Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Cape Marina – drömfisk i första nedsläpp!

Det lilla samhället Skarsvåg som ligger på norra sidan av Mageröya är Norges nordligaste fiskeläge och ligger bara några kilometer från den berömda Nordkapklippan. I denna lilla by med ett 60-tal invånare finns numera Norges nordligaste fiskecamp, Cape Marina. Skarsvåg besökts årligen av tusentals turister som har slutmålet Nordkap. Ibland generaliserar vi och säger att fisket i Norge brukar bli bättre ju längre norrut i landet man kommer och längre norrut än så här går inte att komma.

Kjell Ingebrigtsen har varit yrkesfiskare i hela sitt liv och har fiskat både i Norge och på många andra platser i världen. Efter närmare 50 år som fiskare beslutade han sig för ett par år sedan att sälja båten och istället bygga upp en fiskecamp för fisketurister under namnet Cape Marina. Cape Marina är ett familjeföretag och anläggningen drivs tillsammans med dottern June och svärsonen Ruben. Efter hårt arbete så har de nu färdigställt en fantastiskt fin fiskecamp. Husen ligger väldigt vackert till på klipporna på en höjd med utsikt mot fjorden och över Skarsvåg. Det är två riktigt fina större hus med plats för upp till 10 personer, så dessa passar perfekt för större grupper som vill bo tillsammans. Husen håller mycket hög standard. För mindre sällskap har de också byggt en liten lägenhet, ”the penthouse” som ligger på renshusets övre plan. Den lägenheten passar perfekt för tre personer.

 

 

Nära till spännande fiskepositioner

Vid flytbryggan precis nedanför husen ligger sju stycken 19 fots Arvorbåtar. Naturligtvis är de utrustade med ekolod och kartplotter. Planer finns att komplettera båtflottan med några lite större båtar också. Fisket kring Nordkap är högintressant och Skarsvåg är en ypperlig utgångspunkt för att nå många intressanta fiskepositioner. Det är bara 6-7 kilometer ut till ”Bakken”, det vill säga branten där det stupar ner mot flera hundra meters djup. På branten fångas det mycket torsk i fin storlek och även storsejen kommer regelbundet på besök i detta område. Stor uer finns i de större djupen och den hett eftertraktade fläckiga havskatten finns också i detta område. Men det krävs en stor portion tur för att lura en sådan på kroken. Att hälleflundrorna växer sig väldigt stora här uppe är väl känt och chansen att få en riktigt drömfisk är större i dessa vatten än på många andra ställen i Norge. Hälleflundrorna finns ute kring bakken men de söker sig också längre inomskärs på grunda bottnar.

 

 

Jätteflundra i första nedsläpp!

Vi besökte Cape Marina i slutet av juni månad, och hade bara möjligheten att stanna i tre dagar. Första dagen var det regn och rusk och starka vindar och vi kunde inte fiska lägre ut än vid ön Lill Skikka bara 3 kilometer från Camp Marina. Efter tips från Kjell att det tagits många stora flundror kring denna lilla ö så valde vi att lägga den första driften i det området. Vi fiskade på ungefär 30 meters djup och det tog bara en kort stund innan en storflundra högg på Mickes jigg. Som vanligt fiskade han med en cutbait herring Mackrell, som visat sig fungera bra på storflundror tidigare. Det var en väldigt stökig sjö och snabb drift så det blev en riktigt tuff kamp och ett riktigt spektakel innan vi kunde säkra en riktig jätteflundra vid båtkanten. Mätningen av flundran var inte så lätt i den krabbiga sjön, men vi kunde fastställa längden till mellan 180-185 centimeter, en fisk på ca 80-90 kg enligt tabell. Vilken start på resan vi fick, en riktig drömfisk efter bara 15 minuters fiske!!

 

 

Med den härliga starten så skruvades våra förväntningar upp, men vädret satte käppar i hjulet för oss denna gång. Starka vindar gjorde att resten av första dagen och hela andra dagen fick spenderas i det absoluta närområdet och den sista dagen blåste bort helt. Vi fick trots allt en del torsk, sej, kolja, vitling och havskatt. Prognosen de kommande dagarna visade sol och lätta vindar så det var med stor portion frustration vi lämnade Skarsvåg, vi hade mer än gärna stannat längre om vi hade haft mer tid denna gång. När vi kommit hem på kvällen fick vi ett meddelande från Ruben, ”ni åkte för tidigt, nu ligger havet spegelblankt”. Vi hoppas kunna återkomma och fiska ”ordentligt” i detta område någon gång i framtiden. Om det finns drömfiskar strax utanför campen, vad gömmer sig då på de riktigt heta positionerna längre ut? Ett besök i Skarsvåg är en upplevelse i sig, det är en exotisk plats så långt norrut det går att komma och kombinerar man det dessutom med en fiskevecka på Camp Marina blir det helt säkert en upplevelse att minnas resten av livet!


För mer information och bokning besök www.capemarina.no

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.