Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Risöyhamn Sjöhus – en fiskecamp med alla rätt!

Risöyhamn Sjöhus

Årets första reportageresa var egentligen inplanerad att genomföras för två år sedan men coronapandemin kom emellan och först nu i slutet av april 2022 kunde vi genomföra den efterlängtade resan till Risöyhamn Sjöhus.

Risöyhamn SjöhusRisöyhamn Sjöhus är en helt ny fiskecamp som stod färdig 2020, som namnet antyder så ligger fiskecampen i Risöyhamn, ett litet fiskeläge med ca 200 innevånare på sydöstra delen av Andöya. Fiskecampen ligger vid Risöyrännan som är en ca 5 kilometer lång uppmuddrad kanal som förbinder Andfjorden med Vesterålen. Med Risöyhamn som utgångspunkt är det möjligt att fiska både i den stora Andfjorden i öst och i fjordarna inomskärs i väst. För den mer äventyrlige så ligger storhavet i väst och området kring Anda fyr inte heller mer än en timmes båtfärd bort.

Vid ankomst till campen så togs vi emot av Marcus Dietze som är campmanager och fiskeguide. Marcus har jobbat som fiskeguide i området i flera år och har absolut full koll på fisket. Så vi fick många värdefulla tips och positioner. Det är ett väldigt stort plus att gästerna får tips och råd om fisket och fiskeplatser, den informationen är ofta något som saknas på många fiskecamper. Marcus berättade att campen har byggts upp med hjälp och råd från fiskeguider och det är något som verkligen märks.

Risöyhamn

Den bästa fiskecamp vi besökt

RisöyhamnDe tolv nybyggda moderna boenheterna ligger helt nere vid bryggan så det är väldigt kort avstånd till båtarna. Det finns två olika sorters båtar, 680 Kvaernö med 115 hästars motorer och tak över styrpulpeten eller den lite mindre 630 med 80 hk motor. Naturligtvis har båtarna utrustats med modern kartplotter och ekolod. I båtarna finns också andra användbara tillbehör som huggkrokar, kveitekrok och två stora fisklådor (utan hål) märkta med båtens nummer. Det finns också en sopkvast i varje båt så att man lätt kan hålla båten ren. Båtarna är även utrustad med ett ankare, vilket är en trygghet om något skulle gå snett. När man kommer i land finns rejäla vagnar som klarar av att transportera tunga fisklådor den korta sträckan upp till renshuset. På bryggan finns även flera vattenslangar, vilket gör det lätt att hålla båtarna rena. På bryggan har man också nyligen installerat en egen tankanläggning vilket gör det smidigt att tanka båtarna. Precis ovanför flytbryggorna ligger renshuset med långa rostfria bänkar, skärbrädor som är lätta att rengöra och många vattenslangar. Det finns till och med knivar och brynen och förkläden att låna. De har också några dörrmattor, sådana där i plast som man vanligtvis skrapar av undersidan av skorna med. Men i det här fallet lägger man dem på rensbordet och en hälleflundra på den. Då ligger flundran helt still, ni som någon gång fileat en flundra känner säkert igen hur slemmet gör att flundran brukar glida omkring och man har fullt upp att lyckas ha kvar den på rensbordet. En dörrmatta är ett trix som fungerar fenomenalt bra, flundran ligger helt still. Det finns också en elektronisk våg för att väga den fileade fisken så att man har koll på att man inte överskrider den lovliga utförselkvoten. Campen tillhandahåller även platsfilm att paketera fisken i. Fisken fryses in i frysskåp, där varje boenhet har ett eget skåp märkt med husets nummer. Man har också byggt ett särskilt torkrum för blöta kläder, en luftavfuktare i rummet gör att kläderna är snustorra på ett kick. Vi har under över 20 års tid besökt massor av riktigt bra fiskecamper i Norge men detta är den första fiskecamp vi besökt där vi kan säga att man gjort alla rätt. En camp när man verkligen förstått vad sportfiskare värdesätter, det är ibland bara små enkla detaljer men som gör stor skillnad. Vi är faktiskt lite smått imponerade!

Späckhuggare

Storsej på över 20 kilo!

StorsejDet närmsta området runt fiskecampen är väldigt grunt, så det gäller att hålla sig mellan de gröna och röda markeringarna när man styr genom Risöyrännan ut mot Andfjorden. När vi kom ut i Andfjorden den första morgonen välkomnades vi av en familj med späckhuggare. Det är en mycket trevlig naturupplevelse att få se dessa majestätiska djur. Men fiskesuget var på topp så vi hade inte ro att beskåda djuren någon längre stund innan vi styrde färden vidare norrut mot Myrflesan. Myrflesan är ett grund en bit ut i Andfjorden, där bildas det strömmar och där brukar det samlas mycket betesfisk. Där det finns bytefisk finns också de stora rovfiskarna och särskilt storsejen brukar finnas på denna plats. Under dagen fick vi uppleva ett riktigt sejrace med många fina sejar där den största vägde närmare 14 kilo! Vår teknik var att snabbt veva pilkar och jiggar upp genom vattenlagren för att locka sejarna till hugg, vilket visade sig vara rätta melodin.

Fin torskMarcus tipsade oss om att trolling med wobbler brukar vara väldigt effektivt för att locka de allra största sejarna till hugg. De har fått många riktigt stora sejar på denna teknik, de största exemplaren har varit på över 20 kilo! Vi har trollat med wobbler tidigare med gott resultat men av någon anledning har vi inte gjort det på många år, men kanske får vi börja packa ner några wobblers i fiskelådan igen under kommande resor. På många platser i Norge är fisket efter storsej säsongsbetonat, då de stora havssejarna kommer in närmare kusten under vissa delar av året. Men i Andfjorden kan man fiska storsej under hela fiskesäsongen, vilket inte är så vanligt och en klar fördel.

Havskatt på 16 kilo!

Micke med kattStörre delen av östra sidan av Andöya är väldigt långgrund, på vissa platser är det inte mer än någon meter djupt trots att man är över en kilometer från land. Så stora grundområden är ovanligt för att vara i norra Norge. I detta grundområde fångas det naturligtvis hälleflundror men det finns också gott om kattfisk. Vi testade och fick bara någon mindre katt, långt ifrån camprekordet som är på hela 16 kilo! Vi fiskade också hälleflundra första dagen men kom inte närmre än att en fisk klev av efter en kortare rusning. Det finns rikligt med stora djup i Andfjorden och på djupbranterna fångas det mycket uer, även exemplar i riktigt fin storlek, men vi testade inte djuphavsfisket på vår resa.

Flundror på över två meter!

David med flundraAndfjorden är också känt för att hysa väldigt stora hälleflundror, camprekordet är på över två meter men större flundror än så har fångats i fjorden. Vi har tidigare besökt Andfjorden men med utgångspunkt från andra fiskecamper och har då fått fina flundror utanför Grytöya. Området kring Vesterbåen, Medbåen och Mefjerdingen är heta positioner, här möts flera stora djuprännor som gör att vattnet ofta är strömt. Förutom hälleflundra samlas det ofta mycket stor sej runt dessa grundtoppar och på djupbranterna fångas det mycket uer. Den andra fiskedagen fokuserade vi helt på hälleflundra med förhoppning om att lura någon av Andfjordens giganter till hugg. Vi började fisket strax söder om Froholman och redan första driften gav två flundror, där den största mätte 118 cm, den föll för en sej agnad på en jiggskalle. Men efter den strålande inledningen på dagen så blev flundrorna riktigt svårflörtade, så Andfjordens riktiga giganter simmar vidare.

Fiskefångster vid Risöyhamn

En strålande dag på havet

Strålande väder på havetTredje och sista dagen bjöd på ett helt strålande väder, med lätta vindar och sol från klarblå himmel. Dagen bjöd på mixat fiske och vi kunde räkna in ytterligare en del fina sejar.
Under våra tre fiskedagar så hade vi tur att det var lätta vindar, så vi ägnade all fisketid i Andfjorden. Har man inte lika tur med vädret så kan man fiska mer väderskyddat i de mindre sunden och fjordarna västerut där det också finns många intressanta fiskeplatser. Har man riktigt tur med vädret och vill göra en långtur ut på storhavet är det en timmes båtfärd till fiskeplatserna vid Anda fyr. Där finns många heta positioner som levererat många fina fiskar! Nöjda avslutade vi sista dagens fiske på ett helt spegelblankt hav.

Vi är verkligen positivt överraskande av Risöyhamn Sjöhus, en camp som verkligen är skapad för oss sportfiskare!

Läs mer och boka din resa på: Risöyhamn Sjöhus >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.