Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Havsfiskeguiden fyller 10 år

10_years
Nu firar Havsfiskeguiden 10-års jubileum

10 år har gått sen vi grunnade på en havsfiskesida för våra fiskeäventyr och resor till Norge. När vi startade 2005 hade vi endast ett fåtal resor till Norge i bagaget men intresset att dela med oss av våra upplevelser fanns redan där.

Vi fick en väldigt fin kontakt med det norska reseföretaget DIN TUR som är specialister på havsfiskeresor till Norge. Vårt första uppdrag på sommaren 2005 blev en reportageresa till Helnessund som ligger i Steigen. En otroligt spännande resa för oss som gav oss ett adrenalin som vi inte känt av tidigare. VI MÅSTE LEVERERA…

[space height=”20″]

2005
Havsfiskeguiden Anno 2005

[space height=”20″]

Att åka på en reportageresa för havsfiske kräver en hel del för att kunna presentera ett bra resultat för uppdragsgivaren. Du måste vara flitig med kameran, du måste kunna skriva och du måste få fisk. Att visa på varje plats att det går att fånga fisk är nästan ett måste. För att lyckas kräver det en engagemang som innebär att man fiskar ofta 12-14 timmar per dag för att kunna prestera. Du måste läsa sjökortet och finna eventuella bra fiskeplatser, ta hänsyn till ebb och flod, månens dragningskraft och hur blåser vinden idag. Ja, det finns många faktorer som man måste ta hänsyn till som visat sig vara skillnaden mellan succé och fiasko.

Det har varit en härlig resa under åren och vi har fått uppleva en stor del av vad den norska naturen har att erbjuda. Vårt område sträcker sig från Nordland upp till Nordkap och vi har besökt många intressanta platser genom åren.

[space height=”20″]

Ingøy
Ingøy

[space height=”20″]

Vi kan inte glömma när vi besökte Ingøy, en liten ö nästan så långt man bara kan komma uppe i nord. Norges stormigaste plats sägs det och när vi körde runt ön i otrolig midnattssol och spegelblankt hav på natten så undrade man om detta var sant. De ryska lastbåtarna i horisonten såg ut som spökskepp i natten.

Tre resor per år har det blivit sen vi startade 2005 och det har varit en otrolig resa. Fisket har utvecklats enormt genom åren och som exempel fisket efter hälleflundra. Pratade man med en norrman så fick vi många olika svar var man kunde finna den.

  • Du må gå långt ut på havet
  • Du må gå helt ner i bunn
  • Du må gå helt in på land
  • Du må fiske i mellomvann

[space height=”20″]

kveita

[space height=”20″]

Nu mer fiskar man den väldigt grunt på ca 20 meters djup. Från början var det trolling, sen haspelfiske, sen var det jiggfiske som gällde. Ja, alla olika sätt var det bästa hette det. Torskfisket har också utvecklats genom åren och för att inte skada småfisken så används jigg hos oss uteslutet. Du sållar bort småfisken och skyddar de allra minsta för att skadas när man använder upphängare m.m.

Nu fortsätter våra äventyr och till hösten är vi på nya intressanta platser som berikar vårt liv.

Tack Din Tur, ABU Garcia, Normark, Mieko Fishing som gjorde detta möjligt.

Nu satsar vi på 10 nya år!!

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.