Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

På fredag morgon den 28 april startade vi vår resa mot ett nytt resmål, Sømnesvika Brygger, en resa på 60 mil eller 8 timmars bilfärd från Luleå.

Vi åkte den vackra Blå vägen upp till Tärnaby, genom vintriga Hattfjelldalen ner mot det alltid tankeväckande Norska havet. Här, när man brukar börja känna doften av havet börjar tankarna: ”Skall vi lyckas överlista någon stor hälleflundra denna gång, kan det finnas skrei här, vilka jiggar skall vi börja med, vilka positioner skall vi testa?”

Nybyggd fiskecamp

Sømnesvika brygger är en nybyggd anläggning som stod klar under 2017, den ligger strax söder om Brønnøysund vid det lilla samhället Berg. Ägaren Terje Mjølhus har byggt upp tre fina stugor där det förr fanns en kajplats för linjetrafik med tillhörande byggnader. Platsen har varit i familjens ägo sedan lång tid tillbaka. Terje själv är mångsysslare, i första hand mjölkbonde med ett femtiotal kor med tillhörande mark och skog. Han har också en husvagnscamping vid vattnet och skulle utöka den verksamheten. De hade även haft potatisodlingar, men jordens sammansättning var inte riktigt rätt för det. Han berättade under vår rundtur på ägorna att han tänkte låta sonen ta över mjölkproduktionen nästa år och själv inrikta sig mer på turistverksamheten.

Terje har i stort sett kopierat sin brors anläggning som ligger några hundra meter in mot samhället och som han drivit några år med framgång. Stugorna är rymliga med två sovrum nere och ett på loftet, stort kök med allrum och utgång till altan mot vattnet och solnedgången. Det fina renshuset med stora frysar och torkrum för flytoverallerna som Terje byggt var ett stort plus, den gamla bryggan skulle han riva och bygga en ny rakt utanför renshuset. Båtarna han hade visade sig vara riktigt bra, det var aluminiumbåtar byggda av en båtbyggare i närområdet. 60 hästars fyrtaktare som drog förvånansvärt lite bensin var ju inte heller fel.

Fint torskfiske och 50 kilosflundra!

Vi installerade oss i stugorna och riggade fiskeutrustningen. I vår stuga hade några tidigare tyska besökare lämnat kvar inplastade sjökort med numrerade platser och namngivet (på tyska) vilka arter man får på varje plats. Vi studerade korten och jämförde med de platser vi själva på förhand hade sett ut. För några år sedan gjorde ett annat team från havsfiskeguiden en lyckad reportageresa till Vega som ligger strax nordväst om Sømnesvika. De hade ett väldigt fint torskfiske och fick flera hälleflundror där den största var en fin fisk på 159 cm alltså en fisk i 50 kilosklassen! Så våra förväntningar på fisket var höga.

Första kvällen hade vi bara tid för några timmars fiske innan mörkningen, rakt utanför Sømnesvika ligger den djupa Torgfjorden och vi valde att inleda fisket på några grund norr om Nordoddtaren inte så långt ifrån campen. Vädret var fint och 5–6 sekundmeter sydliga vindar när vi drog ut, vi värmde upp med några fina torskar innan det var dags att åka hemåt.

Gott om uer

Bottenstrukturen utanför Sømnesvika är väldigt varierad. Det finns mängder med positioner att fiska på. Det är gott om grund, skär och sund varvat med stora djup. Den mäktiga Vegafjorden som på sina ställen är djupare än 500 meter är lockande för den som vill pröva på djuphavsfiske. Vi provade olika positioner vid kanten av de stora djupen och drev över olika djup. På en specifik spot norr om Knutstaren, fick vi gått om uer. Det var bara 130 meter till botten och fisken stod 10–20 meter över botten. Vi agnade krokarna med sejfilé och fiskarna vi fick var i fin matstorlek och alla stod på exakt samma plats.

Vårfiske efter torsk

En morgon kom det en äldre gentleman till bryggan när vi var på väg ut. Han tipsade om ett ställe i sydväst, man följde båtlinjen mot Lyran och stannar till söder om Barden. Där finns långa sträckor med 60–80 meters djup som vi skulle fiska på, de hade fått bra med torsk där i vintras, sa han. Vi har också tidigare fått informationen om att torsken söker sig in till området under våren och att man då kan få uppleva ett riktigt fint torskfiske. Vi har fått rapporter om sportfiskade torskar på över 25 kilo i området och det är ju inte så vanligt att så stora torskar fångas så långt ner i landet. Vi pratade också med Terje om fisket och de gäster han hade haft två veckor tidigare hade fått riktigt bra med torsk.

Nya regler

Till denna säsong har det kommit nya reglerna som gäller för fiske i Norska havet. Hela det norska torskfisket är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council) och Fiskedirektoriatet i Norge har gjort omfattande regelförändringar. Man skall på campen där man bor rapportera antal fångade fiskar av arterna torsk, sej, hälleflundra, uer och havskatt. Vi fick ett formulär av Terje där man för varje dag fyller i hur många man sparat och hur många man släppt tillbaka av dessa arter. Om man registrerar sin fångst och fiskar som vi gjort på en registrerad fiskecamp kan man ta med sig 20 kg fisk ut ur landet. Däremot om man fiskar från en oregistrerad fiskcamp kan man bara ta med sig 10 kg ut ur landet.

100 kilosflundror

Under våra fiskedagar så fiskade vi av många olika positioner. Lisltaren ser spännande ut på sjökortet, en passage mellan djupen. Det gav en del resultat. Vi fiskade också kring Hokstaren och Blåbakflua och sökte runt, det gav bland annat några fina lubbar. Vår yngste deltagare Teo fick resans största lubb. Under våra fiskedagar hade vi ett varierat fiske efter torsk, sej, uer och lubb, men hälleflundrorna gäckade oss denna gång. Men det finns många intressanta positioner i området och det har fångats flera riktigt stora hälleflundror vissa över 100 kg av sportfiskare som fiskat i närheten. Det finns också många lockande positioner längre ut mot storhavet att utforska.

Sømnesvika Brygger är en fin anläggning med bra båtar, fint renshus, bra frysmöjligheter och en serviceminded värd. Det är gångavstånd till samhället Berg med nödvändiga faciliteter som bensin och mat. Sen finns det många intressanta fiskepositioner att utforska som gör fisket spännande, så Sømnesvika Brygger är väl värt ett besök.


För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Sømnesvika Brygger ››

2 Responses
  1. Olle Gill, Hålsjö 91, 824 67 Näsviken

    Hej, vi är en familj från Hälsingland i Sverige,..som fiskat i Norge sedan 30 år tillbaka, först i Austafjord,
    sen i Terrok, sista 12 åren i Vennesund hos Josteins camping,..Nu i år aktuell vecka 30, så var det full-
    bokat där,..Kan alltså vattnet i Lyngvarsfjorden – Melsteinfjorden upp till höjd med Brönnesund,..
    Vi är alltså 6 vuxna,..2 ton åringar och 3 st 6, 7 och 8 år,..Jag Olle har egen båt av märket Ryds 480
    med 30 hk motor med på trailer med GPS och ekolod,..Alltså vi önskar priskostnadsförslag från Er
    fr o m lördag natt den 20 juli till och med fredagsnatt 26 juli för avresa till Sverige,…Vi kan ha madrasser med för barnen att sova på golvet,..samt hyra en båt,…
    Totalpris från Er om nu boendet kan ordnas,..Mejla till mig på ollegill@hotmail.se
    Med vänlig hälsning,…referens Jostein Sund på Vennesund Brygge & Camp.
    Olle Gill tfn +4670 104 22 07

    1. Michael Renström

      Hej Olle!
      Tack för din kommentar. Tyvärr så arrangerar vi inte fiskeresor utan skriver endast reportage till olika fiskecamper i Norge. Jag rekommenderar dig att besöka: http://www.dintur.no där kan du hitta många fiskecamper att besöka. mvh /Michael Havsfiskeguiden

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.