Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Familjeferie på Øresvik Brygger

Alexander med torskSå var det åter dags att besöka vårt vackra grannland i väst, detta år med två familjer. Valet föll på ett besök hos Finn Sverre Karstensen vid Øresvik Brygger 9 mil utanför Mo i Rana.

Deltagare på resan: Familjen Burman med Curt, Gunilla, tonåringarna Amanda 17 år och Alexander 15 år samt familjen Mattei med Mario, Kristina, André 15 år och Theo 10 år. Samtliga deltagare har fiskat förr, vissa mycket och andra mindre. Fiskeintresset varierar stort inom gruppen. Vi kallar i reseberättelsen halva gänget för ”Fiskenördarna” och halva gänget för ”Landkrabborna”. Vid pennan Curt Burman.

Förberedelser hemma: De vanliga förberedelserna är för mig att via sjökort ”lära sig” lite mer om området, detta påbörjades redan under sommaren. Jag brukar sondera kartan inom en radie på 12-15 sjömil från bryggan där vi skall bo. Den här gången hittade jag många spännande platser för lite olika arter bland annat uer och havskatt. Det är bra att ha alternativa platser om vindarna inte tillåter att åka dit man vill. Lite längre bort på sjökortet hittade jag ett spännande område för hälleflundra, jag googlade på det och hittade en del texter om lyckade fångster och spännande upplevelser i det området.

Dag 1

Ditresan: Onsdagen den 7 augusti 2013 kl 10 startade vi vår tur i två välfyllda bilar med takbox från Sävast utanför Boden till Øresvik på Helgelandskusten i Rodoy kommun i Norge.
I Arvidsjaur stannade vi för lunch på Afrodite, som erbjöd såväl pizza till ungdomarna som husmanskost till föräldrarna, lunchen uppskattades av alla. Här köptes även lite, eller rättare sagt mycket godis, då ungdomarna hört om prisläget i Norge. Middag i Hemavan.

Färden gick vidare mot Mo i Rana, som ligger längst in i Ranafjorden. Vägarna blev smalare och vi fortsatte ut efter Helgelandskusten och efter ungefär 10 timmars resa var vi framme i Øresvik där vår värd Finn Sverre tog emot oss.

Fisketips av värden Finn Sverre: Finn gav oss tips på fiskeplatser där vi skulle få stilla vår värsta hunger efter ett år av väntan och längtan. Han hade sjökort med en mängd markerade platser som några tyskar hade tillhandahållit. Jag kände en viss trygghet när mina egna utmärkta platser sammanföll rätt så bra med de på sjökorten.

Øresvik panorama

Huset med två lägenheter: Theo 10 år stack genast ut på bryggan och det dröjde inte länge förrän den första fisken drogs upp, första krabban sågs, första blåmusslan hamnade i håven etc. Vi andra bar in bagage. Vår familj fick den nedre lägenheten med två sovrum, det ena sovrummet hade våningssäng med en nederslaf på ca 1.20 m och i det andra sovrummet var det två separata sängar. Köket var stort med hörnsoffa, toaletten rymlig med dusch och tvättmaskin. Familjen Mattei som är lite yngre o vigare fick den övre lägenheten eftersom det var en mycket brant trapp upp, inget för personer med ryggproblem eller enbart stela. Denna lägenhet hade också två sovrum, toa med dusch o tvättmaskin, mycket rymligt kök/allrum med hörnsoffa samt ett litet hemmagym. Sängarna var bäddade och hade härliga kuddar och täcken, handdukar erhölls också, det skulle vara flott sa vår värd Finn Sverre.

Sej det med ett leendeDag 2

Fisketur för fiskenördarna: Vi fiskenördar, Kurre, Mario, Alexander och André for ut med båten direkt på morgonen, till de små öarna norrut mot Sörfjorden. Därefter fortsatte vi ytterligare norrut och fiskade runt udden vid Olderneset/Hammeren och slutligen ännu längre norrut efter kanten mellan Breivikodden och Osviknova. Vid middagstid var vi åter och hade fått en del fisk, men väldigt smått.

Topptur i närområdet för landkrabborna: Landkrabborna, Kristina, Theo, Amanda och Gunilla tog en topptur som Finn Sverre tipsat om. Turen startade bakom huset, uppför och över vägen och in bakom skolan där vägen efter några 100 meter gick över i en stig, stigen var fin, på vissa ställen lite brant. Stundtals fanns får som sällskap och turen upp på fjället tog ca 1,5 timme. Väl uppe på toppen väntade en fantastisk utsikt mot Atlanten, vid klart väder skall man kunna se Lofoten.

Fiske i midnattssolens sken: Efter middagen var det dags för fisketur för hela gänget till samma öar som vi Fiskenördar börjat dagen med, men det blåste lite för mycket, så vi fick dra oss inåt. Alla landkrabbor fick upp eller åtminstone hade på fisk.

Efter skymningen drog sedan en del av fiskenördarna ut på en andra tur, några timmar i mörkret. Denna gång var det en del hyggliga sejar i farten på ganska djupt vatten.

Sammanfattning dag 2: Det mest positiva för oss fiskenördar den första fiskedagen var att tiden som spenderades i rensrummet var ganska kort. Landkrabborna var oerhört nöjda med sin topptur och kvällens fiskeutflykt.

Lubb var det härDag 3

Dagen började med nya samtal med vår trevliga värd Finn Sverre, hans teori om varför vi inte hade fått någon storlek på gårdagens fångst var att havsvattnet var mycket varmare än normalt (ekolodet visade på 14-14,5 grader) och därför gick de stora fiskarna ner på djupare vatten. En säkert möjlig, men för mig, ny förklaring. Finn Sverre tipsade om nya platser, bland annat längst in i Gjervålen där det fanns stor sej utanför älvutloppet och i Brennesvika hade stora havskatter på 12-14 kg fångats, även landkrabborna fick tips om nya äventyr.

Fisketur för fisknördarna: Precis som första dagen åkte vi runt väldigt mycket och sökte fisk, men dagen blev ungefär som den första. Vindarna tillät oss inte heller att ta oss till alla platser vi önskade.

GrottorUpptäcktsfärd med bil för landkrabborna: Landkrabborna tog bilen och körde norrut efter väg Fv439, efter bara någon kilometer kom en affär, här fanns allt från mjölk till flytoveraller och det blev naturligtvis glasspaus ute på långbryggan bakom affären. Färden fortsatte sedan cirka 1 mil till i ett fantastiskt bördigt och vackert landskap med ett par små butiker. Slutligen kom vägens ände och där låg restaurangen OscarBrygga. På hemvägen utforskades en flera 100 meter djup grotta. Ovanför grottan fanns fina utsiktsplatser över havet, bland annat på bergsformationen Hästmannen som vår värd Finn Sverre berättat kusliga historier om kvällen innan. På vägen hem togs en skön paus på korallstrand med fina snäck- och musselskal.

Fisketur till Finn Sverres rödingsjö för landkrabborna: Efter lite lunch tog landkrabborna en promenad till Finn Sverres fina fjällsjö cirka 3 km från huset. Här fanns en kåta och två båtar att låna, det roddes, fiskades och mystes i den lilla tältkåtan.
Grillmiddag på altan: Hemma blev det sedan grillmiddag ute på altanen för hela gänget.

Fisketur och topptur i midnattssol: Kvällen spenderades i båten eller på vandring, jag och de yngre fiskenördarna, Alexander och André la nät i Finn Sverres fjällsjö efter tips av Finn Sverre.

Alexander lubbarDag 4

Vittjning av nät. De yngre fiskenördarna samt Gunilla var tidigt uppe o vittjade näten, där rödingar och öringar fastnat, de var dock väldigt små men det var dock en nyttig lärdom.

Fisketur för fiskenördarna i spännande område: Denna dag skulle vi äntligen kunna ta oss lite längre ut till det spännande området vid Lamandskjaer väster om ön Renga som jag nämnde i början av texten. Vädret var återigen bra och denna dag blåste det inte så mycket. Efter en timmes resa kunde vi så blöta våra pilkar och jiggar och det gav snabbt resultat, fortfarande inte så stora fiskar, men lite mer frekvent än tidigare dagar. Vi genomforskade området runt skäret och hittade mer fisk lite längre ut i sundet. Storleken blev lite bättre, bland annat lite finare torsk och lubb. Tyvärr inga känningar av någon hälleflundra denna dag, men jag vidhåller att området uppfyller kriterierna för att kunna härbärgera ett antal av denna ädla art. På eftermiddagen fick vi se en havsörn på mycket nära håll flera gånger, tyvärr överraskades vi varje gång och hann inte riktigt få upp våra kameror i tid, den kom bakifrån varje gång, kanske den planerat så? En stund senare kom två havsörnar till som ville vara med och kalasa, det var en mäktig naturupplevelse.

HjärtesakUpptäcktsfärd med bil och till fots: Denna gång tog Landkrabborna bilen söderut, bara någon kilometer bort kom en camping och ett färjeläge och här tog vägen slut. De åkte tillbaks, förbi stugan och in efter en väg mellan två fjäll som de fått tips om av vår värd. Stannade bilen vid en sjö och vandrade efter en stig in i en frodig björkskog med ståtliga ormbunkar, stigen blev mindre och mindre och försvann till slut och de fick vända utan att nått målet som var en sjö som låg mellan de två fjällen, vandringen avslutades med dopp i sjön där bilen parkerats.

Fisketur och topptur i midnattssol: Återigen lockade havet somliga och fjälltoppen andra. Amanda och André sprang upp på toppen och fick några fina minnen och härliga toppbilder i midnattssol.

Sammanfattning dag 4: Denna tredje fiskedag var vi fiskenördar nöjda, vi hade fått jobba en del och skulle nu få med oss lite filéer hem. Även landkrabborna var nöjda efter sin tur och lite egna utflykter i det fina närområdet samt några sköna stunder i solen på altan.

collage

Dag 5

Finn Sverre KarstensenHemfärd: Städade ur och packade bilarna med mycket nöjt gäng.

Sammanfattning hela resan: Lägenheterna passade perfekt för respektive familj, i den nedre ryms ytterligare en person om två sover tillsammans i nedre slafen på våningssägen. Huset med lägenheterna ligger vackert, utanför huset finns en fin solaltan. Båten rymmer 8 personer utan problem, det går även för mindre barn att stå och fiska från bryggan, dock med flytväst på. Rensanläggningen var bra, det fanns en del flytväster men vi hade med egna flytvästar och flytoveraller. Det fanns mycket att göra även för landkrabborna. Värden Finn Sverre hade många tips. Det var ett nöjt gäng med fina upplevelser till lands- och till havs samt med torsk- sej- makrill och lubbfiléer i bagaget.

Curt Burman

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Øresvik Brygger ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.