Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Ifjol hade vi förmånen att få besöka Senja och den nyöppnade fiskecampen i Steinfjord. När vi återigen i år blev inbjudna att komma på besök var vi inte sena att tacka ja till den inbjudan.

Skreifisket utanför Senja är alltid lockande och efter en lång vinter brukar fiskesuget vara stort och skreifisket tidigt på säsongen kommer då ofta lämpligt. Fiskecampen i Steinfjord ägs numer av några Skellefteåbor som har storsatsat och renoverat campen. De har köpt in nya moderna båtar och ställt i ordning fina lokaler för rensning av fisk och torkning av kläder. Campen har ett 40-tal bäddar och även en restaurang. Så campen passar också alldeles utmärkt för större grupper och företagsresor. Läs mer om ägarnas satsning i det reportage som vi skrev ifjol, https://havsfiskeguiden.se/the-fat-cod-steinfjord-har-oppnat-pa-nytt/

Storskrei, valar och lodda

Micke med 20+

Ett par veckor innan vi reste iväg fick vi rapporter från ett gäng som besökt Steinfjord i början av mars. De hade haft ett fantastiskt fiske med flera torskar över 20 kilo och med en 27 kilosfisk i topp. För att göra upplevelsen ännu mer storslagen bedrevs fisket i sällskap med en grupp valar som kalasade på stora stim av lodda som kommit in nära kusten.

Vår resa gick av stapeln i slutet av mars månad och normalt så är det bra att planera in någon extra fiskedag när man gör en resa denna årstid eftersom vädret tidvis kan vara hårt och någon dag kan riskera att blåsa bort. Men i och med att vi bara har sex timmars bilfärd till Steinfjord och kunde vara flexibla kunde vi anpassa resan efter väderprognosen och vi valde att åka upp på snabbvisit och bara fiska ett par dagar då väderprognosen såg lovande ut. Den huvudsakliga tiden för skreifisket är under mars och april men vi har även haft riktigt bra torskfiske i detta området en bra bit in i maj månad och vädret brukar bli stabilare ju längre fram på säsongen man kommer.

David mer 25 kilos torsk.

35 kilostorsk!

Vi har besökt Steinfjord och närbelägna Mefjord många gånger under årens lopp och det mest lockande har varit att åka på våren för att fiska skrei. Skrei är benämningen på det torskbestånd som finns i Barents hav och som på våren kommer ner längs norska kusten för att leka. Den bästa fiskeplatsen på Senja ligger ungefär fyra kilometer utanför Okseneset, där spetsen av skreigrundsdjupet pekar upp mot grundplatån. Positionen ligger bara 12 kilometer från Steinfjord och ofta ligger det många lokala båtar i detta område så det är lätt att se var man skall fiska. Det mesta av yrkesfisket från de mindre fiskebåtarna sker i detta område så tidvis kan det ligga mycket garn i området, men fiskar man bara några meter ovanför botten undviker man att fastna med jiggarna i garnen. Vädret kan ibland göra att det är svårt att fiska ute på öppet hav men då är ett tips att fiska i Ersfjorden där skreien också går in, den största torsk vi fått i fjorden var en grann fisk på hela 24 kilo! Generellt sett är det väldigt storvuxen fisk i området och under de resor vi gjort på senare år har vi i princip alltid fått fisk över 20 kilo! Rekordet var på en resa för 10 år sedan, då de två toppfiskarna tyngde vågen till 29 kilo respektive 35 kilo! Men vi har fått rapporter om att fiskar över 40 kilo fångats på denna plats!

Jörgen myser i finvädret med en gosetorsk.

Torsk över 20 kg ”som vanligt”.

Den första fiskedagen var det en väldigt fiskesugen trio som lämnade hamnen tidigt i ottan. Det var strålande väder och svaga vindar men det hade blåst ordentligt den sista veckan och längre ut på havet var det fortfarande höga dyningar men våghöjden minskade under dagen. Skreien var som vanligt på plats på kanten av skreigrundsdjupet, men inledningsvis var de lite svårflörtade och högg försiktigt. Till en början tappades fler fiskar än vad som följde med hela vägen upp. Men allt eftersom dagen gick så lyckades vi lura upp en rad fina fiskar och David fick dagens största skrei, en grann fisk som pressade vågen till 25,5 kg! Framåt kvällningen såg vi hur mängder av mås dök vid Mikkelgrunn så vi styrde snabbt dit och såg att stora loddastim var ändå uppe i ytan och sprätte. Vi skickade ner våra jiggar under loddastimmen där mängder med stortorsk var på jakt. Så vi fick uppleva ett riktigt härligt ”torskrace” innan mörkret tvingade oss att avsluta dagens fiske.

Nytt för i år – räkna antalet fiskar

Nytt för i år är att Norge infört obligatorisk fångstrapportering, det innebär att alla fiskar av arterna torsk, sej, hälleflundra, havskatt och kungsfisk skall räknas och inrapporteras. Både fiskar som tas upp och fiskar som släpps tillbaka skall rapporteras. Detta var den första resa vi gjorde efter att dessa nya regler trätt i kraft så det var lite ovant att försöka hålla räkningen på hur många fiskar man fångar.

Sej det med en sej.

Bakkegrunn levererar ”som vanligt”

Den andra fiskedagen möttes vi av samma fina väder som dagen före. Vi började fisket även denna dag vi skreigrundsdjupet, men fisken hade parkerat vid botten och var inte helt lätt att lura till hugg. Så vi valde att åka till Bakkegrunn och se om fisken var mer på taget i det området. Bakkegrunn är en grundtopp vid kanten av Fallbakksdjupet och har gett oss goda fångster under tidigare resor. Att besöka Bakkegrunn visade sig vara ett rätt drag, på toppen stod det massor med småsej men när vi driftade ner från toppen och ut på djupare vatten fanns det gott om huggvillig torsk i riktigt fin storlek. Bland torskarna fanns också en och annan fin sej. Under eftermiddagen återvände vi till spetsen av skreigrundsdjupet och nu hade skreien vaknat även här, redan när vi tittade på ekolodet syntes det att fisken var aktiv. Återigen bjöd eftermiddagen på en riktigt bra huggperiod och många fina fiskar fick tillfälligt syna ytan innan de fick återvända ner i djupet igen. Vi avslutade dagen och denna resa nöjda och glada. Senja är den plats i Norge som vi besökt flest gånger och har en särskild dragningskraft på oss och det är mycket troligt att vi sitter i en båt utanför Senja nästa vår igen på jakt efter storskreien.

 


För mer information och bokning besök http://steinfjord.com/ eller kontakta Camp Steinfjord via tel +47 908 98 235.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.