Vi gör för det mesta reportageresor till nya fiskecamper och det är sällan vi har tid och möjlighet att besöka samma plats flera gånger. För två år sedan besökte vi den då nyöppnade fiskecampen Varanger Brygge och den här hösten öppnades en möjlighet att komma tillbaka igen till denna spännande plats.
Varanger Brygge ligger i Bugöynes en liten vacker by som är beläget på en udde på sydsidan av den stora och djupa Varangerfjorden. Den väldiga Varangerfjorden ligger i Norges nordöstra hörn alldeles vid den norsk-ryska gränsen. Byn Bugöynes, eller ”lilla Finland” som den ibland kallas har en intressant historia. Uttrycket har sitt ursprung i att Bugöynes uppstod då människor från norra Finland under 1800-talet flydde svält och fattigdom och bosatte sig på platsen. Byn har genom över ett århundrade behållit sin finska identitet och det pratas fortfarande finska i byn. Trots att det inte är fler än 200 bofasta finns det både restaurang och matvarubutik vilket är en stor fördel då man som besökare både kan unna sig ett restaurangbesök och handla matvaror på plats.
Varanger Brygge öppnade under 2021 och vi besökte då campen under några dagar i september. Varanger Brygge ägs och har byggts upp av Pål Haldorsen som är född och uppvuxen i Bugöynes. Pål ägnar nu all sin tid till att utveckla turistverksamheten i Bugöynes, där fisketurism är en del av detta. Han har renoverat några hus i byn som håller hög och modern standard och dessa hyrs nu ut till turister, så som besökare bor man integrerat mitt i den lilla byn. Pål har ett tydligt mål att bedriva verksamheten på ett miljöriktigt och hållbart sätt och önskar att verksamheten också skall bidra till att hålla sin hembygd levande. När vi besökte Varanger Brygge för två år sedan var verksamheten nystartad och under utveckling och det har verkligen hänt mycket sedan dess. Pål har byggt ett stort servicehus nere vid hamnen där han kommer ha en reception och där finns ett stort rensrum och torkrum för flytoverallerna.
Han har också investerat i en stor flytbrygga där nu fyra nya aluminiumbåtar ligger. Det är två Kassböll 660 med 150 hk motor samt två lite mindre 560 med 80 hk motor. Båtarna har naturligtvis kartplotter och ekolod. Pål har verkligen förstått vad som värdesätts av sportfisketurister och utrustat båtarna med kveitekrok, huggkrokar och vattenpump med vattenslang för att lätt kunna hålla rent i båtarna under fiskedagen. Han har också specialbeställt ett bord längst bak i båten där man rensa fisken redan på havet. Det skall erkännas att vi var lite skeptiska till detta, men efter att ha testat att rensa fisken i båten så måste man säga att vi är mycket positivt överraskade. Under ett tolvtimmars fiskepass är det ju ofta perioder då havet är helt dött, att då passa på att göra bort en del av rensningen vid dessa tidpunkter och samtidigt som man har ett mete ute som fiskar passivt är ju inte så dumt. Då slipper man ju ha allt jobb framför sig när man kommer in till hamn och man kan vara ute på havet någon extra timme istället. Båtarna har dessutom väldigt bra belysning så att man kunde även rensa fisk när det börjat mörkna.
Fyra timmar från Oslo
Bugöynes kan kännas långt bort och väldigt avlägset, men kommunikationerna är förvånansvärt bra. Kirkenes har dagliga direktflyg till Oslo och från flygplatsen är det bara en dryg timmes transfer till Bugöynes. Så Bugöynes ligger inte längre bort än ungefär fyra timmars resa från Oslo. För dig som kommer med bil är det inte mer än 72 mil från exempelvis Luleå vilket inte är längre än till många andra fiskecamper i Troms och Finnmark. Sammanfattningsvis ligger Bugöynes trots allt närmare än man kan tro.
Stora flundror
Det är konstaterat att det finns enorma flundror i Varangerfjorden då det inte är ovanligt att yrkesfiskarna får exemplar över 200 kilo. Några riktigt så stora fiskar har inte besökarna vid Varanger Brygge fått upp ännu, men det är flera rapporter om fiskar som sportfiskarna har krokat i och fått kämpa med under lång tid men där fisken gått vinnande ur striden. Sedan vårt förra besök har Pål samlat på sig mycket information om olika fiskepositioner som han generöst delade med sig av. Det är mycket värdefullt att få sådana tips när man kommer till en ny plats. Vid vårt förra besök fick vi en flundra på 132 cm vid Lausklubben en bit in i fjorden. Under den här resan hade vi förhoppningen att få besöka sandflaket vid Ekkeröya, den platsen trodde vi mycket på men vädret var inte tillräckligt bra vid vår förra resa. Det har visat sig att denna plats är riktigt bra, den har besökts flitigt av gästerna vid Varanger Brygge och strax innan vår ankomst så hade det fångats en flundra på 155 cm på denna plats. Den här gången fick vi chansen att fiska på denna position trots att det var en rätt blåsig dag. En bit in på sandflaket krokade Micke i en riktigt kämpaglad flundra och det blev en riktigt cirkus i en väldigt stökig sjö. Det var bara 18 meter djupt och flundran drog iväg i några galna rusningar så vi fick följa efter med båten. Efter att ha snurrat några varv med båten kom en flundra på ca 135 cm upp till båtkanten. Det oroliga havet gjorde både mätning och fotande svårt.
Vi fiskade också flundra på den södra sidan om Varangerfjorden och lyckades få en mindre flundra öster om Kimöya. Det finns väldigt många intressanta positioner att testa och att vara välbekant med området är en stor fördel, det visade sig inte minst under vår sista fiskedag då vi fick leta efter flundrorna medan vi fick rapporter om att två lokala sportfiskare som fiskade lite längre österut lyckats klart bättre och fick tre flundror mellan 26 och 52 kilo! Det finns mängder med positioner och att ha lokalkännedomen är en stor fördel.
Varierat fiske
På norra sidan av Varangerfjorden utanför Vadsö ligger Kibygrunn. Där hade vi ett överraskande fint torskfiske under vår förra resa. Där fick vi många torskar med fin medelvikt. Den här gången så stannade vi till vid Kibygrunn samma dag som vi besökte Ekkeröy och driften var då allt för snabb för att det skulle gå att fiska på denna plats denna gång. Det bästa torskfisket under den här resan hade vi på djupbranterna vid Kjööygrunn samt på Kimgrunn. Vi gjorde också några korta djupsläpp när vädret tillät och det gick fort att få några kungsfiskar. Det som också lockar med att fiska på djupet i det här området är också att det finns fläckig havskatt, vilket vore en dröm att lyckas fånga. Under vår förra resa fick vi förmånen att på nära håll betrakta en familj med späckhuggare som under en lång stund uppehöll sig i närheten av vår båt, det är riktigt vackra och majestätiska djur och en fantastisk naturupplevelse att få se dem. Även på den här resan fick vi se val samt en mängd tumlare, vid ett tillfälle var det uppskattningsvis ett 100 tal tumlare som hoppade och simmade kring båten. Så många tumlare på en och samma gång har vi aldrig sett tidigare.
Utöver havsfisket så finns det många insjöar i närheten där man kan fiska röding och öring och Pål kan också hjälpa till att anordna laxfiske. Så det finns verkligen mycket att uppleva. Varangerfjorden är helt klart ett mycket spännande område för sportfiske mycket återstår att utforska i detta område så Varanger Brygge är väl värt att besöka mer än en gång.