Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

1202_2Årets höstresa var inbokad till Röykenes Brygge, men bara ett par dagar innan vår avresa drabbades campen av en tragisk händelse då hela campen brann ner till grunden. Som tur var bodde ingen på campen vid tidpunkten för branden så det var turligt nog ingen som skadades. Förhoppningsvis kommer campen att byggas upp igen och vi får förhoppningsvis då möjlighet att besöka den vid något senare tillfälle.

Hillestad Hennes ligger i den lilla byn Hennes som ligger vackert beläget vid den stora Hadselfjorden omgärdat av höga fjälltoppar. I nordväst breder Vesterålen ut sig och i sydväst ligger det mäktiga Loften och österut ligger den vackra Möysalen Nationalpark. Med Hennes som utgångspunkt erbjuds guidade vandringsturer i nationalparken och det finns många fint uppmärkta vandringsleder. Det är många som väljer att gå hela vägen upp på den 1262 meter höga toppen, Möysalen. Det är en vacker men också krävande vandring från havsnivå upp till toppen, men utsikten från toppen skall vara väl värd mödan. Det finns också väldigt fina fjällvatten att fiska i för den som inte bara är ute efter havsfisket.

1202_5Skreifiske

Som vanligt prioriterar vi havsfisket på våra resor och hinner inte med att göra så mycket annat. Även om förberedelserna inför denna resa blev kortare än vanligt så gick det snabbt att hitta igen många intressanta positioner på sjökortet. Fisket börjar direkt utanför campen, det är stora sandbottnar och mycket holmar och sund i närområdet där en hel del hälleflundror fångas. Vi fick berättat för oss att sommarens största flundra fångades av några svenska besökare och den mätte hela 180 cm. Så de riktigt stora flundrorna finns även i detta område. Inte långt från campen ligger det välkända Raftsundet och Trollfjorden som är ett jättesmalt sund som går rätt igenom Lofoten. Hurtigruten passerar genom sundet och har du sett en bild på en Hurtigrutbåt i ett smalt sund omgivet av lodrätta klippväggar är bilden med största sannolikhet från detta område. Historiskt sett har detta sund också varit känt för sitt fina fiske, det har varit en viktig lekplats för torsken från Barents Hav, ”Skreien” som kommer ner i stora mängder till Lofoten på våren för att leka. I slutet av 1800-talet var detta en så viktigt fiskeplats att en stor konflikt utbröt mellan roddbåtsfiskare och de större notfiskande ångbåtarna. I mars 1890 kulminerade konflikten då ångsbåtarna helt hade stängt igen Trollfjorden som för tillfället var full av skrei. De släppte inte igenom roddbåtsfiskarna utan skulle de fiska ville ångbåtsfiskarna ha en del av fångsten som betalning för att de brutit upp isen i fjorden. Det var något som roddbåtsfiskarna inte accepterade och konflikten urartade i handgemäng och roddbåtsfiskarna blev bland annat spolade med hetvatten från ångbåtarna. Denna konflikt engagerade kustbefolkningen och efter detta antog Stortinget en ny lag som förbjöd fiske med not under Lofotfisket.

Under många år har skreien minskat i antal och inte kommit så långt in i Lofoten utan stannat längre norrut för att leka. Men under de senaste åren har skreien återkommit och finns återigen i Raftsundet och finns också i stor mängd i Hadselfjorden. Vill man ha möjligheten att fiska skrei så är alltså ett besök på Hennessand Brygger i mars eller april att rekommendera då man har möjlighet att fiska skrei i ett väldigt väderskyddat område.

1202_collage

Fiskecamp under utveckling

Hillestad Hennes är en fiskecamp som är under utveckling. Campen ligger alldeles intill småbåtshamnen och byggnaden har tidigare varit en butik och postkontor som har byggts om till fullt utrustade lägenheter. Nu är två lägenheter färdiga men tanken är att ytterligare två lägenheter skall byggas. Båtarna ligger i småbåtshamnen 50 meter nedanför huset men en egen flytbrygga kommer att anläggas så att båtarna kommer att ligga samlade alldeles nedanför huset. Som på så många av de andra Din Turs camper är det fullt utrustade 19 fots Kvaernö aluminumbåtar som står till förfogande. Till nästa säsong kommer även ett nytt renshus stå färdigt, allt för att göra campen väl anpassat för att ta emot sportfiskare.

1202_6Makrill och torsk

Vi besökte Hennes i mitten av september och ibland kan fisket inomskärs vara lite svårt på hösten. Men vi hade tur med vädret den första fiskedagen och fjorden var nästan spegelblank och solen värmde gott. Vi har verkligen längtat efter att få fina dagar på havet då vi varit otursförföljda med mycket blåst och regn på flera av de sista resorna vi gjort. Så vi njöt extra mycket denna soliga höstdag. Den första morgonen gjorde vi första stoppet utanför Boskolten och mycket fisk syntes direkt på ekolodet. Till att börja med skulle vi ta upp lite småsej till agn men det visade sig att det var mycket makrill kvar i fjorden. Vi hade ett riktigt roligt makrillfiske en stund, då vi fångade makrillar i riktigt fin storlek, innan vi åkte vidare för att jaga efter lite större arter.

1202_4Som vanligt så var fisket som bäst när det var rörelse i vattnet och på eftermiddagen så kom torskfisket igång ordentligt. Vi hittade inte igen den större torsken på topparna utan den stod lite djupare nu. På mellan 60-80 meter hade vi ett riktigt roligt torskfiske, när småsejar fastnade på krokarna först blev de snabbt attackerade av större torskar under uppvevningen och många sejar kom upp sargade.

Många arter

Vi fiskade en del efter hälleflundra men de var inte riktigt i farten. Vi hade några kontakter både på agnfiske och jiggtrolling, men resulterade bara in en mindre fångad hälleflundra på 100 cm (11 kg). Fisken vi fick vi i sundet mellan Veöy och Brotöy. Men det finns många intressanta positioner där det med säkerhet finns en hel del hälleflundra, de strömsatta sandbottnarna vid Raftsundet är bland annat ett intressant ställe, även de stora grunda sandbottnarna från ön Gjaeva och söderut längs med Hadseloyas östsida levererar också en del flundra.

1202_7Under våra fiskedagar fångade vi många arter, torsk, sej, kolja, hälleflundra, kungsfisk, lubb, långa och makrill, så det var riktigt artrikt! Under hösten är det svårare att få havskatt men tidigare på säsongen fångas även den i området och i gästboken kunde vi läsa om en gäst som fått en kisse på hela 12,5 kilo! Under huggperioderna vi hade så fick vi riktigt mycket fisk och kunde driva över en kilometer i fjorden med ständigt napp! Men det var tydliga huggperioder, så vi också hade perioder då det var betydligt mer svårfiskat.

Hillestad Hennes är ett bra och smidigt alternativ för en havsfiskeresa. Kommer man med bil är det snabb väg genom Norge och man behöver inte passa några färjetider. Hennes passar även bra för en familjeferie i Norge då det också har ett skyddat läge och fiske är möjligt i de flesta väder.

Havsfiskeguiden © 2012
Text o redigering: David Berggren . Foto: Michael Renström, Christer Renström

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Hillestad Hennes ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.