Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Vi har under några års tid haft nöjet att få göra flera resor till Loppa som ligger i de södra delarna av Finnmark.

I Loppa finns de stora öarna Silda och Loppa och ett antal mindre öar. Fisket bedrivs i ”Lopphavet” med angränsade fjordar och sund. Fisket är växlande med allt från grunda sandplatåer till riktigt stora djup.  Det är ett glest befolkat område men det finns några riktigt bra fiskecamper i kommunen och nu har ytterligare en fiskecamp tillkommit. Örjan Olsen som äger livsmedelsbutiken i den lilla byn Nuvsvåg har kompletterat sin verksamhet med fisketurism och har startat upp ”Loppa Havfiske” denna säsong.

boende

Campen består av två hus i byn, ett hus med två lägenheter och ett större hus med 6 sovrum och 12 sängplatser. Det större huset är perfekt för ett större fiskgäng eller ett par familjer. Örjan har verkligen gjort det mesta rätt när det gäller att ordna det så bra och praktiskt som möjligt för sina gäster. Båtarna ligger vid flytbrygga nedanför matbutiken i byn, några hundra meter från boendet, avståndet till båtarna är normalt något som kan upplevas negativt, men då allt runt omkring är så bra ordnat har detta ingen större betydelse. Vid kajen finns det ett rum med frysar, samt ett stort varmt torkrum där flytoverallerna kan hängas upp och torkar snabbt. I samma hus finns rensplats under tak, med ordentliga rensbänkar, rinnande vatten och belysning. Båtarna ligger vid flytbryggan direkt nedanför renshuset.

201603_2Båtarna är 22 fots Kasböll aluminiumbåtar med 115 hk bränslesnåla fyrtaktsmotorer. Båtarna är utrustande med bra och väl fungerande ekolod och kartplotter. I båtarna finns det också flytankare och hälleflundrasnara. På flytbryggan står en högtryckstvätt vilket gör rengöringen av båtarna enkelt. En annan sån där detalj som man kan irritera sig på är när tamparna till båten inte är anpassade utan man får surra fast båten på nytt sätt varje gång. Här är allt sådant fixat, tamparna är perfekt anpassade till båtarna vilket gör att man säkrar fast båtar snabbt och enkelt. Om fångsten blir god så finns till och med kärror som man kan använda sig av och dra upp tunga fisklådor till rensrummet, trots att avståndet är litet. Med andra ord är alla små detaljer på plats, vilket är mycket positivt.

Rekordstora kungsfiskar

201603_4För att ta sig till Nuvsfjord tar man färjan från kommunens huvudort Öksfjord över fjorden till Tverfjord, en kort överfart på bara 15 minuter. Efter färjan är det ytterligare 16 kilometers bilresa till den lilla byn Nuvsfjord. Byn har bara ett 60 tal åretruntboende men under sommaren lever bygden upp då ytterligare några hundra människor kommer till sina fritidshus i området. Vi har fiskat i Lopphavet några gånger tidigare och vi vet att fisket håller en hög nivå. Särskilt fisket efter stor kungsfisk är  riktigt bra, vi törs nog säga att det är bland det absolut bästa i hela Norge! Det fångas ofta kungsfisk över 5 kilo och vi vet också om att det fångats fiskar över 8 kilo i närområdet. Norska rekordet på kungsfisk kommer från vattnen kring Söröya bara några mil bort. Vår resa till Loppa Havfiske gick av stapeln i månadsskiftet juni/juli och vår plan var att lägga mer tid till fisket på djupet än vad vi normalt brukar göra. Detta med tanke om att försöka fånga större kungsfisk. Under vår resa till detta område förra hösten vägde den största kungsfisken 3,6 kilo men nu hoppades vi på något ännu större.

Högsommarvärme och spegelblankt hav

201603_7Vid tidpunken för vår resa hade ett rejält högtryck parkerat över de norra delarna av Norge och under våra fyra dagar gassade solen och havet låg blankt mest hela tiden. Temperaturen letade sig upp mot 25 grader på dagarna, ett sådant makalöst väder under så många dagar har vi aldrig tidigare upplevt under någon norgeresa. Det är helt ljuvligt att vara på havet i ett sådant vackert väder, men när havet är så stilla och driften är obefintligt, det gör det lite mer svårfiskat. Men man får ju inte klaga på ett sådant väder.

201603_8Vår favoritposition i området är ”paradisgrunn” vilket är vårt interna namn på en namnlös ”undervattenrygg” som sträcker sig ungefär två kilometer ut från Silda i höjd med Ivervaer. Ryggen är ca 30 meter djup och det stupar brant ner till nästan 400 meters djup. På ett vanligt sjökort så ser denna plats inte alls märkvärdigt ut, men på ett detaljerat sjökort ser man positionens potential. På denna position har vi fått många stora torskar där de största varit över 20 kg, även havskatter finns på positionen med framförallt så är den en plats där det finns gott om hälleflundror. Vad vi vet har hälleflundror över två meter fångats på den här sidan av Silda så de riktigt stora finns i området. Det var på kanten utanför detta grund som vi fick den största kungsfisken vid vår förra resa så här lade vi det mesta av krutet på djuphavsfisket.

201603_5Redan vid första försöket så hade Micke lyckan att få två riktigt fina kungsfiskar på hela 4 kg och 5,2 kg. Så detta är verkligen ett nytt hotspot för stor kungsfisk. Fiskarna fångades på ca 160 meters djup, så det är tydligt att större kungsfisk finns på denna djupbrant. ”Paradisgrunn” levererade även torsk, havskatt och hälleflundra vid detta besök! Tidvattnet gör att det blir väldigt strömsatt vid den yttre spetsen av Silda vilket gör området högintressant. Vi fiskade bara en kortare stund i detta område, och hade flera hälleflundrakontakter här kommer vi definitivt lägga mer fisketid om vi får chansen igen.

fiske

Tumlare, delfiner och val!

201603_94Under en av dagarna valde vi att fiska i området utanför Stjernöya. Detta område är också intressant med en hel del fina grund utanför fjordmynningarna och där det sedan stupar brant ner mot närmare 500 meters djup. Vi testade främst i mynningen till Sörfjorden där vi fått hälleflundra i fin storlek vid tidigare resor i området, men denna gång kunde vi inte lura den till hugg på denna position. Vi har fått rapporter om att det fångats kungsfisk på över 6 kilo på branterna utanför ön så vi ägnade också en del tid till fiske på djupet i hopp om att hitta igen de stora röda här också, men det var mest stora lubbar som visade intresse. Naturupplevelsen i det här området håller absolut högsta klass, fjällsidorna på Stjernöya är sagolikt gröna och under dagen fick vi besök av både tumlare, delfiner och val! Det är en riktigt mäktigt naturupplevelse!

Storsej från bryggan

201603_6Framåt hösten brukar storsejen följa betesfisk in i fjordarna. Örjan berättade att det ibland fångas riktigt fin sej från bryggan nedanför butiken. Detta fick vi uppleva ifjol då vi besökte området, då fiskade vi i Langfjorden som fullkomligt kokade av storsej. Vi driftade då flera kilometer in i fjorden och storsejarna högg frenetiskt hela tiden.

Hälleflundra och spätta på grunt vatten

201603_93På denna resa fiskade vi en del på grundet utanför Ulvsfjorden som bara ligger några kilometer från Loppa Havfiske. Örjan berättade om att det fångats riktigt mycket hälleflundror i detta område, med en och annat fin fisk kring 50 kg. I detta område hade vi också det bästa fisket efter hälleflundra.

Hällflundrorna fanns i hela området, vi fick fisk inne på 10 meters djup, men även området lite längre ut mot Kanesgrunn var riktigt hett! När vi bytte ut jiggarna mot lite lättare pillemete, visade det sig också att det också fanns rödspätta på de grunda sandbottnarna.

Det är alltid en fantastisk upplevelse att få komma till Loppa. Om ni planerar ett besök i området så kan vi varmt rekommendera Loppa Havfiske, det ligger på rätt ställe med närheten till bra fiskeplatser.

Vi ger dem också riktigt högt betyg för att de verkligen förstått hur man bygger upp en fiskecamp för att det skall bli så bra som möjligt för sportfiskande gäster.

rum

Tack Örjan med familj för denna gång och grattis till en mycket fin fiskecamp som verkligen förtjänar namnet.

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00. Läs mer om Loppa Havfiske ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.