Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Lofotbrygga Brettesnes – Skreifiske i hjärtat av Lofoten

Under våren så letar sig stora mängder torsk från Barents hav ner längst den nordnorska kusten för att leka.

SkreifångstDenna vandrande torsk kallas för ”skrei” vilket också betyder att vandra. Historiskt sett så har Lofoten varit den mest berömda platsen för det viktiga skreifisket där detta pågått i flera hundra år. Vi har under flera år fiskat skrei i området utanför Senja med gott resultat men vi har varit nyfikna på hur fisket är på Lofoten. Under flera år upplevde fiskarna på Lofoten att mängden skrei minskade i området.  Men under de sista åren har skreien återkommit till Lofoten i stor mängd. Skreibeståndet har stadigt ökat och forskarna menar att beståndet nu är bland det största som någon gång uppmätts. Ifjol missade vi skreifisket så i år var vi väldigt sugna på att återigen få uppleva detta fiske. Vi beslutade oss för att göra en tidig resa och åka iväg redan i mitten av mars och en möjlighet öppnade sig för att besöka Lofotbrygga i Brettesnes. Brettesnes ligger mitt i hjärtat av Lofoten där skreifisket pågått i många generationer. Det är också i detta område som deltagarna i arrangemanget Skreifiske-VM prövar lyckan varje år i månadsskiftet mars/april.

Hindrade av Jorun och Kyrre

Efter stormenVädret tidigt på säsongen kan ibland vara lite osäkert och efter att januari och februari varit två månader med ovanligt vacker väder så kom Jorun och Kyrre med besked. Det var två stora stormar som drog in över norska kusten nära inpå det vi skulle åka. Vi höll koll på väderprognosen och stormarna drog förbi lagom så att vi skulle kunna genomföra vår resa. När vi satte oss i bilen på lördagsmorgonen så visste vi att vägen över Björnfjäll vid riksgränsen fortfarande var stängd efter sviterna av stormen men att den skulle öppnas vid lunchtid och vi skulle fortfarande hinna med sista färjan ut på ön Store Molla där Lofotbrygga ligger. Men arbetet med att göra vägen framkomlig drog ut på tiden och väl uppe i Kirunafjällen blev vi sittande i timtal och vi kunde konstatera att vi inte skulle hinna med färjan. Vi började fundera kring vilka alternativ vi hade för övernattning och såg framför oss att en halvdags fiske skulle gå tillspillo. Men efter ett samtal till campägaren Geir där han berättade att han skulle kunna komma och hämta oss med sin egen båt blev stämningen i bilen på topp igen, vilken service!

Lofoten_Brettesnes_k

Fantastiskt fiske

Micke med en tjugaBrettesnes ligger vackert till längst ut på ön Store Molla. Beroende på vindriktningen så kan man välja att fiska österut eller västerut. Skreien finns på båda sidor om ön och fisket kan börja bara någon minuts båtfärd från campen. Sundet mellan Stora och Lilla Molla kallas Molldörren och vi gjorde första nedsläppet västerut bara strax utanför Molldören. Skreien verkar föredra djup på 100-150 meter, men finns i störst mängd i frivattnet mellan ca 40-80 meters djup. På ekolodet såg vi gott om ekon och det tog inte lång stund innan de första skreiarna fick syna ytan. Det var riktigt fina fiskar och redan första timmen fångades en 20 kilos fisk!

ParadisfiskeVi fiskade också en del inne i Austnesfjorden och det som fascinerade oss av att koncentrationen av fisk var väldigt hög inne i denna fjord. Vi är vana att fiska skrei en bit ut på öppet hav, där man är oskyddad för väder och vind. Men här kan man alltså ligga helt väderskyddat långt inne i fjorden och ändå ha ett riktigt fint fiske och chans på riktigt stora fiskar. Det gör fisket väldigt enkelt och säkert.
Vi testade också att fiska på en position som heter Hölla en bit utanför Svolvaer, det verkar vara en populär fiskeplats och massor av andra båtar fiskade i området. Skreien verkar finnas i hela området, och trots att vi testade en del olika positioner och körde lite onödigt mycket båt så förbrukade vi mindre drivmedel än på någon annan resa tidigare. Så det visar också på hur nära campen fisket bedrivs. Fisket är fantastiskt och när det är som bäst så blir det nästan för bra!

44 kilos kaffetorsk!

Renström torskarVår högt ställda förhoppning var att fånga en ”kaffetorsk” under vår resa. Uttycket ”kaffetorsk” kommer från att den lokala tidningen Lofotposten delar ut ett kilo kaffe till varje yrkesfiskare som rapporterar in en bild på en fångad torsk som vägen över 30 kg. Flera av de inrapporterade kaffetorskarna har fångats bland annat i Austnesfjorden och ute på Hölla, så det visar att även de allra största torskarna finns i området. Under våra fiskedagar så inrapporterades en fångad torsk på hela 44 kilo, den hade fångats kring ön Moholmen. De största torskarna kallas också lokalt för ”vägvisare”, detta för att de anses vara de som visar de yngre årskullarna vägen från Barents Hav till lekplatserna. Ofta hittar man igen de största fiskarna högt upp i vattnet de största går högt upp i stimmen. Skreien leker i frivattnet under februari- april och äggen driver med havsströmmarna den långa vägen upp till Barent Hav där de tillbringar tiden tills de når könsmogen ålder. Oddsen för ett skrei att nå könsmogen ålder är dåliga, chansen är mindre än att vinna på lotto, bara ca 1 på 25 miljoner. Skreien kompenserar detta genom att lägga enorma mängder med ägg, en hona kan lägga upp till 5 miljoner ägg vid varje lek. Skreien återkommer och leker flera gånger och kan lägga 50 miljoner ägg under sin livstid. Det räcker alltså att ett par av dessa ägg når vuxen ålder för att beståndet skall hållas på samma nivå. Under vår resa lyckades vi inte med bedriften att fånga någon kaffetorsk, men vi fångade åtskilliga torskar i fin storlek mellan 10-20 kilo!

Lofoten Brettesnes

Möjligheter till varierat fiske

Sej MickePå Lofotbrygga ligger allt väldigt nära. Man bor i nyrenoverade lägenheter direkt på bryggan och både båtar och rensplats ligger i direkt anslutning till huset, detta är väldigt bekvämt. Det går att hyra både stora 21 fots Dolmöy båtar med hytt och även mindre öppna båtar. Lofotbrygga är en fiskecamp som ägs och har byggts upp av Geir och Bodil Helland. Geir är tidigare yrkesfiskare och har full koll på fisket i området. Geir berättade att förutom vårens skreifiske så är fisket bra även andra delar av året. Gästerna fångar en hel del hälleflundra, där är sundet mellan Lille Molla och Skrova ett hett tips och även i Molldörren fångas det flundra. Vid en titt på sjökortet så tycker vi att grundområdet, med sandbottnar och holmar 6-7 km öster om Store Molla borde vara intressant. Vestfjorden är ju också känd för sina stora sejar och de finns naturligtvis också i detta område. Normalt sett så är ju sommaren rätt tid för detta men Geir berättade att de sista dagarna fångats mycket storsej vid inloppet till Raftsundet norr om färjeläget på Store Molla.  Om man vill fiska uer är ett tips att fiska söder om Digermulen.  Fisket efter håkjärring är ju något som fortfarande bara ett fåtal sportfiskare testat men Geir berättar att det finns gott om dessa och denna ”ufesk” ställer till stora problem för yrkesfiskarna när det lägger ut kveitelina på stora djup. De är agntjuvar och förstör linorna för dem. För pionjärer inom håkjärringfisket finns säkert en del att utforska. Under sommaren finns det också tidvis väldigt mycket lax kring ön som också går att sportfiska och skulle det blåsa för mycket för att fiska i havet finns också några tjärnar på ön som håller både röding och öring. Det finns alltså stora möjligheter till ett varierat fiske under ett besök på Lofotbrygga.

Fiske

Trollfjorden

YrkesfiskeOm man vill göra mer än att fiska så är ett tips att göra en båttur till den lilla välkända Trollfjorden, en väldigt smal fjord med lodräta klippväggar. I Trollfjorden utspelade sig skreikriget i slutet av 1800-talet. Skreien samlades inne i fjorden och det var en så viktigt fiskeplats att en stor konflikt utbröt mellan roddbåtsfiskare och de större notfiskande ångbåtarna. I mars 1890 kulminerade konflikten då ångsbåtarna helt hade stängt igen Trollfjorden som för tillfället var full av skrei. De släppte inte igenom roddbåtsfiskarna utan skulle de fiska ville ångbåtsfiskarna ha en del av fångsten som betalning för att de brutit upp isen i fjorden. Det var något som roddbåtsfiskarna inte accepterade och konflikten urartade i handgemäng och roddbåtsfiskarna blev bland annat spolade med hetvatten från ångbåtarna. Denna konflikt engagerade kustbefolkningen och efter detta antog Stortinget en ny lag som förbjöd fiske med not under Lofotfisket.

Lyckad resa

Vi kan summera tre helt underbara dagar på Lofoten. Vädret hade inte kunnat var bättre, solen sken konstant från en molnfri himmel under hela resan. I början så blåste det en del från nordost men det hindrade på inget sätt fisket och den sista dagen var havet helt spegelblankt. Lofotbrygga bjöd oss på en fantastisk upplevelse, så om du funderar på att fiska skrei så kan vi verkligen rekommendera ett besök på Lofotbrygga Brettesnes. Skreifiskesäsongen pågår också i april så än finns tid att få uppleva detta fiske redan denna säsong.

Tips för skreifiske
Fiska med jigg
Fiska högt upp i vattnet
Använd elektroniken
Fiska efter tidvattnet

Att fiska med stora jiggar är att föredra, de sorterar ut lite större fisk och med bara en krok är de skonsammare mot fisken.

De flesta av de större torskarna står högt upp i vattnet. Håll koll på var i vattnet stimmen står och fiska överst i stimmen.

Ekolod och kartplotter är ett måste för ett effektivt fiske, håll ständigt koll på lodet och se var i vattnet fisken befinner sig. Ofta fiskar vi i vatten mellan 100-140 meter, men fisken kan ibland stå så högt som på 30-40 meter.

Fisken var betydligt mer huggvillig då vattnet var i rörelse några timmar innan högsta och lägsta vattenstånd.

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Lofotbrygga Brettesnes ››

2 Responses

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.