Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Hälleflundran står högst upp på önskelistan för de flesta som fiskar i Norge.

DubbelhuggUnder våra reportageresor så har vi har fiskat på många platser i Norge och återkommer sällan till samma ställe flera gånger. Så vi har en utmaning i att hitta nya positioner på varje resa vi åker. Här delar vi med oss av lite tips om hur vi brukar tänka när vi söker positioner som kan hålla hälleflundra.

Kommentera gärna och kom med era egna erfarenheter på vår facebooksida >>

Hälleflundran verkar ha en förkärlek till sandbottnar och då gärna strömsatta partier. Sund, uddar, och grundtoppar som strömsätts av tidvattnet brukar vara heta positioner. Stora grunda sandbottnar kan också leverera, men då letar vi efter någon förändring i bottenstrukturen, det kan vara en rygg eller topp som är något grundare än omgivningen eller så kan det vara en ”grop” som är något djupare än omgivande botten. Vi fiskar hälleflundra främst på djup från ca 5-35 meters djup och bäst fiske är det när det är strömt i vattnet.

Klicka på sjökorten för en stor bild

Mellan grundtoppar

Mellan grundtoppar

På denna position var topparna av sten och det var massor med småsej på topparna. Strategin var att fiska av ”tröskeln” mellan topparna. Det var lyckat, vi fick flera hälleflundror och hade dubbelhugg. Här stod flundrorna lite djupare, 40-50 meter och de stod framöver ”tröskeln”.

Mitt på en grundtopp

Mitt på en grundtopp

När vi fiskade på denna grundtopp som ligger i närheten av ett större djup så stod flundrorna tätt mitt på toppen, på ca 10-15 meter. När vi fiskade lite djupare på sidan av toppen fick vi ingenting.

Vid små sund

Vid små sund

Detta är ett sund mellan en udde och en holme utanför udden. Här ”kikmetade” vi hälleflundror på 5-10 metersdjup, mest mindre flundror upp till dryga 20 kg. Det var bara när det var fart i vattnet som flundrorna högg frenetiskt, när vattnet stod stilla så var fisken som bortblåst. När det finns en holme utanför en udde och det bildas en ström mellan udden och holmen så verkar det vara en trivsam miljö för flundrorna och det finns många sådana kända och okända ”kveitesund” runt om i Norge.

Bland holmar

Bland holmar

På en hel del ställen finns det grunda sandbottnar med massor av holmar och sund emellan. På denna plats fick vi en 146 cm flundra mitt inne i ”virrvarret” av holmar och sund. Det var inte en slumpfisk utan vi vet att det regelbundet fångas fina flundror i detta område.

I närheten av stora djup

I närheten av stora djup

Grundpartier och toppar nära större djup kan också vara givande. På denna position har vi fått många flundror, på mellan 30-50 meters djup. I detta område har vi fått de flesta flundror på kanterna och inte uppe på topparna.

Kommentera gärna och kom med era egna erfarenheter på vår facebooksida >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.