Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Varanger Brygge – spännande fiske i nordöst!

Den väldiga Varangerfjorden ligger i Norges nordöstra hörn alldeles vid den norsk-ryska gränsen. Den här delen av Norge är inte välbesökt av sportfisketurister, anledningen till det är helt enkelt att det saknats riktiga fiskecamper i det här området.

Men nu har även den här spännande delen av Norge gjorts tillgänglig för fisketurister och det är tack vare den nyöppnade fiskecampen Varanger Brygge. Varanger Brygge öppnade under 2021 och ligger i Bugöynes en liten vacker by som ligger på en udde på sydsidan av den stora och djupa Varangerfjorden. Byn Bugöynes, eller ”lilla Finland” som den ibland kallas har en intressant historia. Uttrycket har sitt ursprung i att Bugöynes uppstod då människor från norra Finland under 1800-talet flydde svält och fattigdom och bosatte sig på platsen. Byn har genom över ett århundrade behållit sin finska identitet och det pratas fortfarande finska i byn.

Pål Haldorsen är född och uppvuxen i Bugöynes, hans mor har under många år bedrivit en liten turistverksamhet i byn. Pål har nu övertagit den verksamheten och lämnat sitt jobb i byggbranschen bakom sig för att på heltid utveckla turistverksamheten i Bugöynes, nu med fokus på fisketurism. Pål har ett tydligt mål att bedriva verksamheten på ett miljöriktigt och hållbart sätt och önskar att verksamheten också skall bidra till att hålla sin hembygd levande.

Pål har renoverat några hus i byn som håller hög och modern standard och dessa hyrs nu ut till turister. I Bugöynes ligger husen tätt och det inte långt till någonting. Trots att det inte är fler än 200 bofasta finns det både restaurang och matvarubutik vilket är en stor fördel då man både kan unna sig ett restaurangbesök och handla matvaror på plats. Verksamheten är nystartad och är under utveckling, till kommande säsong kommer båtarna ligga vid en egen flytbrygga bara några minuters promenad nedanför husen.

Fyra timmar från Oslo

Bugöynes kan kännas långt bort och väldigt avlägset, men kommunikationerna är förvånansvärt bra. Kirkenes har dagliga direktflyg till Oslo och från flygplatsen är det bara en dryg timmes transfer till Bugöynes. Så Bugöynes ligger inte längre bort än ungefär 4 timmars resa från Oslo. För dig som kommer med bil är det inte mer än 72 mil från exempelvis Luleå vilket inte är längre än till många andra fiskecamper i Troms och Finnmark. Sammanfattningsvis ligger Bugöynes trots allt närmare än man kan tro.

 

150 kilos vid Bugöya!

Davids bror är sedan länge bofast i Kirkenes och under årens lopp har det med jämna mellanrum plingat till i telefonen då han skickat bilder på stora flundror fångade av både lokala sportfiskare och yrkesfiskare. För några år sedan fick vi också rapporter från en grupp svenska sportfiskare som besökt området och haft ett fantastiskt hälleflundrafiske. Varangerfjorden har länge funnits högt upp på vår lista över platser som vi önskat besöka, men det är först nu när en riktigt fiskecamp öppnat som vi äntligen fått möjlighet att göra verklighet av den önskan.

I mitten på september gick vår resa från Gällivare rakt norrut genom de till synes helt oändliga finska urskogarna. Det är verkligen stora ödemarker man passerar för att nå Norges nordöstra hörn. När vi på kvällen rullade in i Bugöynes plingade det till i telefonen med meddelandet. ”Det var en yrkesfiskare som fick en kveite på 150 kilo utanför Bugöya idag”. Coronapandemin har gjort att det gått lång tid mellan våra resor så fiskesuget var ju redan på topp och meddelandet gjorde inte att den redan ohälsosamt höga fiskefebern lindrades.

Vid ankomsten blev vi varmt mottagna av Pål som bjöd på middag på den lokala restaurangen, Bistron. Det var en riktigt god middag vi fick, tillagad av lokala råvaror. Vi kan verkligen rekommendera er att unna er en middag på Bistron då ni besöker Bugöynes!

Sejinvasion

Första dagen styrde vi österut mot Kjööygrunnen som vi hört mycket gott om. Det är ett större grundområde med ett flertal toppar och rännor som ligger vid kanten av branten där Varangerfjorden stupar ner i djupet. På detta grundflak har det fångats en hel del fina flundror men vid vårt besök var området helt invaderat av sej, oavsett vart vi stannade så fylldes hela ekolodet med stora sejstim. Sejarna lyckades till och med att fastna på våra stora jiggar, men emellanåt fick vi en och annan mattorsk som lyckades klämma sig förbi de kompakta sejstimmen. Dessvärre var flundrorna svåra att lura till hugg mitt i dessa mängder med fisk. Om man åker en bit inomskärs och passerar den djupa Kjööyfjorden kommer man till en riktigt spännande plats som kallas Straumen. Det är ett riktigt smalt och grunt sund som blir mycket strömsatt, på sjökortet ser det ut som ett riktigt hotspot för flundra och mycket riktigt fångas det en hel del hälleflundra i sundet. Även området runt Kimöya är högintressant, rapporter talar om att yrkesfiskarna fångats flundror upp till 160 kilo på branterna utanför ön.

”Värdens bästa fiskeplats”

Den andra dagen vände vi blicken norrut och åkte den dryga milen över Varangerfjorden mot Kibygrunn som ligger utanför Vadsö. På detta grund var småsejen som bortblåst och i stället dominerade torsken. Vi hade ett överraskande fint torskfiske där medelvikten var förvånande hög och vi lyckades även lura upp hälleflundra på denna plats, dock inte något större exemplar, men yrkesfiskarna har fått flundra på över 100 kilo vid detta grund. På en del platser vi besökt allra längt i norr har det varit enorma mängder med torsk men i mindre storlek så det var verkligen positivt att torsken var så välvuxen här och det tyder på att Varangerfjorden har ett fint torskbestånd. I Varangerfjorden har man också ett bra fiske efter vintertorsk, så Varangerfjorden kan vara väl värt ett besök under vårvintern. I turistinformationen för Vadsö var det någon som skrev att Kibygrunn är ”världens bästa fiskeplats”. Efter att i över 20 år fiskat på ett närmaste oändligt antal fiskeplatser i Norge så kanske vi inte riktigt är beredda att hålla med, men Kibygrunn är helt klart en mycket fin fiskeplats och en självklar position att testa då man fiskar i Varangerfjorden. Som en bonus fick vi också förmånen att på nära håll betrakta en familj med späckhuggare som under en lång stund uppehöll sig i området, det är riktigt vackra och majestätiska djur och en fantastisk naturupplevelse att få se dem. Både späckhuggare och andra valar är ingen ovanlig syn i Varangerfjorden.

Under våra fiskedagar så hade vi en envis sydlig vind som begränsade oss lite i valet av fiskeplatser, vi fick ägna mest fisketid längs den södra kanten av fjorden. Men det finns många fiskeplatser att testa även där, resans största flundra, 132 cm, föll för en agnad sej vid Lausklubben. Utanför Mattisbukta hade vi ett fint torskfiske på ett grund som inte fanns utmärkt på sjökortet. Vi drev utåt i fjorden och enligt sjökortet skulle det bara bli djupare och djupare, men istället dök det plötsligt upp en 40 meters topp där det stod gott om fin fisk.

273 kilos vid Kjööya

Ibland är vi lite för fokuserade på hälleflundrafisket och man får inte glömma att det finns många andra intressanta arter att fiska efter. Varangerfjorden är över 400 meter djup och det finns gott om branter där det fiskas uer, ibland fångas stora exemplar på flera kilo. Det går också att fiska öring i havet, älvar och sjöar. I många sjöar i närheten kan man fiska röding och Pål kan också hjälpa till att anordna laxfiske. Så det finns verkligen mycket att testa och uppleva. Varangerfjorden är helt klart ett mycket spännande område för sportfiske och mycket återstår att utforska. Vi hade gärna fiskat på det enorma sandflaket vid Ekkeröy eller längs hela kustremsan österut bort mot ryska gränsen med platser som Hålmengråfjorden och Jarfjordkäften. Men det hoppas vi blir en annan gång och vi ser med spänning fram emot rapporterna då fler sportfiskare nu kommer fiska i Varangerfjorden.

I och med att de lokala fritids- och yrkesfiskarna regelbundet fångar jätteflundror är det bara en tidsfråga innan giganterna spöfångas av fisketurister också. Att det kommer rapporter från lokala fritidsfiskare och yrkesfiskare om så pass många riktigt stora flundror påminner om hur det var för ett par årtionden sedan utanför Tromsö. Där var det också brist på fiskecamper och rapporterna om flundror kom från de lokala innan sportfiskarna hittade igen detta storflundraeldorado och många fiskecamper etablerade sig sedan där. I Varangerfjorden finns bara en fiskecamp och det är Varanger Brygge, så passa på att göra ett besök i Bugöynes medan fisketrycket är lågt.

Två dagar efter vår hemkomst plingar det återigen i mobilen, ”273 kilos fångad på 40 meter vid Kjööya”. Den fångades naturligtvis av en yrkesfiskare men det var precis där vi låg och nötte så giganterna fanns där någonstans under de kompakta sejstimmen.

Läs mer och boka din resa på: Varanger Brygge >>

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.