Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Oförglömliga upplevelser i Steinfjord!

Vi har besökt Steinfjord på Senja många gånger och alltid bjuder denna underbara plats på oförglömliga upplevelser, familjeresan som vi gjorde under påsken 2019 var verkligen inget undantag!

Camp Steinfjord ägs sedan ett par år tillbaka av några svenskar som har storsatsat och renoverat campen. De har köpt in nya moderna båtar och ställt i ordning fina lokaler för rensning av fisk och torkning av kläder. Campen har ett 40-tal bäddar, fördelat på rum, en liten lägenhet och ett hus med åtta bäddar. På campen finns också en restaurang, med möjlighet till helpension. Så campen passar också alldeles utmärkt för större grupper och företagsresor. Aktören Catchfiskeresor.se arrangerar gruppresor till Steinfjord där allt är inkluderat, det är ett jättebra och bekvämt alternativt för den som vill göra en norgeresa med ett större trevligt sällskap.

 

 

Mängder med stora torskar

På den här resan var vi två familjer som tillbringade några dagar av påsklovet i Steinfjord. Vi har besökt Senja många gånger under årens lopp och det mest lockande har varit att åka på våren för att fiska skrei. Skrei är benämningen på det torskbestånd som finns i Barents hav och som på våren kommer ner längs norska kusten för att leka. Den bästa fiskeplatsen på Senja ligger ungefär fyra kilometer utanför Okseneset, där spetsen av skreigrundsdjupet pekar upp mot grundplatån. Positionen ligger bara 12 kilometer från Steinfjord och ofta ligger det många lokala båtar i detta område så det är lätt att se var man skall fiska. Det mesta av yrkesfisket från de mindre fiskebåtarna sker i detta område så tidvis kan det ligga mycket garn i området, men fiskar man bara några meter ovanför botten undviker man att fastna med jiggarna i garnen.

Vädret kan ibland göra att det är svårt att fiska ute på öppet hav men då är ett tips att fiska i Ersfjorden där skreien också går in, den största torsk vi fått i fjorden var en grann fisk på hela 24 kilo! Generellt sett är det väldigt storvuxen fisk i området och under de resor vi gjort på senare år har vi i princip alltid fått fisk över 20 kilo! Rekordet var på en resa för 10 år sedan, då de två toppfiskarna tyngde vågen till 29 kilo respektive 35 kilo! Men vi har fått rapporter om att fiskar över 40 kilo fångats på denna plats! Även under årets påskresa resa var skreien på plats och vi fick mängder med stora torskar. Flera tyngde vågen under 20 kilosstrecket och många var strax därunder. Det är verkligen en fantastisk upplevelse och extra roligt är det när barnen får uppleva detta makalösa fiske.

 

 

Närkontakt med valar

Då vi var i Steinfjord var det stora loddastim som kommit in mot kusten. Vi kunde till och med se stimmen med dessa små sillfiskar strax under ytan. Valar äter lodda med god aptit och de hade följt efter loddastimmen till detta område. Så samtidigt som vi hade ett fantastiskt torskfiske var vi också på ett lyckat valsafari, vi fick se valar hoppa och plaska på behörigt avstånd. Men vid ett tillfälle blev en val lite väl närgången då den dök precis under vår båt och den var inte längre bort än att vi hade kunnat röra vid den. Det är majestätiska djur, men helst har man dem på lite större avstånd då man själv sitter i en båt som är betydligt mindre än valen. Följ länken och se videoklippet med närkontakten >>

Vårt påsklovsfirande i Steinfjord blev verkligen en fullträff! Vädret var sagolikt, med riktiga sommartemperaturer vilket gjorde att vi kunde sitta ute i solen på terassen och äta och njuta av utsikten. Vi fångade många stora torskar under vår resa och vi fick uppleva en riktigt valsafari, det kunde inte bli bättre. Steinfjord snålade inte på upplevelser och visade sig verkligen från sin bästa sida!

Nu närmar sig skreisäsongen igen, så om du vill få en oförglömlig upplevelse rekommenderar vi verkligen ett besök på Camp Steinfjord!

Läs mer på: http://steinfjord.com

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.