Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Använd bryttafs vid havsfisket

Bryttafs

Vi använder alltid en bryttafs när vi fiskar i havet vare sig vi använder jigg, pilk eller jigghuvud. En tjock spunnen lina skadas lätt av kanten på en sten eller fiskens tänder. Och vid ett bottennapp med endast en spunnen lina så får du en rejäl kamp för att få linan att gå av. Förutom att du sparar kraft så sparar du även en massa pengar för de spunna linorna kostar en slant.

Vi använder aldrig beteslås längst ner på linan för att fästa betena. De flesta beteslås håller inte måttet och går sönder vid för stor påfrestning, dessutom riskerar dom att gå upp när fisken vrider och vänder i vattnet. Bilden ovan visar den bryttafs vi använder. Fäst ett lekande i den spunna linan. I andra änden av lekandet fäster du en 0,80-1,0 mm nylonlina ca 130 cm lång. I andra änden av nylonlinan knyter du fast ett nytt lekande. På den trär du på en kraftig fjäderring 20 mm, vips så har du din bryttafs klar.

När du skall sätta på betet så använder du en fjäderringstång som är oumbärlig för att öppna fjäderringen. Lätt och smidigt att byta bete och man undviker risken att beteslåsen går sönder.

4 Responses
 1. Michael Renström

  Hej Janne!
  Vi brukar använda en dubbel betesknut för att fästa nylonlinan. Viktigt är att blöta knuten eftersom nylonlinan är ganska tjock. Dra åt den ordentligt. Numera använder vi Fluorcarbon som är extremt stark men som i sin tur ger en ordentlig pärs för att få den att gå av vid bottennapp. Annars fungerar vanlig nylonlina för havsfiske 0.90 mm alldeles utmärkt. Skitfiske på dig…

 2. Johan Wagnström

  Bra!

  Borde vara självklart då en förlorad spunnen lina kan orsaka allvarliga skador på marina däggdjur och även fiskar.

  1. Michael Renström

   Hej Johan!
   En bra synpunkt av dig Johan. Ha ett Gott Nytt År och hoppas du får ett fint fiskeår.
   Michael

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.