Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

1205_5Under flera år har vi alltid besökt Mefjord Brygge på Senja för skreifiske under våren. Vi kunde inte låta bli att åka även detta år. Denna gång blev det en familjeresa då jag tog med min familj och grannfamiljen för att fira påsk i Mefjord och introducera dem till Norges fantasiska värld.

Normalt brukar Skreien samlas ute på öppet hav, i ett några kvadratkilometer stort område 5-6 kilometer utanför Okseneset. Men rapporter från några som besökt campen ett par veckor tidigare vittnade om att det sagolika fiske som funnits i utanför Mefjord under flera år inte var lika bra som förut. Det hade blivit ännu bättre!! I år har skreien kommit in i fjorden i stor mängd och skreifisket började precis utanför hamnen! När vi kom till Mefjord hade skreien börjat dra sig lite längre ut, men stod i stora stim redan i området vid Andgrunn inne i Mefjorden betydligt längre in än vad vi är van vid.

1205_4

Vår vistelse i Mefjord blev en fantastisk upplevelse som sent skall glömmas. Vädret var minst sagt växlande, det blåste friskt och snön vräkte ner och ibland tittade solen fram. När sol och klarblå himmel så småningom besegrat moln och snö framträdde ett fantastiskt vackert landskap inbäddat i närmare en meter djupt vitt snötäcke. Vi fiskade bara korta fiskepass och barnen följde med ut i båten och fick testa på fisket och känna på de stora torskarna. Trots att vädret inte inbjöd till några långa fiskepass blev vi alla nöjda med fisket. Det var sådana otroliga mängder fisk i området, mer än vad jag varit med om någon gång tidigare under alla de år vi besökt Mefjord.

Den sista kvällen mojnade vinden helt och jag åkte ensam ut på skreigrundet för ett par timmars fiske innan mörkningen. Fisket var obeskrivbart, det var bara att släppa ner jiggen så högg de stora torskarna direkt utan avbrott. Det var sådana enorma mängder fisk så fisket blir nästan för bra. Normalt sett räknas jag nog som ganska ihärdig och kan fiska nästan hur länge som helst, men denna gång fiskade jag nog bara ungefär en timme innan jag slutade. Jag var bara glad och nöjd över att ha fått uppleva detta sagolika fiske igen och kände just då inte behovet av att fånga ännu mer fisk. Det blev en fantastisk avslutning på resan.

En bild säger mer än tusen ord, här kommer en kavalkad av bilder från vår fantastiska resa till Mefjord Brygge!

1205_2

1205_6

Vill du läsa mer om fisket vid Mefjord?
Vill du läsa ett längre reportage om fisket vid Mefjord kan du trycka på länken nedan så får du läsa det reportage som vi skrivit och som publicerades i Svenskt Fiske i våras.
Läs reportaget ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.