Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Oktoberfiske vid Mefjord Brygge!

Mefjord Brygge, som ligger i Mefjordvaer på yttersidan av Senja är den plats i Norge som vi besökt allra flest gånger. Det är en underbart vacker plats med spetsiga fjälltoppar och den djupa Mefjorden direkt utanför stugdörren och med närheten ut till storhavet. Vi har alltid rest hit för att ta del av det berömda skreifisket under vårmånaderna.

Fisket efter skreien, torsken som kommer från Barents hav, är som bäst från mars månad till i början av maj. Vi har haft helt fantastiska upplevelser under våra många resor och vi har sedan länge tappat räkningen på antalet torskar över 20 kg som vi fått i detta område. Den allra största torsken glömmer vi i alla fall inte, den vägde över 35 kilo vilket är en riktig drömfisk! Ta gärna del av någon av de tidigare reportagen som vi skrivit om detta makalösa fiske:
Påsk i Mefjord 2013 >>
Stortorskfiske vid Mefjord Brygge 2011 >>
Rekordfiske vid Mefjord Brygge 2010 >>

Det har nu gått hela sju år sedan sist vi besökte Mefjord Brygge och campen har verkligen utvecklats sedan dess. Det har byggts fler hus, ytterligare en flytbrygga och rensrummet har renoverats och byggts ut. Det finns många olika typer av boenden, större hus, lägenheter, hotellrum och stugor att välja på. På campen finns nu 20 stycken 19 fots Kvaernöbåtar med 50 hk motorer. Vi har besökt många fiskecamper och testat många olika båtar och 19 fots Kvaernö är faktiskt de båtar vi tycker bäst om. Det kan nog låta lite märkligt, med tanke på att vi testat många betydligt större och ”finare” båtar. Men 19 fots kvaernö är en smidig båt som är lätt att fiska från, den tar inte så mycket vind vilket gör att den inte driftar så fort, så det går bra att fiska från den även när det blåser. Det är också riktigt bra bränsleekonomi på denna kombination av båt och motor.

 

Mefjord Brygge är en fiskecamp med mycket hög kvalité och det är naturligtvis en registrerad fiskecamp som gör att man får ta med sig 20 kilo fisk med sig hem. Som fisketurist vid Mefjord Brygge ingår en licens till GoFish där fångstrapporteringen sker direkt i systemet.

Storbåtsfiske

Mefjord Brygge har också en 37 fots båt som kan hyras med skeppare och guide. Med den båten finns chansen att åka längre ut på havet och fiska på positioner dit man inte når med småbåtarna. Spännande positioner är bland annat branten utanför skreigrunden, där kontinentalsockeln kommer nära kusten och det stupar från 40 meter ner till flera tusen meters djup.

Vi har som sagt bara besökt Mefjord under våren så det var lite spännande att besöka Senja riktigt sent på säsongen. Vår resa gick av stapeln i början av oktober och vädret kan ju vara mer osäkert sent på hösten. Första dagen så ställde vi väckarklockan på 04,30 och styrde ut på havet redan innan det blivit helt ljust. Det gäller att ta vara på den ljusa tiden av dygnet men även i början av oktober är det ljust i ungefär tolv timmar så vi kunde köra våra sedvanliga tolvtimmarspass även under denna årstid.

Under första fiskepasset valde vi att styra färden söderut och fiskade på en rad grundtoppar längst kanten av Skreigrundsdjupet. Det var relativt gott om fisk på många av topparna och lådorna fylldes med en rad fina torskar, koljor och sejar. Det närmsta vi kom hälleflundran första dagen var när en tvåkilos sej blev attackerad och sargad under uppvevning. Höstvädret kan växla snabbt och runt omkring oss drog nederbördsområden förbi men vi klarade oss från nederbörd och hade fint väder och stilla hav större delen av dagen. Så inledningen av resan bjöd på en riktigt fin oktoberdag på havet.

Artrikt på spegelblankt hav

Även andra fiskedagen blev en fantastiskt fin dag. En stor del av dagen var havet helt spegelblankt och solen strålande. Andra dagen valde vi att testa grunden norr om Mefjord och även denna dag blev det en mycket artrik dag. Förutom många fina torskar så fick även sej, uer, makrill, kolja, långa och lubb fick syna ytan. Hälleflundrorna var försiktiga och gäckade oss även denna dag, de smakade både på agnad sej och jigg och bjöd på rusning, men utan att fastna ordentligt. Dagen avslutades med ett riktigt skådespel då norrskenet dansade över fjälltopparna.

Kulinariska upplevelser

Sista fiskedagen bjöd på en frisk vind från nordväst, så det var bara möjligt för oss att fiska inne i Mefjorden. Det är en väldigt dramatisk natur inne i fjorden med fler hundra meter höga bergsidor som stupar brant ner i fjorden och fortsätter stupa ner under ytan ytterligare ett par hundra meter. Högt över våra huvuden svävade flera havsörnar och det var en mäktig naturupplevelse att se örnarna på nära håll när de dök ner och plockade upp småfisk som vi lämnade på havsytan. Fisket i fjorden är kanske inte lika spännande som ute på öppet hav, men det var ändå en artrik dag. Det som överraskade var att vi fick många långor och de tog så grunt som på 25 meters djup. Förutom långor fick vi också torsk, sej, makrill, stora lubbar och uer.

Med på den här resan var också André Wrengbro som är en väldigt duktig kock. Så vi fick inte bara naturupplevelser under dagarna utan också kulinariska upplevelser varje kväll. André lagade otroligt goda middagar på dagens fångst och vi enades kring att detta var de bästa fiskrätter vi någonsin ätit. Det är inte ofta man kan säga att det är större upplevelse att äta fisken än att fånga den. Tack André!
För den som inte har turen att ha med sig en egen kock på sin fiskeresa så finns alternativet att äta på restaurangen som Mefjord Brygge har, så det finns möjlighet göra det riktigt bekvämt för sig.

Det var riktigt kul att besöka Mefjord igen och vi kan konstatera att torskfisket håller hög klass även utanför skreifiskesäsongen. Det är också kul att det är gott om fisk av många olika arter vilket gör fisket väldigt varierat, så Mefjord Brygge är väl värt ett besök även sent på säsongen!

Tack Tommy för denna gång!

Läs mer om Mefjord Brygge och boka din fiskeresa >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.