För ett par år sedan besökte vi Buröysund på Vannöya med ett mycket lyckat resultat. Vi fick då flera stora hälleflundror där den största sträckte måttbandet till över 150 cm!
Vi har sedan dess önskat att komma tillbaka och fiska i detta område igen. När så Vannöya Havfiske ville ha ett besök tackade vi mer än gärna ja till denna inbjudan. Resan gick av stapeln redan i mitten av april och vår fundering innan resan var om det skulle gå att få hälleflundra så tidigt på säsongen? Den gängse uppfattningen är att hälleflundrafisket blir bättre framåt sommarmånaderna, men vi har fått rapporter tidigare år om att det fångats en rad riktigt stora hälleflundror vid Vannöya redan i april. Dagarna strax innan vi skulle åka rapporterades det också om att fångats en del större hälleflundror och dagen innan vår ankomst rapporterades det om en sportfiskad flundra på hela 170 cm (70 kg) så det lugnade vår oro något och ökade förhoppningarna.
Vannöya är en stor ö som ligger ungefär fem mil norr om Tromsö och nås efter en 45 minuters överfart med bilfärja från Hansnes. Från färjeläget på Vannöya är det ytterligare ett par mil med bil innan man når Vannöy Havfiske som ligger i Vannavalen på öns nordöstra del. Vegard Sjåvik har nyligen övertagit ansvaret för ett par rorbuer från sin far som under många år hyrt ut dessa till yrkesfiskare och turister. Vegard gör en satsning på fiske- och naturturism.
Rorbuerna har renoverats och uppgraderats för att passa sportfiskare. Rorbuerna har ett väldigt speciellt läge. De är byggda på en pålad brygga 50 meter ut i fjorden, så här bor man inte vid havet utan snarare på havet. Att ha havet så nära och i praktiken både höra och känna havets rörelser är en upplevelse bara i sig. Från rorbuerna har man utsikt mot fjorden och ön Nord-Fuglöy. Nord Fuglöy är ett av Norges mest kända fågelberg, här häckar Europas största stam av havsörn och det är stora kolonier av lunnefåglar, tordmule och ejder. Vegard arrangerar också fågelsafari till Nord-Fuglöy med fågelintresserade turister. Vid flytbryggan direkt utanför dörren ligger två aluminiumbåtar förtöjda och även rensplatsen är inte mer än några steg meter bort. Det blir riktigt bekvämt att ha allt så väldigt nära.
Första dagen – skäddornas dag!
Väderprognosen hade lovat oss fint väder under de tre dagar vi skulle fiska, det var därför med stor besvikelse vi vaknade den första morgonen av att vinden ven utanför dörren. Havet skummade vitt så vi fick senarelägga första fiskepasset. I väntan på att vinden skulle mojna testade vi lite pillemete utanför bryggan. Det var artrikt, sej, torsk, kolja, simpa och lerskädda. Det var småfisk men en lerskädda vägde över 600 gr och får väl ändå anses vara ett rätt fint exemplar. Vid lunchtid kunde vi så ge oss ut på jakt efter större arter, men då det fortfarande var mycket vind valde vi att inleda fisket i Skoroysundet. Det är ett smalt sund mellan lilla och Stora Skoroya där det finns större områden med sandbotten. Vegard berättade att det fångats en hel del hälleflundra i sundet och studerar man sjökortet ser det riktigt lovande ut. Hälleflundra fångas både i södra och norra delen av sundet. Men första passet i sundet gav inget mer än några små torskar. När vinden minskade i styrka fiskade vi på kanterna till Fuglöyfjorden men resultatet var skralt och vi fick bara en del mindre torskar även här. Det går också att fiska skrei kring Vannöya och Vegard berättade att det bara för några veckor sedan varit enorma mängder med skrei precis utanför hamnen. Men nu hade skreien dragit sig längre ut. Skall man fiska skrei i närområdet bör man nog fiska något tidigare på säsongen.
När vinden framåt kvällen avtog helt beslutade vi oss för att ge oss ut till vår ”hällegrop” som vi hittade under vår resa till Buröysund. Mellan lilla och stora Grimsholmen bildas en smal tidvattenström och mellan holmarna finns en ”grop” med sand som är 20-30 meter djup med omgivande grundare bottnar. Under förra resan fick vi flundra här vid varje försök där de två största mätte 133 respektive 154 cm! Fisket på denna position verkar vara bäst när vattnet strömmar ut, vi fick alla flundror på sjunkande vatten under vår förra resa. Denna kväll var tidvattenet på väg ut så förhoppningarna var stora att gropen skulle leverera och rädda dagen. Men bortsett från att en sandskädda fångades på jigg (!) levererade gropen ingenting denna gång. Vid Buröya så följde i alla fall en hälleflundra nyfiket med upp till båtkanten, närmare än så kom vi inte denna dag. Det var med en ganska stor portion besvikelse som vi avslutade första fiskepasset. Men det är ju trots allt detta som är en del av tjusningen med sportfiske, det går inte att lyckas på vartenda fiskepass och vi hade ju i alla fall skrapat ihop fisk till middagen.
Andra dagen – makalöst hälleflundrafiske!
Den andra dagen inledde vi med fiske i närområdet, vi testade området kring ön Spenna där finns en del intressanta grund med närheten till riktigt stora djup. En del torsk, sej och havskatt fångades. Inga exemplar som hamnar i rekordlistorna men det var ändå något mer lättfiskat än gårdagen. Att det finns spännande fiskar i detta område fick dansken Kolbjørn Melien erfara en majdag år 2000 då en fläckig havskatt fattade tycke för den torskfilé han agnat med. Den fläckiga kissen var 130 cm lång och vägde 27,9 kg och står sig som världsrekord än idag!
När vinden avtog beslutade vi oss att söka oss längre ut vilket skulle visa sig vara rätt beslut.
Micke fiskade med Cutbait Herring i färgen Real Herring och vid första nedsläpp vid Holtaren utanför Fuglöykalven sög det tag ordentligt. Efter en riktigt häftig fajt kunde en hälleflundra säkras vid båtkanten och mättes till hela 150 cm innan den fick återvända ner i djupet igen. Vi fortsatte fisket och när vi kom ut på lite djupare vatten visade det sig att en hel del skrei var kvar i området och lådorna fylldes snabbt med fina matfiskar. Plötsligt så fanns det gott om fisk i havet och situationen var en helt annan än dagen innan. Vinden mojnade helt och havet blev helt lugnt och vi tog beslutet att åka ytterligare något längre ut och testa den innersta delen av Nordbåen, ett stort grundområde 8-9 kilometer utanför Fuglöya.
Vår gäst på denna resa var Arvid från Luleå, en ung, ivrig fiskare och artjägare. Vårt outtalade uppdrag var att se till att han skulle få sitt livs första hälleflundra. Första nedsläpp vid Nordbåen gav resultat, vi han inte mer än släppa ner jiggarna innan Arvid fick napp. Efter en kort fajt kunde en flundra på 81 cm lyftas in i båten och Arvid kan numer också titulera sig som hälleflundrafiskare. Sedan fick vi uppleva ett hälleflundrafiske vi aldrig skall glömma. I nästa drift small det på igen, denna gång först för David och i nästa sekund för Micke. Plötsligt stod vi och dubbeldrillade hälleflundra! Båda hälleflundrorna gjorde långa rusningar och det var verkligen mungiporna uppåt i båten. Först kunde Mickes flundra säkras, en fin fisk på 127 cm och strax därefter kom Davids fisk upp ur djupet och efter mätning kunde vi konstatera att det var dagens andra flundra på 150 cm! Helt sanslöst! Båda fiskarna togs på Real Herring!
Vi vände om och lade samma drift ytterligare en gång och inom några minuter stod Micke med böjt spö igen, denna gång var det en mindre flundra på 110 cm. Under tiden då fisken landades och några snabba bilder skulle tas stod de andra spöna i spöhållare med grejerna i vattnet. Plötsligt började det skrika i en av rullarna, ytterligare en flundra hade inte kunnat motstå en hängande jigg, denna gång var det en toskjigg i colafärg som lockat till hugg. Under tiden David drillar denna flundra så kastade sig ytterligare en flundra över en flötmetad sej och nästa rulle tjuter. Otroligt nog var det dubbeldrillning igen!!
Arvids andra flundra mäter 99 cm och Davids 110 cm. Efter detta hälleflundrarace så var tidvattnet på sin högsta nivå, glada och svettiga efter all action beslutade vi oss att testa lite skreifiske igen istället! Vi åkte in till tjuvnabben en intressant grundtopp som ligger omgiven av djupare vatten. Vi fick en del fina skreiar på lite djupare vatten innan det återigen tar tvärstopp för Micke. Han fiskade på 70 meters djup och till en början hände det absolut ingenting och tanken på bottennapp var nära. Det låg en del fiskenät i området, så jiggen hade kanske fastnad i någon tamp.
Vi hann fundera ett ögonblick innan en karaktäristisk flundrarusning snabbt skingrade alla former av frågetecken. Efter en stunds fight kunde dagens tredje storflundra säkras och mätas vid båtkanten, den protokollfördes till 143 cm! Detta är bara helt sjukt! Innan vi avslutade dagen återvände vi till Holtaren, där var torskarna i full jakt igen och de högg för fullt! Innan vi satte punkt för dagens fiske kunde vi bokföra dagens nionde flundra, denna gång en 95 centimeters även denna flundra föll för en colafärgad toskjigg. Trots att fisket var i full gång avslutade vi dagen, glada och tacksamma över att ha fått uppleva en helt fantastisk fiskedag. Vi kan summera dagen med ett ord, makalöst!
Tredje dagen – mera flundra!
Tredje dagen så hade vinden ökat igen och vi var begränsade till att fiska i närområdet. Vi började fisket kring Fakken bara någon kilometer söder som Vannavalen. Vinden kom från nordväst och gav oss en rätt stark drift. Vi lade dagens första drift från Fakkebåen ner mot Nessebåen. På kanten ner mot djupet var det så dags igen. Micke har fått in vanan när det gäller hälleflundra i fint format och han stod för dagens första fisk, en 148 cm hälleflundra! Minst sagt en hyfsad start på dagen!
Vi kan konstatera man inte behöver åka långt ut på havet för att hitta igen de riktigt stora hälleflundrorna de finns strax utanför campen också. Vi styrde upp på Nessebåen igen och Davids jigg hinner knappt nå botten innan ytterligare en hälleflundra fångas. Sedan ökade vinden igen och vi sökte oss istället in i skoroysundet i ett försök att få lite rödspätta. Rödspättorna lyste med sin frånvaro, men däremot så fick vi sandskädda och ytterligare ett par mindre hälleflundror i sundet fångades också. Dagen och resan avslutades med att vi fick en rad torskar på Bugrunnen som är ett intressant grund mellan Vannöya och Arnöya, på detta grund fångas det också en hel del hälleflundra.
Ser man till hur många hälleflundror över 200 cm /100kg som fångades i området kring Vannöya är det ingen överdrift att påstå att vattnen utanför ön troligen är ett av det bästa områdena om kanske inte det allra bästa området när det gäller stor hälleflundra i Norge!
Redan 2004 fångade dansken Thomas Buge Nilsen en 190 kilo tung flundra vilket då var en overkligt stor fisk. Idag är vi betydligt mer vana vid rapporter om stora hälleflundror. Efter de två resor vi gjort till Vannöya kan vi bara bekräfta att hälleflundrafisket håller väldigt hög klass! Det är inte bara fisket efter hälleflundra som är bra i området, som vi redan nämnt finns fläckig havskatt i området och även stora exemplar av den vanliga havskatten och naturligtvis också stor torsk och sej. För den som fiskar på djupet så lockar stora kungsfiskar, exemplar på nästan 9 kg har fångats i djupen utanför ön. Så vill du ha chansen att uppleva ett fiske utöver det vanliga så rekommenderar vi en resa till Vannöya varmt.
Efter denna resa kan vi också konstatera att det inte är för tidigt att fiska hälleflundra i april!
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Vannöya Havfiske ››