Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Traena Arctic Fishing – ett fiskeäventyr!

Ögruppen Traena i Nordland Fylke ligger så långt västerut mot storhavet man kan komma. En tre timmars färjeöverfart tar dig de drygt fyra milen ut till öarna. Arkipelagen består av över 400 öar, kobbar och skär vilket är ungefär lika många som antalet bofasta människor på öarna. Huvudön är Husøy, men det är bofasta även på Sanna, Sørsandøya och Selvaer.

På Selvaer ligger fiskcampen Traena Arctic Fishing som vi hade turen att få besöka för fyra dagars spännande fiske. Resan gick av stapeln under andra halvan av juli månad. Selvaer är en väldigt liten ö med ungefär 50 bofasta och ligger så långt ut man kan komma och är utan tvekan en av de mest exotiska platser i Norge som vi besökt. När man besöker olika fiskecamper vill man gärna åka ut och fiska på positioner en bra bit ut i havet men i Selvaer bor man i princip på den platsen. Utanför Traena finns bara det stora havet, inga grund finns längre ut utan här är man redan på det yttersta grundet och fiskeplatserna börjar så snart man lämnat hamnen. Trots att ön är så liten så finns det ändå en liten matbutik och en tankstation, så det grundläggande basservicen finns på ön trots det isolerade läget.

Traena Arctic Fishing är en nybyggd toppmodern fiskecamp som ligger alldeles vid strandkanten med matbutiken som närmsta granne. Oavsett var man är på Selvaer är det inte långt till havet men anläggningen ligger i det närmaste på bryggan. Fiskecampen består av fem fullt utrustade lägenheter i olika storlekar. Det finns också möjlighet att hyra bastu och jacuzzi. Ägarna har investerat i stora Kvaernö båtar på 22 till 24 fot med motoralternativ på 115 och 150 hästkrafter. Att ha stora säkra båtar känns väldigt tryggt då man fiskar utomskärs. Naturligtvis är båtarna utrustade med ekolod och kartplotter. I anslutning till bryggan finns ett fint rensrum med långa bänkar och rinnande vatten lättillgängligt vid varje arbetsplats. Bredvid rensrummet finns ett torkrum där man kan hänga blöta flytoveraller. Så allt är tillrättalagt på ett riktigt bra sätt för oss sportfisketurister!

Första dagen – blekarace

Selvaer ligger som redan nämnt långt ut i havet och blir då utsatt för väder och vind. Men fördelen är att det är en ögrupp med många små öar att gömma sig bakom om det blåser och fisket kan också bedrivas väldigt nära campen. Beroende på vindriktning kan man också välja på om man fiskar på insidan eller yttersidan av ögruppen. Den första fiskedagen hade vi en ihållande vind från nordväst så vi valde då att fiska på insidan av ögruppen. På kanterna ner mot djupet hade vi ett överraskande fint fiske efter både torsk och sej. Det var riktigt fin storlek på torskarna och storsejarna högg brutalt i mellanvattnet.

Inne mot topparna stod det riktigt stora blekor som verkligen hugger betena stenhårt. Den största blekan tyngde vågen till 6 kilo prick. Bästa fisket hade vi kring Raudskjaertaren men även Skallen som ligger precis utanför Selvaer är en het position där fisken samlas under vissa perioder. Vi testade också fiska flundra inne på grunden men det var bara en efterföljare som följde med upp till båtkanten och retades.

 

Andra dagen – valdagen

Väderprognosen inför den andra dagens fiske visade på en fortsatt frisk vind från nordväst så med den i bagaget valde vi att köra en bit söderut till ett grundområde mitt i Traenfjorden. På schemat stod mixat fiske efter olika arter även denna dag. Vi fiskade i området kring Stokkholmen och Kringeltaren och det var fullpackat med fisk på topparna och även på denna plats stod det storsej och fina torskar på branterna och utförselkvoten fyllde vi rätt snabbt denna dag. Tokvevning gav de största sejarna och inne på grundtopparna stod det bleka som är riktigt roligt att få på lättare utrustning. Vi hade fått tips om att det fångats en del riktigt stora hälleflundror i det här området men de var svårare att locka till hugg.

Dagens naturupplevelse var när vi fick besök av en vikval som simmade runt båten flera varv och stack upp huvudet och hälsade precis utanför båtkanten. Se videosnutten på facebook. I allt ståhej så hade vi glömt veva upp ett av spöna och dessvärre fastnade valen i detta, men dessbättre lossnade den efter att först nästan tömt rullen. Rulltjut är ju ett härligt ljud men man vill helst inte ha val på kroken. Det är rätt osannolikt med det är andra gången vi haft val på kroken under våra resor, förra gången det hände var vid ett besök i Båtsfjord för några år sedan. Resans första flundra fick vi på Selvaerflaket, bara en kilometer söder om Selvaer, som sagt man behöver inte köra långt för att hitta fisken. Vinden under dagen blev inte alls lika hård som prognosen visat så det blev en riktigt fin dag på havet och som avslutades i strålande sol.

Tredje dagen – hälleflundra för hela slanten

Drömmen om de riktiga storflundrorna finns ju alltid när man är på fiskeresa och chansen finns även i detta område. Det förekommer spöfångade flundror på över två meter även här så chansen att få drömfisken finns i detta område. Området men alla grund, öar och sund är som gjort för hälleflundra och antalet positioner som finns att testa är i det närmaste oändligt. Så svårigheten är att välja var man skall lägga fisketiden. Som tur var hade vi fått några tips i förväg så att vi inte fiskade helt på måfå.

Tredje dagen ägnade vi uteslutande åt hälleflundrafiske. Vi inledde dagen med att fiska kring öarna norr om Selvaer och i ett sund mellan två öar hittade vi igen en plats där vi hade några kontakter och fångade dagens första flundra. På en trettiometersplatå hade vi kontakt med en flundra i lite bättre kaliber som nästan lyckades dela en större agnsej på mitten men med konststycket att inte fastna ordentligt på kroken. I slutet av dagen hade vi fiskat oss ner kring området Sannavaer och där hittade vi vårt alldeles egna hotspot, en liten ”fläck” i en kanal där hälleflundrorna stod tätt. Vi hade många kontakter men lyckades bara att fånga två stycken, flundrorna högg försiktigt och vi hade inte riktigt det rätta flytet.

Sista dagen – mera sej, torsk och flundra

Sista dagen hade vinden lättat och vi styrde kosan norrut för att testa en del av topparna som ligger på utsidan. Enligt rapporterna skall fisket efter både stor torsk och sej hålla hög klass på dessa positioner och vi hoppades också på att hitta någon större flundra där ute.

Runt Hårgrunn hittade vi igen stor torsk och storsej, men inte de riktigt stora exemplaren på över 15 kilo som ibland huserar i detta område. Flundrorna var trixigare att locka till hugg kring dessa toppar, så framåt slutet av dagen valde vi att göra ett återbesök på vår flundrahotspot som vi hittade under gårdagen. Nästan omgående hade vi flundrakontakt och vi lyckades få två flundror på en kort stund innan vi nöjda tog kväll och avslutade fisket för denna gång.

Ett besök till Traena Arctic Fishing är verkligen ett sportfiskeäventyr på en exotisk plats som är en upplevelse för livet!

Så vill du uppleva en fiskeresa utöver det vanliga är ett besök i Selvaer att rekommendera.

Läs mer och boka din resa på: Traena Arctic Fishing >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.