Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Sista helgen i april hade vi förmånen att återigen få besöka en av våra favoritplatser, Arnöya!

För några år sedan gjorde vi två resor till ön då vi besökte Lauksletta som ligger på öns östra sida. Under de resorna hade vi ett riktigt fint fiske efter många olika arter och nu när möjligheten öppnades för att besöka Arnöya ytterligare en gång var vi inte sena att tacka ja till den chansen.

Högklassig fiskecamp under uppbyggnad

Denna gång gick resan till Årviksand som ligger högst upp på ön, platsen har ett riktigt bra läge med närhet till många intressanta fiskepositioner. Under namnet ”Visit Årviksand” håller en helt ny högklassig fiskecamp på att byggas upp. Campen öppnade redan ifjol med uthyrning av ett hus och lägenheter men till i år står den första stugan klar nere vid hamnen och planen är att ytterligare tre stugor kommer att byggas upp i snabb takt. Glädjande är att de också valt att investera i riktigt bra båtar. Till denna säsong finns tre nyinköpta 21 fots Merry Fischer med 1oo hk motorer. Det är en stadig båt som gör att det känns tryggt på havet även i tuff sjö.

1201_4Fantastiskt läge

När vi besökte Arnöya för fem år sedan kändes denna ö som en ”okänd pärla”. Ön har ett ypperligt läge mitt emellan öarna Söröya och Vannöya som varit kända för sitt fiske under lång tid. För fem år sedan fanns det inte många alternativ för de sportfiskare som ville besöka Arnöya. Under senare år har möjligheterna ökat då bland annat DinTur nu har flera alternativ med bra båtar i området kring Lauksundet, men det är först med ”Visit Årviksand” som öns nordvästra sida öppnas ordentligt.

Det finns många riktigt intressanta positioner i närheten av Årviksand, dessa hade vi verkligen sett fram emot att få fiska på. Men vi besökte Arnöya sista helgen i april vilket är ganska tidigt på säsongen och under våra tre fiskedagar hade vi dessvärre en ihärdig nordvästlig vind som gjorde fisket svårt för oss och begränsade valet av fiskeplatser. Första fiskepasset lade vi kring Fuglöya, där vi fiskade på grundtopparna öster om ön. De rapporter vi fått talade om stor hälleflundra i det området, vi hade också 1201_3kontakt med stor fisk i området men fick nöja oss med torskar och havskatter i mer normal storlek. Vi testade också sundet mellan Nord Fuglöya och Fuglöykalven som ligger vid Fuglöyas norra Fyrenudde, där fångade gäster från Visit Årviksand en hälleflundra i 40 kilosklassen under fjolåret. Men detta sund verkade vara havskatternas revir denna årstid och de högg titt som tätt på våra jiggar. Högst upp på Fuglöykalven ligger en fyr spektakulärt placerad. Fyren räknas som en av Norges mest isolerade fyrar då landstigningsmöjligheterna är svåra, nu är fyren automatiserad men var bemannad fram till så sent som 2003. Nord Fuglöy är ett av Norges mest kända fågelberg, här häckar Europas största stam av havsörn och det är stora kolonier av lunnefåglar, tordmule och ejder.

Fiskemässigt är området kring hela Fuglöya är väldigt intressant, Fuglöyfjorden på öns västra sida är djup och har stora sandbottnar och flundror fångas längs med större delen av ön. Det var också någonstans mellan Vannöya och Fuglöya som dansken Thomas Buge Nilsen redan 2004 fångade sin 190 kilo tunga flundra! Sista åren har vi blivit vana att det rapporteras om stora hälleflundror men 2004 var detta en overkligt stor fisk och den överlägset största flundra som fångats på spö. Att det finns stor hälleflundra i området vittnade också en yrkesfiskare vi träffade i Årviksand om, han berättade att den största flundra han fått i området vägde även den över 190 kg!

1201_8

1201_5Norr om Fuglöy ut på öppet hav finns många fiskrika grundområden, positioner som Ostre Sotnestaren och Holtaren kan vara värda ett besök då vädret är bra. För de erfarna havsfiskarna som har tillgång till mer än en båt kan ligger kända hotspots som Storskalltaren och Innerbåan inom räckhåll. Det är faktiskt så att det är närmare från Årviksand till dessa positioner än både från Söröya och Vannöya som normalt är utgångshamn för långturer till dessa områden. Med de båtar som nu finns tillgängliga i Årviksand finns alltså möjligheten att nå dem med Arnöya som utgångspunkt. Det som vi påminna om är att dessa positioner ligger väldigt långt ut på öppet hav och det gäller att sätta säkerheten först, vid sådana långturer skall man vara flera båtar som åker och ha bra väder.

1201_6Hälleflundra och storsej!

Den andra dagen steg vi upp tidigt, den envisa nordvästvinden ville inte ge med sig och det var en riktigt gropig sjö som vi gav oss ut på. Att fiska kring Fuglöy var inte möjligt så vi satsade på att fiska kring Nord-rekvik som är känd hälleflundra plats där vi vet att flundror upp till 50 kg fångats. Vid rekvikklakken hade vi ett fint torskfiske och förvånande var att även storsejen redan var på plats. Med hjälp av speedpilk och ”tokvevning” lyckades vi lura flera stora sejar med en topp på ca 9 kg. Under dagen fick vi också tre hälleflundror där den största var 112 cm( ca 18 kg) som fick friheten åter. Det var också en artrik dag med torsk, sej, lubb, kolja, havskatt och hälleflundra.

1201_9bFisket kring Arnöya är riktigt roligt då det bjuder på så fina möjligheter till varierat fiske efter många arter. Man behöver inte åka långt för att fiska, positionerna börjar direkt utanför campen. Är man på jakt efter riktigt stor kungsfisk är Juksen fem kilometer från campen ett säkert kort. De gäster som åkte hem när vi kom hade fått en 27 kilo hälleflundra bara strax söder om Monken ett par kilometer från campen. Efter hemkomst hade vi kontakt med några svenskar som besökte Årviksand lite senare i maj, de riktade sitt fiske efter hälleflundra och fiskade i området mellan Årviksand och Nord Rekvik och fick flera hälleflundror där den största vägde hela 57 kg! Med andra ord så början fisket efter storflundra direkt utanför Årviksand!

Vädret var inte på vår sida vid detta besök men denna resa gav ändå mersmak och vi hoppas att kunna återvända till området vid något senare tillfälle.

Havsfiskeguiden © 2012
Text o redigering: David Berggren. Foto: Michael Renström, Curt Burman

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Visit Årviksand ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.