jan nämnde också att storsejen också brukar hålla till i det området.
Stor Uer
Naturligtvis lockade Paradisgrunn oss även denna resa och positionen släppte ifrån sig både fina torskar och hälleflundra även denna gång, men vi hade högt ställda förväntningar och fisket på positionen var inte lika bra som vid tidigare besök. Vi hade ett helt sagolikt väder, en klarblå himmel och spegelblankt hav inbjöd till att testa djuphavsfiske utanför grundet. På drygt 300 meters djup kom det upp kungsfisk i bättre storlek med en topp på 3,5 kilo! Så det verkar med andra ord finnas fisk i fin storlek av de flesta arter runt Paradisgrunn. Under denna dag hade vi sällskap av en massa tumlare som simmande och lekte runt båten, en hungrig havsörn flög omvägen ut från Silda för att hämta upp en liten lubb som låg i ytan och en vikval passerade ute i djupet. Allt utspelade sig på ett spegelblankt hav under en klarblå himmel och med färgsprakande fjällsidor i bakgrunden, det var en naturupplevelse av högsta klass!
Öster om Silda ligger en stor grundplatå. Under vårt första besök i området, hittade vi en liten ”grop” på denna stora platå, där vi under ett fiskepass fick en rad hälleflundror. Vi hade både dubbeldrillning och trippeldrillning av hälleflundra vid det besöket. Dessvärre syns inte den gropen på sjökortet och koordinaterna noterades aldrig så den exakta positionen vet vi inte. Det är en stor platå men det verkar finnas en hel del flundror på platån och den lämnade ifrån sig en 118 centimeters flundra denna gång.
Vid vårt andra besök i området hade vi ett riktigt roligt flundrafiske i Marholmsundet. Det är det grunda sundet som ligger mellan Marholmen och fastlandet. Där ”kikmetade” vi hälleflundror upp till dryga 20 kg, det var riktigt kul att kunna se huggen. Men denna gång var de mer svårflörtade och det blev bara ett par flundrakontakter och en liten flundra fick syna ytan. Ytterligare ett sund i området som håller hälleflundra är innersundet vid Maröya bara några minuters båtfärd från campen, där har flera flundror i 40-50 kilosklassen fångats.
Fjord full med fisk!
Då vädret var bra de första dagarna koncentrerade vi fisket längre ut till havs men när vi var på hemväg den andra dagen såg vi att det låg väldigt mycket fågel utanför Bergsfjord så vi gjorde ett nedsläpp där. Det visade sig vara väldigt mycket fisk i fjorden och på en kort stund innan mörkningen landande vi många fina torskar. Det fanns även gott om makrill i fjorden och trots att vi fiskade ”Silda-runt” den dagen hittade vi dagens bästa fiske bara några minuters båtfärd från hamn.
Tredje dagen var vädret sämre med nederbörd och friska vindar. Vi fick därför fiska inne i fjorden, något som visade sig bli en riktigt positiv överraskning. När vi fiskade på Sloppegrunn, och gled av toppen och ut på djupare vatten hittade vi igen sej av riktigt fin storlek. Vi ”tokvevade” upp våra beten genom vattenlagren för att attrahera sejarna och de högg brutalt och gjorde verkligen sitt bästa att slita spöna ur händerna på oss. Sejarna stod överallt i vattnet från 60 meters djup och nästan upp till ytan. Under några timmars fiske driftade vi tre kilometer in i Langfjorden och det var konstant spöböj. Det verkade som om koncentrationen av fisk bara blev tätare ju längre in i fjorden vi kom. Trots att fisket var på topp så avslutade vi nöjda dagen. En sådan mängd med stor fisk har vi bara upplevt under skreifisket på våren. Vilket fiske Loppa bjuder på bara minuter med båt från campen!
När vi berättade för Jan om det fina fisket i fjorden lät han inte alls förvånad. Utan svarade bara att ”jag sa ju att ni skulle fiska där”. Det där med att ”gå över ån” kändes som ett passande uttryck denna resa. Ofta vill man fiska på positioner långt ut, men det är inte alltid man behöver åka långt för att hitta ett riktigt fint fiske.
Sötvattensfiske
Loppa Haugen ligger i ett fantastiskt område med många möjligheter. Att havsfisket är bra vittnar många besökare om. Men för den som också är intresserad av sötvattensfiske finns också mycket att utforska. Jan berättar om att det går mycket lax, öring och havsröding i de små älvarna i området. I vattendraget som rinner strax bakom huset är det tidvis ett riktigt fint fiske efter dessa arter. Det finns också en hel del tjärnar med både öring och röding i området. Så för den som inte är helt insnöad på havsfisket utan kan tänka sig att packa med sig lättare fiskegrejer kan nog få sig en positiv överraskning.
Loppa bjuder inte bara på ett väldigt högklassigt fiske utan är också ett område med fullt med naturupplevelser, vi hoppas att det inte skall dröja allt för länge innan vi kan återvända till Loppa igen.
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Loppa Haugen ››