Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Senja Havfiskesenter – på yttersidan av Senja

Senja har en speciell plats i våra hjärtan, denna Norges näst största ö med sitt mäktiga och skiftande landskap och de branta fjällen som stupar rätt ner i havet. Under de första åren i havsfiskekarriären var det Senja som vi besökte allra flitigast.

20160916_080119Senja ligger ca 25 mil norr om Narvik längst ut mot havsbandet och det är många fina minnen som vi bär med oss efter våra resor till ön.

Senja kan delas upp i ”yttersia” och ”innersia”, innersidan av Senja har ett plattare landskap med jordbruk och samhällen med handel och kommunikationer. Yttersidan är kargare med branta fjäll, storhavet rätt utanför och små fiskelägen inne i fjordarna. Det är yttersidan av ön som kan erbjuda det mest spännande fisket men även innersidan kan erbjuda ett bra fiske och risken att bli inblåst är betydligt mindre. Vi har vi har utgått ifrån många olika platser, allt ifrån Laukvik på norra delen, Steinfjord, Mefjord och Torsken på yttersidan till Flakkstadvåg i söder och Frovåg på insidan av ön. De flesta resorna har vi gjort under på våren då skreien samlas i enorma mängder på ”yttersia” och fisket kan då nästan vara för bra.

Men nu var det flera år sedan vi senast besökte Senja och det kändes därför riktigt roligt när vi blev inbjuda att besöka Senja Havfiskesenter. Senja Havsfiskesenter ligger på yttersidan i det lilla samhället Medby ungefär mitt på ön på yttersidan. Det var extra kul för oss eftersom det ligger precis i ett område där vi inte fiskat tidigare.

Campen

Satsning på nya båtar

Senja Havsfiskesenter är en större fiskecamp som består av sex stugor i Medby, och de har ytterligare två stora hus, ett ligger i Veidmann bara tvärs över fjorden och det andra huset ligger i den närbelägna Sifjorden. Campen satsar på fisketurismen och till nästa säsong uppgraderas anläggningen med nya fräscha båtar. På denna resa hade vi också med oss vårt andra team, så vi var några fler deltagare än vanligt på denna resa, så vi fiskade från två båtar och fick bo i huset i Veidmann. Det är ett stort rymligt hus med 12 sängplatser som ligger precis vid fjordkanten med rensplats under tak och flytbrygga precis runt husknuten. Det finns en stor solterrass utanför huset där det både finns grillplats, badtunna och bastu. Utanför Medbyfjorden så ligger öarna Örja och Holmenvaer, runt dessa öar finns det ett stort grundområde med sandbottnar och massor av positioner att utforska. Utanför öarna så breder den mäktiga Andfjorden ut sig med sina stora djup. För den som vill göra lite längre utflykter finns intressanta områden kring Storklakkan och Steinavaer långt ut i fjorden.

fiske_2

Hälleflundror i rekordformat

dsc04768Hälleflundran är oftast den mest eftertraktade fisken och den finns det gott om i området kring Andfjorden och fångsterna visar att det finns exemplar i absolut rekordstorlek. 2011 så fångades den hittills största hälleflundran som vi känner till i detta område. Det var Jörgen Wuhrmann som efter tre timmar kamp lyckades få upp en hälleflundra på hela 255 cm och 245 kilo. De var gäster i Sifjord men kom till Senja Havsfiskesenter för att väga fångsten. Denna fisk är relativt väldokumenterad, men då spöt gick av under fighten och flera personer fick hjälpas åt att landa fångsten är den inte godkänd i några rekordlistor. Även lite längre söderut vid Halvardsöyan har det fångats en enorm flundra. Det var för några år sedan som norrmannen Johnny Braata fick en flundra på hela 238 cm på en agnad sej på 120 meters djup.

fiske_1

Första fiskepasset inleddes med nedsläpp vid Törbåen söder om Örja, redan efter en halvtimmes fiske så fångades första flundran. Även andra dagen inledde Micke med en flundra på samma position, som vanligt så var det Cutbait Herring i färgen Real Herring som lockade till hugg. Det var en riktigt galen fisk som första gången den synade ytan bara tvärvände och bjöd på en 50 meters rusning ner till botten. Fisken mättes till 140 centimeter vid båtkanten och fick sedan simma tillbaka ner i djupet igen. Fångsten dokumenterades på film, och finns att se här:

Vi fick hälleflundra även på grundområdet utanför Örja, det är i detta område som campens gäster har fått de flesta flundrorna, den största hittills denna säsong vägde 96 kilo och fångades i detta område. Mefjordingen, som är en grundtopp mellan Senja och Örja var ytterligare en position som släppte ifrån sig hälleflundra under vår resa. Flesa är också en känd position för hälleflundra som ligger närmare campen.

Åter på Norddjupskallen

dsc04858Nordjupskallen är en grundtopp som ligger för sig själv en bit ut mot öppet hav. När vi var på besök i Torsken för många år sedan, så studerade vi den positionen på sjökortet och beslöt oss för att göra en utflykt dit. Då hade vi bara en mindre båt som varken hade ekolod eller kartplotter. Men med en handburen gps kunde vi ändå hitta igen positionen och fick då både hälleflundra och torsk på över 20 kilo! Efter det har vi aldrig haft möjligheten att återvända dit, men vi har fått rapporter från andra som besökt positionen att det ofta står mycket fisk i det området och hälleflundror på över 150 cm har också fångats där. På den är resan gjorde båt två en utstickare till denna position igen och blev belönade med en rad fina torskar upp till 14 kilo.

dsc04905Vi fiskade samtidigt på ett ”grund” mitt i Andfjorden där vi fångade en del fina mattorskar, där de största fiskarna med marginal tyngde vågen över 10 kilosstrecket. En position närmare campen som vi fiskade på var ”92-meterstoppen”, en rund liten topp som ligger strax nordöst om Flesa, där var torsken riktigt på taget en av kvällarna och attackerade snabbt småsejar som fastnat på våra krokar.

Rent generellt så var det enorma mängder betesfisk överallt området, nästan oavsett var vi stannade och testade så fanns det småsej och även en del makrill. Men för att hitta igen torsken fick vi fiska lite djupare denna gång, ofta mellan 90-120 meters djup. Storsej fångas också på djupkanterna ut mot Andfjorden.

Massor med uer

dsc04901När vi fiskade i området kring Mefjordingen kom tre båtar i full fart från Grunnfarnes och stannade ute på djupt vatten. Det var lokalt folk som fiskade en person från varje båt. Det syntes att de visste precis var de skulle fiska och när vi åkte närmare såg vi att de hissade upp pärlband med röda fiskar. De fick 4-5 fiskar i varje nedsläpp så vi riggade också om och fiskade på djupet. Även om vi inte hade samma effektivitet som norrmännen med sina många krokar och juksarullar, så fick vi en rad ”vackra” storögda fiskar. Det var inte några fiskar i rekordformat men de var i bra matstorlek. Campvärden berättade att djupområdet i Sifjorden som är över 300 meter djupt ständigt håller uer i lite bättre storlek, ofta fiskar i storlekar kring 50-60 cm. När vi fiskade längre ut i Andfjorden fick vi också uer som bifångst när vi fiskade annat, de högg till och med på både en ensam svenskepilk och speedpilk. Så det är tydligt att det finns gott om uer lite överallt i detta område.

img_0722

Återigen hade vi riktigt tur med vädret. Vi fiskade tre dagar i mitten av september, i strålande solsken, sprakande höstfärger och med en temperatur som normalt hör sommarmånaderna till. Det var ett riktigt trevligt återbesök till vårt kära Senja och vi hoppas att det inte går flera år innan vi får chansen att återkomma.

boende

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Senja Havfiskesenter ››

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.