Tidigt på torsdag (Valborgsmässoafton) morgon startade vi årets resa till de vackra norska fjordarna. Målet för denna resa var ön Ylvingen, en sex kilometer lång ö mitt emellan fastlandet och den betydligt större ön Vega, sydväst om Mo i Rana ungefär i höjd med Tärnaby.
Vi passerade Tärnaby och efter en extrasväng till Hemavan för ett mål på grillen tog vi väg 73 över fjällen ner till Trofors vid E6, och sedan vidare ut mot Horn där vi skulle ta färjan. Vägen över fjället var fantastisk, full vinter med häftiga vyer. Som mest hade vi kanske 2,5 meter höga snökarmar längs efter vägen, och så såg det ut när vi körde in i en 7 km lång tunnel med stor fallhöjd, men när vi kom ut ur densamma var det full sommar. Det var en häftig upplevelse som vi i framsätet fick uppleva, dock inte juniorerna bak i bilen som hade sovit gott efter Sibyllamålen de satt i sig. Det var fortsatt fantastiskt vackert från första fjorden ut till Horn.
Efter 30 minuter färja var vi så framme på Ylvingen, som är den näst största ön av över 6500 i Vega kommun. Av många omtalad som världens vackraste skärgård och blev 2004 utsedda till ett av UNESCOS världsarv. En av Norges mest populära dramaserier ”Himmelblå” som trollband över en miljon norska tittare och senare såldes till flera andra europeiska länder spelades in här 2007-2009. Som mest har det bott ca 250 människor på ön, nu endast ett 25-tal. Under andra världskriget tvångsarbetade ryska, serbiska och polska krigsfångar i tyska befästningar på ön. Runt 1950 fanns här 28 gårdar och småbruk och 10 ”Lofotbåtar” med manskap, nu endast ett fåtal. Skolan på ön lades ner 1993 och den sista butiken av två 2006.
Nybyggda rorbuer
Vår värd William och hans stand-in Kåre fanns på plats när vi anlände. William jobbade på en borrplattform och var borta två veckor i stöten och under de perioderna var det Kåre som skötte anläggningen. Nu hade William precis kommit iland så det var skiftbyte. Boendet bestod av två större identiska men spegelvända lägenheter nästan vägg i vägg, rens- och frysrummet var mellan husen. Vi installerade oss i vår lägenhet och i den andra lägenheten huserade sex tyskar som nu höll på att packa ihop för sin två dagars hemresa nästa morgon. De berättade att de hade fyllt kvoten med merparten torsk men sista dagen hade de fått en hälleflundra på 8 kg.
120 kilos hälleflundra
Ett gäng från Havsfiskeguiden hade en riktigt lyckad resa till Vega för några år sedan då de fick gott om fina torskar och en fin 159 centimeters hälleflundra. https://havsfiskeguiden.se/nyhetsbrev/5_2011.htm. Men camprekordet på Ylvingen Rorbuer är betydligt större än så, största flundran som fångats av campens gäster är en imponerande fisk på hela 120 kg fördelat över 210 cm. Efter en snabbmiddag på underbar renskav med mos äntrade vi vår båt, en Kvaernö 19 fot med 50 hästars fyrtaktare, ekolod och plotter. En rymlig och trevlig båtmodell som vi gärna väljer. Vår vana trogen åkte vi ut på en kortare ”doppa-grejer”-tur. Efter tips av tyskarna styrde vi västerut över mot Vegasidan. Vi åkte upp mot fyren i nordväst, sedan söderut mot fiskodlingen längst in i viken. Utanför småöarna började det se bra ut på 30-40 meters djup på ekolodet. Ner med grejerna och det högg direkt lite här och var. Många bra hugg, och vi landade ett gäng fina torskar. Efter ett tag när det började skymma åkte vi över till norra sidan av Ylvingen, men nappen avtog här. Bästa tid var vid 21-tiden, två timmar före flod. Vi fick bäst på en ny Cutbait Herring 3D Burbot och en Storm GT. Vi funderade på en ny tävling mellan gubbar och juniorer och bestämde att det fick bli ”Störst fisk för dagen slipper laga middag!”.
Många intressanta positioner
Det finns otroligt många intressanta positioner att testa i området, vi inledde första maj med att styra norrut upp mot Sotgrunntaren, Rörbraktaren med flera eftersom vi fått några sjökort av tyskarna som hade dessa positioner utmärkta. Vi hann inte riktigt fram till positionerna då himlen plötsligt blev väldigt mörk från söder, det blåste upp och började hagla i flera omgångar. Att fiska där och då var omöjligt, så vi sökte oss tillbaka söderut till småöarna bakom Buöya. Vägen dit var gropig och blöt, trots riktiga flytoveraller så blev vi både blöta och nedkylda så vi åkte hem till anläggningen. Stormen varade i flera timmar så en sån här gång är det riktigt bra med tillgång till Wi-Fi. Juniorerna plöjde en handfull avsnitt av Game of Thrones. På kvällen mojnade det och vi åkte ut och testade runt, denna gång med sämre utdelning. Kvällens sista försök blev vid ön Indre Grytholmen och där fick vi lite hugg. Gubbarna hade tagit dagens största fisk, men då vi redan ätit middag fick juniorerna istället ordna gofika till efter rensningen. Denna dag testade vi även speedpilk och det gav resultat. Även försök med Giant Baithead (som vi kallar Hannibal) gav några fina hugg.
Rikt fågelliv
Lördagen började med kulingvindar som gjorde fisket svårt, så vi utforskade ön under förmiddagen. Vi såg en del av det rika fågelliv som finns på ön, bland annat mängder av grågås. Dessutom såg vi mängder av spår av en annan vanlig gäst på ön, älgen. Det var nästan utlovat garanti att få se älg om man besökte den södra delen av ön. Fortsatt hårda vindar gjorde att vi inte lyckades ta oss ut förrän vid 20-tiden på kvällen. Vi fiskade då en stund vid norra spetsen av Ylvingen, men det var svårt att fiska effektivt i den hårda vinden.
Gott om torsk
Efter hårt regn under natten har havet äntligen lugnat sig på söndagmorgon. Under lördagen hade vi passat på att fråga en vänlig yrkesfiskare om han kunde ge oss några positioner vi kunde testa. Vi lämnade bryggan efter frukost och på det första stället låg en fiskebåt och drog upp trålen, så där rymdes vi inte. Det andra och tredje stället gav en del mindre hugg, vinden hade vänt till nordlig och vi hamnade till slut utanför färjekajen vi anlänt till tre dagar tidigare. Det var bara 10 meter djupt, men visade på mycket fisk. Vi testade och började få lite sej och sedan torsk. Ju djupare det blev desto större blev torskarna. Svenskepilken levererade, ofta ihop med en liten sej. På de sista två timmarna fick vi massor med torsk så vi fick stå i rensrummet till klockan två på natten. Det blev lite sömn den natten då vi skulle upp tidigt och städa ur lägenheten innan vi tog färjan hemåt.
Hemfärd
Vi startade hemresan tidigt. Juniorerna somnade återigen under den vackra sträckan över fjället. Summeringen under hemresan ger Ylvingen gott betyg, boendet var kanon, båtarna likaså. Vädret går inte att styra över och vi hade dessvärre otur med det. Det gjorde att fisketiden blev begränsad och vi kunde inte testa alla de platser vi ville. Det finns oändligt med spännande positioner i området, och tidigare gästers fångster vittnar också om att fisket kan vara riktigt givande, det finns gott om torsk och de riktigt stora hälleflundrorna finns också i närheten.
För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Ylvingen Rorbuer ››
Hej!
Tak for alle de gode inlæg som i kommer med.
Skal til Ylvingen midt august med min søn.
Har i nogle positioner skrevet ned, som vi kunne starte ud med efter sej, torsk og Lyr – ja evt også kveite?
Tak på forhånd
Hej Christian!
Tack för ditt inlägg med beröm. Vi hör av oss inom kort med mer info och positioner från Ylvingen.