Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Väster om Tromsö ligger Kvalsundet som förbinder storhavet med fjordarna och sunden inomskärs. Kvalsundet är ungefär 15 km långt och under en kilometer brett på smalaste stället. Sundet är grunt vilket gör att tidvattenströmmen blir stark och det i kombination med stora sandbottnar är perfekta förutsättningar för bland annat den hett eftertraktade hälleflundran.

I den yttre delen blir sundet bredare och där vid vägs ände ligger den lilla byn Kvalöyvågen strategiskt placerad. Sergey Gubenko från Lettland besökte Kvalöyvågen för ett antal år sedan och fastande direkt för den vackra platsen. Han hittade också en byggnad som han såg hade förutsättningarna för att bli en riktigt fin fiskecamp och han kontaktade till och med ägaren men byggnaden var inte till salu vid den tiden. Men nu, många år senare blev byggnaden till salu och Sergey och hans kompanjoner har köpt den. De har gjort en riktigt stor satsning och byggt upp en helt ny högklassig fiskecamp under namnet Amberfish. Vi blev inbjudna att besöka campen precis då den öppnade den 1 juli och vi var de första gästerna på plats!

Allt är nytt

Campen är helrenoverad. Vid vårt besök var två lägenheter i den vita huvudbyggnaden färdigställda, men ytterligare tre hus med plats för sex personer i varje hus kommer stå färdiga inom kort. Även båtarna är helt splitter nya. Vi disponerade en 22 fots Kvaernö med tak och en yamaha 115 hk fyrtaktsmotor. Det var en trevlig känsla att ha en helt splitterny båt och motor som ingen använt tidigare. Campen har även de mindre 19 fots kvaernö med 75 hästars motor. Den mindre båtmodellen räcker gott och väl till för fisket inomskärs och även för lite längre turer ut mot storhavet när vädret visar sig från sin bättre sida. Båtarna ligger förtöjda vid flytbryggan precis nedanför husen och de har också byggt ett nytt rensrum och torkrum precis ovanför bryggan. Så allt ligger inom några få stegs radie, vilket är mycket bekvämt!

Flundror i megaformat!

Vad som dolde sig i sunden kring Tromsö var länge en ”hemlighet” för oss sportfiskare, men för omkring 15 år sedan började rapporter komma om flundror i megaformat från dessa sund. Detta trots att antalet sportfiskare i området då var väldigt få. När svensken Ulf Hugsen fick en flundra på hela 196 kg fördelat över hela 241 cm utanför Kvalöyvågen i november 2008 då blev området känt för en bredare sportfiskepublik och sedan dess har det dykt upp ett flertal fiskecamper i området och med det har området blivit mer tillgängligt för oss sportfiskare. Området har också varit utgångspunkten för fiskeguider som fokuserat på att guida sina gäster till flundror i XL-format och räknas nu som en av Norges bästa platser för att komma i kontakt med riktigt grov hälleflundra.

Torskrace

Vi besökte den närbelägna ön Vengsöy i september 2017 och hade då ett riktigt fint fiske på grundklackarna ut mot öppet hav. Med det i minnet så lockade dessa yttre grund oss även denna gång. Vi fiskade i områdena kring Fallan och Mehallsgrunnan och det visade sig att torsken stod tätt uppe på grundtopparna även denna gång. Det var ett riktigt mängdfiske denna gång och vi fyllde snabbt lådorna med fina matfiskar. Vi fiskade även på djupet och fick omgående en del vackra röda kungsfiskar.

Stora havskatter och rödspättor

Vi är ofta lite för fokuserade på just hälleflundran som tar mycket av vår fisketid. Det är ibland lite synd. Kvalsundet är inte bara känt för sitt hälleflundrafiske utan också för att det finns väldigt stora havskatter och rödspättor i sundet. Bland annat inomskärs i de inre delarna av sundet finns det positioner som levererat många stora havskatter. På sandbottnarna i sundet står också rödspättorna tätt, det har fångats exemplar på över 4 kilo och det ryktas om enstaka exemplar uppemot 5 kg! Några andra gäster som var på campen samtidigt som oss lyckades att fånga en riktigt fin havskatt på ca 8 kg, men exemplar över 10 kilo är inte något unikt.

Fotbolls-VM och 50+ flundra

Vi besökte området mitt i sommaren vilket enligt de som fiskat länge i området inte är bästa tiden för hälleflundra, fisket efter flundran är bättre under försommar och höst. Vi fick kämpa för att komma i kontakt med flundrorna denna gång och Micke stod för största flundran, en fin fisk på 126 cm som tog på en stormjigg vid Kvalöybåen strax utanför de yttre delarna av Kvalsundet.

Då vi hade riktigt fint väder på vår resa var det nog lätt för oss att gå över ån efter vatten. Det finaste flundraområdet ligger ju faktiskt rätt utanför stugdörren. Campen ligger helt väderskyddad och det skall verkligen till riktigt skitväder för att man inte skall kunna fiska alls. Ulf Hugsens drömfisk på 196 kg fångades i november, vid den tidpunkten så har de flesta fiskecamper stängt sedan länge. Sergey berättade att oktober är en av hans favoritmånader då är det mycket fisk i sunden, dels beroende på att sillen söker sig in i fjordarna och rovfisken följer efter. Då vädret kan vara instabilt på hösten och mörkret begränsar antalet fisketimmar är kvalsundet en helt perfekt plats, då fiskeplatserna ligger väldigt när och sundet är väldigt väderskyddat. Det finns alltså möjlighet att åka sent på hösten och kombinera fisket med att få se norrsken och kanske också valar och späckhuggare som inte är en ovanlig syn sent på hösten. Valarna följer efter sillen som kommer in i sunden under höst och vinter.

Den sista fiskedagen då Sverige spelade åttondelsfinal i fotbolls-vm mot Schweiz valde vi att dela upp i två fiskepass. Detta för att kunna se fotbollsmatchen och valet blev då att fiska alldeles i närområdet. Men denna dag så kunde vi bara se på lodet hur flundror lättade från botten och kollade in våra jiggar men det var svåra att lura till hugg och vi fick nöja oss med en del torskar denna dag. Men Sverige vann ju matchen och det gjorde att vi inte deppade över att flundrorna inte var på hugget denna dag. Det närmsta vi kom sundets riktigt stora flundror var när vi såg två fritidsfiskare i en båt vid Rakknesskoltan som med all kraft försökte få upp sin kveitelina. Efter en lång kamp kunde de lyfta ombord en riktigt storflundra uppskattningsvis långt över 50 kg, så även om hälleflundrorna var svårflörtade så fick vi i alla fall se att de finns i sundet och det bara ett stenkast från campen.

Amberfish är verkligen en camp som kan rekommenderas. Det är enkelt att ta sig dit både med bil och med flyg till Tromsö. Allt ligger nära och det är nog inte många platser i Norge där så många jätteflundror fångats inom synhåll från campen. Det finns fortfarande möjlighet att besöka campen i oktober, så passa på att åka till Norge nu i höst innan vintermörkret lägger sig.


För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Amberfish ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.