Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Vid vägs ände längst ut mot havsbandet i Steigen ligger det lilla samhället Nordskot. Där har det öppnat en helt ny turistanläggning med fokus på havsfisketurism.

Nordskot BryggeAnläggningen är ett resultat av en familjs medvetna val att lämna stadslivet i Bodö och istället flytta ut på landsbygden och börja ett liv mycket närmare naturen och havet. För några år sedan köpte John Åge Handberg en kajplats i Nordskot, då en nedgången kajplats med några hus och en gammal butik.

Platsen ligger otroligt vackert till och familjen har nu valt att satsa stort och renoverat kajen och byggt toppmoderna lägenheter direkt på bryggan. Lägenheterna rymmer totalt 25 sängplatser. Resultatet har blivit Nordskot Brygge en toppmodern fiskecamp av högsta klass. Familjen har också bosatt sig permanent i ett hus som ligger i direkt anslutning till bryggan och värdparet är då aldrig långt borta utan finns tillgängliga för sina besökare.

Förstklassig fiskecamp

Micke med storsejVi hade förmånen att få besöka Nordskot Brygge och fiska i tre dagar under andra halvan av september. John Åge är inte någon erfaren sportfiskare själv, men det märks att han verkligen förstått hur en fiskecamp skall vara uppbyggd. Båtarna ligger vid flytbryggan i direkt anslutning till boendet, rensplatsen är byggd på flytbryggan så man behöver inte bära fisklådor någon längre sträcka.

Rensplatsen är ett stort träbord som står under tak, precis så man vill ha det. På en del fiskecamper har man gjort det onödigt avancerat och byggt rensplatsen inomhus vilket resulterar i att gästerna får ägna onödigt mycket tid åt att städa och hålla rent. Ett bord under tak där man bara spolar av med vattenslang är enkelt och perfekt! Men för att vara på säkra sidan har man också gjort en mindre rensplats inomhus om det skulle vara riktigt kallt utomhus. Varje lägenhet har också ett eget förråd där man kan flytoverallerna kan torka efter en blöt dag på havet. Tankningsmöjligheter finns vid den lilla butiken 100 meter från Nordskot Brygge, så allt är verkligen tillrättalagt för en bekväm fiskesemester.

Enklast tar man sig med bil till Nordskot, men det går också en daglig förbindelse med snabbåt till Bodö. Så det är även smidigt att flyga till Bodö och ta 1,5 timmes båtfärd sista biten till Nordskot. Så trots att Nordskot ligger vid vägs ände är det väldigt smidigt att ta sig dit.

Nordskot Brygge

Hälleflundra22 hälleflundror på en dag!

Campen ligger oerhört vackert till med en arkipelag av småöar som skyddar mot den väldiga Vestfjorden. Det är många sund mellan öarna och stora områden med grunda sandbottnar vilket är en favoritmiljö för den hett eftertraktade hälleflundran. Nordskot brygge har alltså haft sin första säsong och de som hittat hit är främst fiskeintresserade polacker och tjecker. Men de gäster som innehar ett ”rekord” denna säsong är ett fiskegäng från Holland som träffade rätt och fångade många hälleflundror bland annat 22 hälleflundror på en enda dag! Det har även fångats en del större hälleflundror över 150 cm.

John Åge berättade också om en fridykare som nu i sommar harpunerade en hälleflundra på hela 75 kilo, detta bara 150 meter från flytbryggan! Med andra ord finns det alltså stor hälleflundra precis utanför Nordskot Brygge.

Nordskotlevererar

Att det finns gigantiska hälleflundror i området bevisas också av fångsterna som gjorts av gästerna på närbelägna camper som haft verksamhet under några år. En dryg mil söderut finns Hellnessund där svensken Hans Ove Nilsson var på besök i augusti 2009 och fångade världsrekordflundran på hela 210 kg/268 cm. En mil norrut ligger Engelöy med ett par fiskecamper, där det kommit rapporter om flera hälleflundror över två meter. Så med andra ord ligger Nordskot helt rätt placerat i detta intressanta område.

David med fina uerVarierat fiske

Det erbjuds möjligheter till ett väldigt varierande fiske i området kring Nordskot. Det är inte långt till den stora och djupa Vestfjorden och på kanterna till de stora djupen finns det gott om storsej. Området kring Dorholmsskjaer som ligger lite längre söderut var en position som levererade bra under våra fiskedagar. När vi vevade våra jiggar i frivattnet över 100-150 meters djup attackerades de av storsejar.

Vi testade också att fiska på djupet vilket resulterade i flera fina kungsfiskar, men även lubbar i lite större storlek och även några långor vilket är en ovanlig art för oss som ofta fiskar i allra nordligaste delarna av Norge. Men det verkar som om denna art blir allt vanligare i de nordligare delarna av landet också, alldeles nyligen fångades en långa på hela 22 kilo av några fisketurister som var på besök i Efjord som ligger 10 talet mil norr om Nordskot men där fisket också främst bedrivs i Vestfjorden.

Stefan med LångaSå Vestfjorden kanske skulle överraska med en del långa långor för den som vill fiska riktat efter denna art på större djup. Kanterna och ”djupgroparna” sydöst om Engelvaer är också säkra uerpositioner.

För den som vill fiska tidigt på säsongen så finns också ett intressant skreifiske i området. Skreien kommer ner till Vestfjorden och Lofoten för att leka och samlades så i stor mängd. Det mest kända fisket bedrivs vid Lofoten på norra sidan av Vestfjorden, men skreien finns också i väldigt stor mängd på sydsidan av Vestfjorden i närheten av Nordskot. Vill man ha chans på skreien bör man rikta in sig på att besöka Nordskot i mars eller april.

Övriga aktiviteter

Nordskot Brygge har inte bara havsfiske att erbjuda utan satsar också på fler aktiviteter. Bland annat kommer man att investera i en ribbåt till nästa år för att kunna göra utflykter med gäster, bland annat för att se på späckhuggare.

En kväll när vi kom in i hamn i skymningen, såg vi två personer komma paddlande genom sundet ståendes på surfingbräda. Det var John Åge och frun Marit som varit på en sextimmars paddlingstur fram och tillbaka till Hellnessund. Det var lite träning inför ett kommande äventyr att korsa Vestfjorden på ”standup-paddleboard”. Detta med Paddelboard är också något som man erbjuder sina besökare, utöver detta finns också möjlighet till att paddla kajak eller fridyka. Det finns med andra ord lite andra äventyr utöver havsfisket att pröva på när man är i Nordskot.

Aktiviteter

Men vårt fokus är som vanligt fisket och vi kan summera tre trevliga fiskedagar vid Nordskot Brygge. Egentligen var tre dagar alldeles för lite, vi skulle ha behövt många fler dagar för att kunna utforska några fler av det nästan oändliga antalet intressanta fiskepositioner!

Vi tackar John Åge med familj för en trevlig vistelse och önskar dem lycka till med sin satsning på Nordskot Brygge.

PRESS STOPP

Kveite 145 kilo 145 kilos kveite vid Nordskot Brygge
Bara några dagar efter vår hemkomst från Nordskot kommer rapporter från John Åge på Nordskot Brygge om en riktigt stor hälleflundra fångad alldeles i närheten av campen.

Min nabo Per Steen som har feriehus ved Nordskot fikk nå i helgen en flott kveite på hele 145 kg på stang. Den ble tatt på 15 meters dyp rett nord/vest for Måløy. Bare 10 min i båt fra Nordskot Brygge. Agn var gummi-jigg med gulp gummimark m/lukt.

Det ble en lang kamp på 1,5 time for å få den opp. Kveita var alt for stor til å få opp i båten og måtte slepes ved båtsiden etter tau til land på Nordskot. For å kunne veies ble den heist med kran av en lokal fiskers båt. Den heldige fisker sier han har fått sitt livs største fisk nå.

Dette er største kveite tatt på stang på Nordskot i Steigen i 2013. Nye muligheter i 2014. Alle som ønsker å komme er hjertelig velkommen.

Med Hilsen Nordskot Brygge AS, John Åge Handberg, Tlf. 90 78 71 10

Läs mer om Nordskot Brygge och boka upp er inför nästa säsong >>

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Nordskot Brygge ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.