Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Mefjord 2011

Stortorskfiske vid Mefjord Brygge!

Skreifisket förra våren var något utöver det vanliga. Så många torskar över 30 kilo som spöfångades i Norge ifjol har det nog aldrig fångats tidigare. Även denna vår är det fullt med stor torsk som kommit ner från Barents hav. Vädret i år har varit sämre än på många år, så det har varit tufft för sportfiskarna att komma ut på havet och tampas med de stora torskarna.

Trots att fiskedagarna i år har varit betydligt färre än ifjol har det fångats många stora torskar över 30 kilo även denna säsong. Det fiske som vi hade turen att få uppleva vid vårt besök vid Mefjord Brygge under påskhelgen ifjol med en 29 kilos och 35 kilos torsk i topp är kanske något man bara får uppleva en gång i livet. Men man har ju alltid höga förhoppningar om att få uppleva fint fiske när man åker till Norge. Vi har besökt Mefjord Brygge fem vårar i rad, men i år såg det inte ut som om det skulle bli någon resa till Senja. Men i sista stund öppnades en möjlighet att åka och de första dagarna i april kunde vi klämma in tre spännande fiskedagar på de fantastiska stortorskgrunden utanför Mefjord. Medresenärer på denna resa var Mikael och Andreas från Luleå med den klara målsättningen att sätta nya personbästa och med förhoppningar om torskar över 20 kilo! För egen del var målet att återta båtrekordet, kanske inte en helt realistisk målsättning då fjolårets 35 kilostorsk är riktigt svårslagen.

JiggfiskeFiska med jigg
Vi anlände till Mefjord tidig morgon och då vädret var bra valde vi att hoppa över sömnen och åka ut på havet på en gång istället. En snabb titt i rensrummet avslöjade att kvällsfisket varit på topp, där fanns massor med stora torskar där den största var i 30 kilo klassen. Fiskesuget blev inte mindre av att se dessa enorma fiskar. Ute på skreigrunnen var det redan full aktivitet och ett trettiotal yrkesfiskare var redan på plats och fiskade i området norr om skreigrunndjupet. Vi har ofta besökt Mefjord under påskhelgen och då brukar det vara färre båtar i området eftersom yrkesfiskarna har påskledigt, men i år så var vi på besök mitt i en arbetsvecka och det var därför fler båtar och garn i området än under påskresorna. Det går inte att ta miste om var man skall fiska, alla båtar ligger inom ett några kvadratkilometer stort område. Det är i detta område som skreien samlas. Vi hade laddat upp med jiggar i mängd, bland annat många nya Cutbait Herrings i flera olika färger och även Mieko Predator skulle testas. Det är inte ovanligt att man mister några jiggar i garnen under en resa. Garnen ligger kors och tvärs i detta område och garnen kan vara flera hundra meter långa så det är inte så lätt att lista ut hur de ligger. Fiskar man för nära botten är det lätt att man fastnar men ett tips är att alltid fiska minst tio meter ovanför botten då är chansen mindre att fastna i garnen och samtidigt så står ofta de största torskarna högt upp i vattnet.

Andreas med stortorskÅter på stortorskgrunden
Det är alltid en underbar känsla första gången man skickar ner jiggen i djupet. Morgonfisket första dagen var givande och det tog som vanligt inte lång stund innan stortorskarna fick syna ytan. Det är lätt att bli ”fartblind” när fisket är så här bra. Torskar på tio kilo börjar snabbt kännas små och fisket kan i perioder kännas trögt trots att man fångar fiskar på både tio och femton kilo med jämna mellanrum. Man får påminna sig om att det ”tröga” fisket normalt hade varit ett riktigt bra resultat. Trots att det finns så mycket stor fisk i området så gäller det att fiska på rätt sätt för att lyckas få dem på kroken. Vi har vid flera tillfällen observerat andra besökare, ofta från öststaterna som fiskar på samma ställen som vi men med små pilkar och små upphängare och ibland också med lättare utrustning. De får naturligtvis massor med fisk och kommer in till hamn med lådorna fulla med fisk. Men merparten av fisken är i storleksklassen under fem kilo och men de fångar också någon enstaka stor torsk. Under vår vistelse fick vi kanske en handfull torskar under fem kilo. Den stora skillnaden är att vi fiskar med shadjiggar vilket gör att vi effektivt sorterar bort de minsta fiskarna. Första dagen lyckades vi inte hitta igen de allra största torskarna. Vi fick många över 10 kilo, men ingen av dem passerade 20 kilosträcket!

David med kvällsfångstMakalöst torskrace
Andra dagen klev vi återigen upp i ottan och det visade sig även denna dag att det tidiga morgonfisket var bra. Det var samma tempo som tidigare och Mikael var den första att uppfylla sin målsättning med resan då han fick en torsk som precis passerade 20 kilo. Precis som under första dagen så minskade aktiviteten ju längre dagen gick, så vi beslutade oss att ta en liten paus i hamn och köra ett kort kvällspass istället. Det beslutet skulle visa sig vara lyckat. Vi startade kvällspasset vid 17 tiden och i början var fisket trögt, vi jagade omkring och ledade med ekolodet och försökte hitta fisken men den var konstigt nog som bortblåst. Men plötsligt så började måsarna att röra på sig och visade intresse för något i ytan och på ekolodet såg vi att det var ett småfiskstim bara några meter under båten. Andreas lyckades med konststycket att få en liten lodda på jigg. Det var alltså ett loddastim som var på ingående och i dess släptåg följde ett stortorskstim utan dess like. Plötsligt visade ekolodet fisk från 12 meter och ner till botten och torskarna högg på våra jiggar frenetiskt. Känslan var som att försöka släppa en liten pilk genom ett småsejstim, det går inte att komma ner utan att få en fisk på kroken.

Dalman med stortorsk Skillnaden nu var att nästan all fisk var över 10 kilo och många mellan 15-20 kilo och de största vägde över 20 kilo! Vi drev närmare en kilometer med stortorskstimmet under båten och konstant böjda spön. Under en och en halv timme fick vi vara med om ett torskrace som vi aldrig upplevt tidigare. Dessvärre blir det mörkt denna årstid och vi var tyvärr tvungna att avbryta fisket när det var som bäst, men vi var riktigt nöjda ändå. Naturligtvis återutsatte vi fiskarna, det var bara de två största 24,3 kilo och 25 kilo som fick följa med till land. 25 kilostorsken föll för en Cutbait Herring, Orange Pearl Popeye. Med sin torsk på 24,3 kg hade också Andreas uppfyllt sin målsättning med resan.

25 kilos i sista nedsläpp
Tredje dagens fiske fortsatte i samma stil som tidigare. Tydligt är att morgonfisket är bra, som vanligt kom många fina torskar upp och största torsken under förmiddagspasset vägde 19 kg. Vi hoppades naturligtvis på att få en repris på gårdagskvällens torskrace även denna kväll, men det kom ingen tydlig huggperiod. Men då huggperioden startade så plötsligt förra kvällen kämpade vi ändå in i det sista och för Mikael gav det resultat. I resans sista nedsläpp hugger en riktig stortorsk på hans blåvita Mieko Predator. Torsken vägde hela 25,4 kilo och blev resans största fisk, en lyckad avslutning på en lyckad resa!

Vi kan även i år konstatera att havet utanför Mefjord Brygge är ett riktigt stortorskeldorado. Det går ju aldrig att lämna någon garanti att man skall få 20 kilostorskar, men faktum är att vi aldrig missat 20 kilosgränsen då vi varit i Mefjord och kommit ut på skreigrunnen. Även om det inte är någon garanti så är det i alla fall ett bevis för att oddsen för att få en 20 kilostorsk är mycket goda om man besöker Mefjord under det tidiga vårfisket. Båtrekordet på 35 kilo står sig fortfarande men det finns större torskar i området. Campägaren Tommy berättade att för bara några dagar sedan fångade en äldre fritidsfiskare en riktig monstertorsk på över 40 kilo på svenskepilk. De stora finns där ute, vi kommer tillbaka och gör ett försök att ta dem nästa år igen…

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.