Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Vengsøy Sjøfiske – havsfiske, norrsken och natur

I slutet av september bar det av på årets höstresa, denna gång styrde vi färden återigen mot Tromsöområdet och Vengsøy Sjøfiske för tre dagars spännande fiskeäventyr.

Vengsøy ligger ett par mil väster om Tromsö och för att ta sig ut på ön är det en halvtimmes färjeöverfart från färjeläget i Belvik. Det är ungefär 100 fastboende på Vengsøy men det finns ändå en liten livsmedelsbutik om än med begränsade öppettider. Vengsøy Sjøfiske är en helt nyöppnad fiskecamp, det är en lite mindre camp som består av tre nybyggda modulhus med totalt 12 bäddar. Husen ligger på kajen vid fiskmottaget och direkt nedanför husen ligger flytbryggan med tillhörande båtar. Båtarna är även de splitternya, de är av modellen Kassböll 19 fots aluminiumbåtar med riktigt bränslesnåla 75 hk Suzukimotorer. Naturligtvis är de utrustade med kartplotter och ekolod.

David med flundra på 137 cm (C&R)

200 kilos flundror!

Vengsøy ligger i ett fiskemässigt riktigt hett område. För 10-talet år sedan så började rapporter om fångade storflundror från sunden kring Tromsö strömma in och sedan dess har det blivit väl känt att detta är hemvisten för riktigt grova flundror och med det menar vi storlekar i allt från 50 kg upp till över det fyrdubbla. Vengsøy ligger i södra delen av detta hälleflundrarevir och med närheten ut till storhavet gör det att läget är högintressant, vi känner till åtminstone ett par hälleflundror i 200 kilosklassen som fångats av sportfiskare som utgått ifrån Vengsøy. Det ligger ett gytter av holmar, skär och grund i ett vidsträckt fält runt ön, som det skulle ta närmare en livstid att utforska. Då vi oftast åker på reportageresor innebär det att vi i princip alltid besöker nya platser. Det innebär att det alltid blir en hel del planerade innan resorna och mycket utforskande under våra resor. Planeringen av denna resa var extra svårt och detta på grund av att det finns så otroligt många positioner som ser bra ut på förhand. Tre dagars fiske räcker inte ens till för att skrapa på ytan av vad detta område kan erbjuda. Utöver alla grunda sandbottnar med rännor och grund där hälleflundrorna huserar finns också den djupa Vengsøyfjorden söder om ön som hänger ihop med Røssholmsdjupta som bildar en djupränna på 2-300 meter som sträcker sig in från storhavet. Det är mängder med intressant grundtoppar i närheten av dessa stora djup.

Micke med fin flundra

Fina flundror första dagen

På hösten så begränsas fisket till de ljusa timmarna så väckarklockan ställdes på uppstigning 04:30. Första morgonen så blåste en frisk vind från söder så vi valde att styra norrut för att få lite skydd bakom holmarna norr om ön. Det dröjde inte länge innan Micke inledde med en pigg 109 cm flundra utanför Store Lyngsøya. Under förmiddagen mojnade vinden helt och solen sken från en helt molnfri himmel så återigen hade vi riktigt tur med vädret!

Stefan och flundran

Vi fiskade oss sedan allt längre ut på havet ända ut till Auvaer via positioner som Sandbarden och Furbåtaren. Vi hittade igen en del huggvillig torsk i skaplig storlek och ytterligare en flundra fångades vid Grøtøysnaget. Under eftermiddagen fiskade vi i området kring Norde Arnholmgrunnen och där fick David dagens största fisk. Efter en rolig fight med några riktigt långa rusningar kunde en flundra på 137 cm (ca 35 kg enl tabell) säkras vid båtkanten. Den fick naturligtvis simma tillbaka i djupet igen. Det skymmer tidigt på hösten så redan vid 19-tiden avslutade vi nöjda den första dagens fiske.

Fiske på djupet

Den andra dagen styrde vi kosan västerut och fiskade i området kring Røssholmdjupta. Det är mängder med grundtoppar kring djupkanten och sandbacken utanför Angmeholman levererade ett par flundror, men inte någon i större format denna dag.

Det fina vädret fortsatte och havet var tidvis helt spegelblankt vilket gav en inbjudan till fiske på djupet. Så en stor del av dagen ägnade vi åt fiske på djupare vatten. Vi agnade krokarna med sej och på 150 meters djup fick vi både kungsfisk, vitling och naturligtvis lubb, men även sej och torsk stod riktigt djupt.

Uertime

Långan har blivit allt vanligare även längre norrut och de finns i djupen även på dessa breddgrader, vi har sett bilder på sportfiskefångade långor på över 170 cm från detta område så för den som har tålamodet och orken att fiska på stora djup kan nog bli positivt överraskad.

Valsafari

Under några års tid har Kaldfjorden och Vengsøyfjorden varit platsen för ett spektakulärt naturfenomen. Sillen leker på vintern och har tidigare om åren vandrat in i Tysfjorden och Vestfjorden kring Lofoten tills för några år sedan då de fick för sig att Kaldfjorden och närbelägna fjordar var en bättre lekplats. De stora sillstimmen är ett dignande matbord för knölvalar och späckhuggare som i mängder följer efter sillen in i fjordarna. Skådespelet har pågått från november till januari månad men de senaste åren har sillen inte vandrat in i fjordarna i samma mängd och det finns tecken på att sillen kanske är på gång att ändra vandringsmönster igen, så det finns ingen garanti för hur länge detta naturfenomen varar just på denna plats.

Stefan med fin torsk.

Skreifiske

På morgonen den tredje och sista dagen låg havet helt spegelblankt så vi beslutade oss att köra hela vägen ut på öppet hav direkt. Vi passerade området kring Rennebåen och började dagen ute vid Fallan. Fisken stod helt uppe på grundtopparna och vi hade ett riktigt roligt torskrace med många fina torskar upp till 15 kg och en och annan större sej blandade sig också med i leken. Det var riktigt kul fiske med pigga fiskar inne på så grunt vatten som 10-15 meter. Stefan belönades också med en fin hälleflundra på 119 cm (21 kg). När det är gott om huggvillig torsk så seglar tankarna iväg till vårens skreifiske. Skreifisket är också något som finns inom räckhåll med utgångspunkt från Vengsøy. Yrkesfisket bedrivs i väldigt stor skala på Malangsgrunnen, men skall man fiska där med små båtar är man beroende av gott väder men skreien kommer tidvis in närmare land.

Vårt besök på Vengsøy har verkligen gett mersmak. Vi har fått hälleflundror varje dag och ändå bara kunnat prova några få av de oändliga antalet positioner i detta område. Då vi hade ett overkligt bra höstväder alla tre dagar blev det automatisk att vi sökte positioner längre ut, vilket kanske är onödigt för t.om sundet direkt utanför stugdörren är ju fiskemässigt intressant och vi är övertygade att många av de spännande platser som ligger alldeles nära campen kan leverera fina fångster. Det kändes som om vår resa till Vengsøy var alldeles för kort, men vi hoppas att någon gång kunna återvända och fortsätta utforska vad detta område mer har att erbjuda.

 

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Vengsøy Sjøfiske ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.