Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Nya regler för turistfisket i Norge!

Nu har Fiskedirektoriatet beslutat om nya regler för turistfisket i Norge! Det är omfattande regelförändringar, kortfattat innebär det att man skall rapportera antal fångade fiskar av arterna torsk, sej, hälleflundra, kungsfisk och havskatt.   Om man registrerar sin fångst och fiskar på en registrerat fiskecamp kan man ta med sig 20 kg fisk ut ur landet, vilket är en ökning med 5 kg från dagens 15 kg.  Däremot om man fiskar från en oregistrerat fiskcamp kan man bara ta med sig 1o kg ut ur landet. Det blir en omställning för sportfiskarna att hålla rätt på antalet fångade fiskar, men i grunden är det positivt att reglerna förändras. Genom regeländringen kommer det att bli en större kunskap kring  sportfiskets påverkan på bestånden och det kommer också hjälpa till att försvåra för personer som smugglar ut fisk och förstör för hela sportfiskenäringen i Norge.

Läs mer: 

3 Responses
 1. Per-Christian Lindstam

  Verkar som att all fisk ska rapporteras, även bom-turer…
  Saxat från fiskeridirektoratets föreskrifter.

  § 1 Arter som er omfattet av rapporteringsplikten
  Virksomheter som er registrert i Fiskeridirektoratets register over turistfiskevirksomheter skal rapportere til Fiskeridirektoratet på fastsatt format om kundenes fangster av følgende arter:

  Torsk
  Kveite
  Sei
  Uer
  Steinbit
  § 2 Fangstrapporteringens innhold og frekvens
  Fangstene skal rapporteres som antall fisk per art, per fartøy og per fisketur fordelt på fangstdato. Rapporteringen skal inkludere fisk som er fanget men som ikke tas med til land. Også fisketurer uten fangst av de nevnte arter skal rapporteres (nullfangst).

  Det skal fremgå av rapporten hvilken virksomhet som rapporterer.

  Rapporteringen skal skje minst en gang per kalendermåned.

  § 3 Ikrafttredelse
  Forskriften trer i kraft 1. januar 2018.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.