Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Arctic Sea Hotel Hammerfest – Sagolikt hälleflundrafiske!

I Hammerfest längst upp i nordvästra Norge har det gjorts en storsatsning på en helt ny turistanläggning. Det är Arctic Sea Hotel & Apartments som byggt ett nytt hotell och rorbuer i hamnen i Rossmolla på gångavstånd från Hammerfests centrum.

Det är ett hotell av väldigt hög klass med egen restaurang, konferensrum och olika aktiviteter däribland fisketurism. Som fisketurist bor man riktigt bra i lägenheterna som ligger precis vid kajkanten. Arctic Sea Hotel har satsat på riktigt stora säkra båtar, Kassböll 26 fots aluminiumbåtar med 200 hk motorer. Det är båtar med höga fribord som gör det möjligt och tryggt att fiska långt ut på öppet hav. Båtarna har en väl tilltagen hytt som till och med har värme vilket kan vara skönt under kalla och blöta dagar. Naturligtvis är båtarna utrustade med ekolod och kartplotter. Något som vi uppskattade väldigt mycket är att det även finns en vattenpump och vattenslang på båten som gör att man kan spola av och hålla rent under fiskedagarna, vilket underlättar rengöringen av båten när det är dags för hemfärd. Denna fiskecamp är rätt ovanlig på så sätt att man bor centralt inne i ett samhälle, de flesta fiskecamper ligger ofta lite ute på landsbygden och inte sällan långt ifrån service. I Hammerfest finns all service runt knuten med matbutiker öppna varje dag från 7-23 och en dygnet runt öppen tankanläggning finns alldeles i närheten där man kan tanka direkt i båten, vilket är bekvämt och man behöver inte anpassa sina fisketider för att tanka eller handla mat. Kommer man med flyg till Hammerfest eller med hurtigbåten från Alta så är det bara fem minuters transfer till hotellet.

Tjuvstart med 163 cm flundra!

Vi hade längtat och sett fram emot resan till Hammerfest länge och i mitten av maj så bar det äntligen av. Hammerfest ligger innanför norra Söröya och dagarna innan vår avresa så började rapporterna komma från fiskecamperna på södra delen av Söröya om ett fantastiskt hälleflundrafiske. Många stora flundror hade fångats, där flera mätte över 200 cm. Detta höjde fiskefebern till max och det var med stora förhoppningar vi anlände till Hammerfest under sen tisdag eftermiddag. Den här tiden på året är det ljust dygnet runt och vi var så fiskesugna så vi riggade snabbt fiskegrejerna och hoppade i båtarna för en kort kvällstur. Melköya ligger strax utanför Hammerfest och där ligger det en stor gasindustri, det är dit gasen från Snövitfältet kommer via pipelines på havsbotten. Kring denna ö finns det en hel del intressanta grundtoppar och där fiskade vi första kvällen. Det stod mycket torsk i området men det tog inte lång stund innan en större fisk tar Davids jigg, en Cutbait Herring, bara 7 meter under båten. Efter några härliga rusningar kunde vi till slut säkra en 163 cm flundra vid båtkanten. Snacka om kanonstart på resan! Vi rapporterade detta direkt till campägaren Robert och fick en tummen upp med kommentaren ”en kompis har fått en 100 kilos där”, så det är tydligt att stora flundror är inget ovanligt här. Vi fick ytterligare en mindre flundra innan vi nöjda tog kväll efter bara tre timmars fiske. Detta var ju trots allt bara en tjuvstart, vi hade fyra dagars spännande fiske framför oss.

Melköya levererar

Den första riktiga fiskedagen inledde vi fisket på samma plats vid Melköya som under den första kvällen, denna gång var det Micke I som hade lyckan med sig och får tagens första hugg och spöet böjer sig i en djup båge. Det var en fin fisk som tagit hans gröna Stormjigg. Efter en härlig fight kunde vi säkra ytterligare en jättefin flundra, denna mätte 148 centimeter! Vi är vana att våra reportageresor ofta kan börja lite trögt men denna gång var det verkligen en rivstart med två stora flundror på direkten! Vi fortsatte fisket norrut längs med Kvalöya och på toppen av ön hittade vi en platå som levererade ytterligare fyra flundror där den största av dem mätte 126 centimeter. Vilken fantastisk fiskedag!

Närheten till storhavet

Under de kommande dagarna fick vi uppleva ett sagolikt hälleflundrafiske. Den tredje dagen sökte vi oss längre ut och fiskade kring Söröyas norrsida och ut mot grunden väster om Revsholmen. Det stora grundområdet är ett väldigt intressant område och det var full fart på torsken på djupbranterna. Men dessvärre var det ett väldigt oroligt hav med höga dyningar, snabb drift och blåst. Så det gick inte att bedriva något trevligt fiske under de förutsättningarna. Det var tråkigt att inte få fiska på detta område ordentligt då det ser riktigt spännande ut med många grundtoppar omgivna av de stora djupen. Vi fick avbryta fisket på grunden och i stället söka lite lä bakom Revsholmen. Men det visade sig inte vara något val. Där fick vi ytterligare två riktigt fina flundror på 138 cm och 128 centimeter som stretade emot och bjöd på bra fighter innan de fick syna ytan. Vi tappade ytterligare ett par riktigt stora flundror som var helt ostoppbara och bara drog iväg i full fart, hur stora de var kan vi bara fantisera om, men det är ju alltid de största fiskarna man tappar. Väderprognosen visade på ännu mer vind under de kommande två dagarna så vi planerade in lite mer väderskyddat fiske under resterande delen av resan. Hade vi vetat att väderprognoserna skulle ha helt fel hade vi nog gjort någon fler långtur ut på öppet hav. Utöver grunden kring Revsholmen och Skipsholmen är grundområdena utanför Söröyas nordligast udde något som verkligen lockar.

Stora flundror inomskärs

De två sista dagarna fiskade vi inomskärs i Söröysundet och Strömmen. Micke R fick en galen 138 cm flundra vid Hellefjorden på insidan av Söröya. Den högg på en 15 meters platå och det blev en brutal fight med långa rusningar på grunt vatten, vi fick köra efter flundran med båten för att inte linan skulle skavas av mot botten. Vaerrosgrunnan var också en position som levererade flera flundror.

Sista dagen styrde vi färden sydöst och fiskade väderskyddat i Strömmen ett högintressant sund utanför Rypefjord och Akkarfjord. Det är väldigt strömt i området och det finns många holmar och grund. Flundrorna fanns även i detta område. Micke I fick dagens största som mätte 133 cm. Normalt tar vi inte upp dessa i båten men jiggen satt långt ner i svaljet så vi kunde inte släppa tillbaka flundran denna gång. Det är trist när sådant händer, då man helst vill låta dessa stora fiskar att få simma vidare.

Dagens mest minnesvärda händelse var när vi hade dubbelhugg på flundra men det visade sig vara samma fisk som tagit två beten. Det är gott kamratskap i båten när man hjälps åt att drilla samma fisk. Under dagen hade vi också ett par kontakter på en agnad 1,5 kilos sej, men dessvärre lyckades vi inte kroka fast någon av de flundrorna. Med tanke på storleken på agnet så borde det varit hälleflundror av lite grövre kaliber som gav sig på det. Vi avslutade fisket den sista dagen på vindstilla hav strax utanför Hammerfest samtidigt som väderprognosen visade att det skulle blåsa 16 sekundmeter, även om det är under all kritik att väderprognoserna kan ha så fel är man ju glad när felet är åt det positiva hållet.

Fantastisk resa

Det blev mycket fiske efter hälleflundra under denna resa, men det var svårt att motivera sig att fiska riktat efter andra arter när flundrafisket höll absolut världsklass! Vi fick flertalet hälleflundror varenda dag och varje fiskepass levererade fisk över 130 centimeter, så medelvikten var riktigt hög. Det var några holländare på campen samtidigt som oss, de fiskade med betydligt lättare utrustning, även de fick gott om hälleflundror men i lite mindre storlek men de lyckades även få en på 160 cm utanför Melköya, så Melköya är ett riktigt hotspot för stor flundra och det alltså bara 4 km från campen! Arctic Sea Hotel har ett fantastiskt bra läge med många bra positioner i närområdet där man kan fiska i de flesta väder och samtidigt inte heller långt till öppet hav med otroligt spännande fiskeområden. Fisket kring Söröya är ju känt som ett av det bästa i hela Norge och dessa områden når man med Hammerfest som utgångspunkt. Om ni är ute efter en riktigt spännande fiskeupplevelse kan vi verkligen rekommendera er att åka till Arctic Sea Hotel i Hammerfest!

Läs mer och boka din resa på: Arctic Sea Hotel Hammerfest >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.